Σάββατο 17 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τη σωτηρία του Χημείου

Το σχέδιο του Τσίλερ για το Χημείο
Το σχέδιο του Τσίλερ για το Χημείο
Στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ι. Παπαρηγοπούλου 5 - 7, πλ. Κλαυθμώνος) στις 21/3 (7μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Το Χημείο, έργο του Τσίλερ υπό κατεδάφιση και αλλοτρίωση», για ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης για τη διάσωση και αξιοποίηση του κηρυγμένου από τα ΥΠΠΟ και ΥΠΕΧΩΔΕ κτιρίου του Χημείου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, λόγω της αρχιτεκτονικής, επιστημονικής, αλλά και ιστορικής αξίας του. Σημειώνουμε ότι στην κατοχή, στο Χημείο, έπεσαν αρκετοί ΕΑΜίτες καθηγητές και φοιτητές του (υπάρχει σχετική εντοιχισμένη πλάκα), σ' αυτό λειτουργούσε παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός και ότι το Δεκέμβρη του 1944 το κτίριο χτυπήθηκε από τους Αγγλους εισβολείς και τους συνεργάτες τους, γιατί σ' αυτό βρίσκονταν πλήθος ΕΠΟΝίτες φοιτητές του Χημείου, του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για τη διάσωση και αξιοποίηση του κηρυγμένου μνημείου θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές (Αρχαιολογίας, Αρχιτεκτονικής, και Θετικών Επιστημών): Γ. Κορρές, Χ. Συμεωνίδης, Π. Δημοτάκης, Μ. Καρδαμήτση - Αδάμη, Π. Καρύδης, Α. Σαλή, Μ. Μπίρης, Ξ. Μουσάς, Αλ. Παπαγεωργίου, Θ. Τάσιος.

Το κτίριο θεμελιώθηκε το 1887, σύμφωνα με τα σχέδια του μεγάλου αρχιτέκτονα Ερνεστ Τσίλερ, λειτούργησε από το 1890 ως το πρώτο Πανεπιστημιακό Οινοποιείο και μέχρι σήμερα στεγάζει το Μουσείο Φυσικών Σπουδών και Τεχνολογίας. Σ' αυτό, κατά καιρούς στεγάστηκαν οι φορείς: Εθνικό Χημείο, Γενικό Χημείο του Κράτους, Εθνικό Γραφείο Μέτρων και Σταθμών, Γεωδαιτική Επιτροπή, Θαλασσογραφική Εταιρεία, Φυσιοδιφική Εταιρεία, Βοτανικό Μουσείο, Ελληνική Αστροναυτική Εταιρεία, κ.ά. Να σημειωθεί επίσης ότι το μεγάλο, εξαιρετικής ακουστικής, αμφιθέατρό του (300 θέσεις) είναι εξοπλισμένο με κατάλληλη τεχνική υποδομή για την πραγματοποίηση πειραμάτων. Η Βιβλιοθήκη του Χημείου περιλαμβάνει τουλάχιστον 20.000 τόμους, σπάνια βιβλία (μεταξύ άλλων και τα βιβλία του Πανεπιστημίου Σμύρνης) και επιστημονικά περιοδικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ