ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΝΩΣΟΣ
«Ανάκτορο» ... απληρωσιάς!

Στον «κατάλογο» των απαξιωμένων από την κυβέρνηση προστέθηκαν και οι εργαζόμενοι στο ανάκτορο της Κνωσού, τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο της μινωικής Κρήτης, τον πλέον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο του νοτίου Αιγαίου και από τα διασημότερα μνημεία της Μεσογείου, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβρη!

Πρόκειται για εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων (μηχανικοί, αρχαιολόγοι, συντηρητές, σχεδιαστές, διοικητικοί, ειδικευμένοι τεχνίτες), οι οποίοι δουλεύουν στο έργο συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου και του αρχαιολογικού χώρου, που εντάχθηκε στο Γ΄ ΚΠΣ το 2000, με φορέα υλοποίησης το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεσης Αρχαιολογικών Εργων (ΤΔΠΕΑΕ). Το πρόβλημα είναι πανομοιότυπο με αυτό των εργαζομένων στο Θέατρο Διονύσου. Και στην Κνωσό οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαδικασία μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, η οποία ξεκίνησε από το 2005, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Οι περισσότεροι (30) εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα και, όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, το γεγονός ότι δεν αμείβονται από τον περασμένο Δεκέμβρη έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται «σε εξαιρετικά δεινή οικονομική κατάσταση». Θυμίζουν επίσης ότι σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και συνάδελφοί τους στο θέατρο Διονύσου, στην Επίδαυρο, στο Νομισματικό Μουσείο και στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (σ.σ. τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και οι συμβασιούχοι στο Μουσείο Ηρακλείου).

Εμείς, απλώς, θυμίζουμε την πρόσφατη, «προεκλογικού» τύπου, επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, στην Κρήτη και τα εκατομμύρια που «μοίρασε»...

Για τη σωτηρία του Χημείου

Το σχέδιο του Τσίλερ για το Χημείο
Το σχέδιο του Τσίλερ για το Χημείο
Στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ι. Παπαρηγοπούλου 5 - 7, πλ. Κλαυθμώνος) στις 21/3 (7μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Το Χημείο, έργο του Τσίλερ υπό κατεδάφιση και αλλοτρίωση», για ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης για τη διάσωση και αξιοποίηση του κηρυγμένου από τα ΥΠΠΟ και ΥΠΕΧΩΔΕ κτιρίου του Χημείου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, λόγω της αρχιτεκτονικής, επιστημονικής, αλλά και ιστορικής αξίας του. Σημειώνουμε ότι στην κατοχή, στο Χημείο, έπεσαν αρκετοί ΕΑΜίτες καθηγητές και φοιτητές του (υπάρχει σχετική εντοιχισμένη πλάκα), σ' αυτό λειτουργούσε παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός και ότι το Δεκέμβρη του 1944 το κτίριο χτυπήθηκε από τους Αγγλους εισβολείς και τους συνεργάτες τους, γιατί σ' αυτό βρίσκονταν πλήθος ΕΠΟΝίτες φοιτητές του Χημείου, του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για τη διάσωση και αξιοποίηση του κηρυγμένου μνημείου θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές (Αρχαιολογίας, Αρχιτεκτονικής, και Θετικών Επιστημών): Γ. Κορρές, Χ. Συμεωνίδης, Π. Δημοτάκης, Μ. Καρδαμήτση - Αδάμη, Π. Καρύδης, Α. Σαλή, Μ. Μπίρης, Ξ. Μουσάς, Αλ. Παπαγεωργίου, Θ. Τάσιος.

Το κτίριο θεμελιώθηκε το 1887, σύμφωνα με τα σχέδια του μεγάλου αρχιτέκτονα Ερνεστ Τσίλερ, λειτούργησε από το 1890 ως το πρώτο Πανεπιστημιακό Οινοποιείο και μέχρι σήμερα στεγάζει το Μουσείο Φυσικών Σπουδών και Τεχνολογίας. Σ' αυτό, κατά καιρούς στεγάστηκαν οι φορείς: Εθνικό Χημείο, Γενικό Χημείο του Κράτους, Εθνικό Γραφείο Μέτρων και Σταθμών, Γεωδαιτική Επιτροπή, Θαλασσογραφική Εταιρεία, Φυσιοδιφική Εταιρεία, Βοτανικό Μουσείο, Ελληνική Αστροναυτική Εταιρεία, κ.ά. Να σημειωθεί επίσης ότι το μεγάλο, εξαιρετικής ακουστικής, αμφιθέατρό του (300 θέσεις) είναι εξοπλισμένο με κατάλληλη τεχνική υποδομή για την πραγματοποίηση πειραμάτων. Η Βιβλιοθήκη του Χημείου περιλαμβάνει τουλάχιστον 20.000 τόμους, σπάνια βιβλία (μεταξύ άλλων και τα βιβλία του Πανεπιστημίου Σμύρνης) και επιστημονικά περιοδικά.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Κέδρος»: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Ο ηλίθιος» (θεατρική διασκευή - μετάφραση Γκάγκα Ρόσιτς). Ζοέ Βαλντές «Γυναίκες θαλασσόλυκοι» (μετάφραση Ντίνα Σιδέρη, βραβευμένο μυθιστόρημα, βασισμένο στην πραγματική ιστορία δύο Ισπανίδων πειρατίνων, που έδρασαν το 17ο αιώνα μεταμφιεσμένες σε άνδρες). Στην εικονογραφημένη σειρά για παιδιά «Ιστορικά μυστήρια» κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ρενέ Χόλερ «Σώστε το Φαραώ (μια ιστορία περιπέτειας και μυστηρίου στην αρχαία Αίγυπτο)» (μετάφραση Γρηγόρης Αθανασίου). Κείμενα 23 γνωστών γυναικών συγγραφέων του σωματείου «Ελληνική Γυναικεία Συντροφιά» περιλαμβάνει το βιβλίο «Παλιά επαγγέλματα» (για παιδιά από 9 ετών). Αλέξης Κυριτσόπουλος «Κρυφτό (με λόγια, χρώματα και πεταλούδα)» (παιδικό).

-- Παπαδήμας: Στη σειρά «Αρχαίοι Ελληνες κωμικοί ποιητές» κυκλοφόρησε η κωμωδία του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» (εισαγωγή, μετάφραση, ερμηνευτικά σχόλια Ανδρέας Παναγόπουλος).

-- «Οδός Πανός»: Μπάιρον «Μάμφρεντ» (μετάφραση Αθανάσιος Δ. Οικονόμου, εισαγωγή Βαγγέλης Πέππας. Ποιητικό δράμα του μεγάλου Αγγλου φιλέλληνα ποιητή). Παναγιώτη Φύτρα «Νταλιντά (20 χρόνια χωρίς εκείνη)» (φωτογραφημένη βιογραφία της φημισμένης Γαλλίδας τραγουδίστριας. Περιλαμβάνεται και εκτενές παράρτημα με τραγούδια που ερμήνευσε σε μετάφραση Μάρκου Δαμασιώτη). Πάνος Σαββόπουλος «Περί της λέξεως "ρεμπέτικο" το ανάγνωσμα... και άλλα» (εικονογραφημένη με φωτογραφίες και άλλες μαρτυρίες μελέτη για την καταγωγή και την πορεία του ρεμπέτικου τραγουδιού. Το βιβλίο συνοδεύει CD με 21 αυθεντικά τραγούδια). Το τεύχος 135 του περιοδικού «Οδός Πανός» περιλαμβάνει μεγάλο αφιέρωμα στον κορυφαίο Αμερικανό πεζογράφο και ποιητή Τζακ Λόντον, με κείμενα για εκείνον, πεζά και ποιήματά του. Ενδιαφέρουσα είναι και η υπόλοιπη ύλη του τεύχους).

-- «Εστία»: Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος «Εισαγωγή στη Φιλοσοφία Γνωσιολογία, Ηθική Φιλοσοφία, Αισθητική» (τόμος Γ'). Διονύσης Λιβανός «Μια νύχτα μια τυραννία» (αυτοβιογραφική μυθιστορηματική μαρτυρία του βασανισμένου από τη χούντα συγγραφέα, που αναφέρεται και σε άλλους διωκόμενους από τη χούντα. Πέμπτη έκδοση).

-- «Μεταίχμιο»: «Ημερολόγιο 2007 - Κωνσταντίνος Θεοτόκης (Ο αριστοκράτης κατάδικος)» (επιμέλεια - επιλογή κειμένων Θεοδόσης Πυλαρινός). «Ημερολόγιο 2007 - Ξένοι στη Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου (1915-1919)» (επιλογή μετάφραση μαρτυριών Σάκης Σερέφας, με 25 ανέκδοτες φωτογραφίες από τη συλλογή του Χάρη Γιακουμή). Ιαν Ράνκιν «Σκελετοί στο κελάρι» (μετάφραση Αλεξάνδρα Κουταξάκη, μυθιστόρημα). Κράχαμ Γκριν «Ταξίδια με τη θεία μου» (μετάφραση Τρισεύγενη Παπαϊωάννου, μυθιστόρημα). Μιμόζα Αχμέτι «Ιστορία ωραίων» (μετάφραση Τηλέμαχος Κώτσιας, νουβέλα). Ρικ Γιάνσι «Οι εξωπραγματικές περιπέτειες του Αλφρεντ Κροπ» (μετάφραση Βούλα Γεωργάκου, φαντασιακό μυθιστόρημα για παιδιά).

-- «Πατάκης»: Στίβεν Πρέσφιλντ «Η ματωμένη εκστρατεία» (μετάφραση Βασιλική Κοκκίνου, ιστορικό μυθιστόρημα).

-- «Περίπλους»: Χ. Πολ Τζέφερς «Μασόνοι (η παλαιότερη μυστική οργάνωση)» (μετάφραση Γιάννη Κωτούλας. Ιστορική αναδρομή στη μασονία. Σε παράρτημα παρουσιάζεται η ιστορία της Μασονίας στην Ελλάδα). Μορίς Ντριόν «Η κατάρα του τελευταίου Ναΐτη (οι καταραμένοι βασιλείς 1)» (μετάφραση Μαρία Αβαριτσιώτη», ιστορικό μυθιστόρημα).

Εικαστικών νέα κινητοποίηση

Αγωνιστικό μήνυμα στον υπουργό Πολιτισμού, θα στείλουν πάλι οι εικαστικοί, με τη νέα κινητοποίηση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Την ερχόμενη Τρίτη (7.30 μ.μ.) στο σταθμό του μετρό «Ευαγγελισμός» (Βασ. Σοφίας) θα παρουσιαστεί το εικαστικό δρώμενο των Πέτρου Πέτρου και Στέλλας Χατζηπαναγιώτου «Αρχιτεκτονική σώματος και χώρου», με βασική ιδέα την «υπέρβαση» και με συμμετοχή εθελοντών, καλλιτεχνών, σπουδαστών κ.ά.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ, από τις 20/1 επισκέπτεται κάθε εβδομάδα το ΥΠΠΟ και καταθέτει επιστολές προς τον υπουργό Πολιτισμού και το γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ. Ομως, ακόμα δεν έλαβε απάντηση και δε στάθηκε δυνατόν να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία. Οι εικαστικοί διαμαρτύρονται για τα συσσωρευμένα και οξυνόμενα προβλήματά τους, λόγω της αδιαφορίας και της απαξιωτικής πολιτικής του ΥΠΠΟ, στο συλλογικό φορέα του (4.800 μέλη). Τα χρόνια, άλυτα προβλήματα σχετίζονται με τις «συντάξεις», το Ασφαλιστικό, τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα, την υποβάθμιση της καλλιτεχνικής Παιδείας, την απόκτηση «στέγης» των εικαστικών (γνωστή η «οδύσσεια» αποκατάστασης του κτιρίου της οδού Βαλτετσίου 42, με αποτέλεσμα τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος) κ.ά.

Με την ευκαιρία της Ημέρας Ποίησης, αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη (1921-1988) διοργανώνουν οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Ενώσεων Συντακτών και Ενώσεων Προσωπικού Τύπου - ΜΜΕ, στις 20/3, 7 μ.μ., στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Μιλούν οι: Τίτος Πατρίκιος, Γιώργος Μαρκόπουλος, Σπύρος Κατσίμης, Γιώργος Δουατζής, Απόστολος Μπενάτσης. Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου, θα ακουστούν ηχητικά ντοκουμέντα, θα γίνουν απαγγελίες και θα γίνει φωτογραφική έκθεση. Την αφίσα της εκδήλωσης φιλοτέχνησε ο εγγονός του ποιητή, Στέλιος Χαλάς.

Βραδιές θεάτρου και λογοτεχνίας, συναυλίες κλασικής και τζαζ μουσικής, ομιλίες έγκριτων επιστημόνων για αρχαιολογικά και ιστορικά θέματα, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δράσης το 2007, που ανακοίνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της περιόδου Απριλίου - Ιουνίου 2007 ξεκινάει με τον 23ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εγχόρδων του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, από τις 29/3 έως 1/4, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ