ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Την κινεζική πρόταση «διευθέτησης» προωθεί η Μόσχα

Ενώ η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη» στο Χάρκοβο για την ουκρανική πλευρά

Την κινεζική πρωτοβουλία ως «βάση» διαπραγματεύσεων για τη «διευθέτηση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία προτάσσει η Μόσχα, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν σημαντικά εδαφικά κέρδη στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Αμφισβητώντας την «πρωτοκαθεδρία» του ευρωατλαντικού στρατοπέδου στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο Πούτιν επέμεινε στο «αφήγημα» ότι Κίνα και Ρωσία «υποστηρίζουν μια δίκαιη και δημοκρατική παγκόσμια τάξη πραγμάτων» στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολυπολικού κόσμου».

Σε κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της εταιρικής τους σχέσης, Ρωσία και Κίνα «σημειώνουν την ανάγκη να σταματήσουν ενέργειες που συμβάλλουν στην παράταση των εχθροπραξιών και στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης», σε μια έμμεση αναφορά στη «δυτική» στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει «σε μια ανεξέλεγκτη φάση».

Επιπλέον, στέλνουν μήνυμα στη «Δύση» πως για να «διασφαλιστεί μια βιώσιμη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες της», δηλαδή να συμφωνηθεί μια νέα «αρχιτεκτονική ασφαλείας», μια νέα αποτύπωση του συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη, που θα λαμβάνει υπόψη «τα νόμιμα συμφέροντα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών». Κίνα και Ρωσία καλούν σε διάλογο για την «επίλυση» της «ουκρανικής κρίσης».

Η Κίνα «ελπίζει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα ανακάμψουν σύντομα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και είναι έτοιμη να παίξει τον εποικοδομητικό της ρόλο», είπε ο Σι Τζινπίνγκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν.

Στην πρόταση της Κίνας αναφέρθηκε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, λέγοντας πως το Πεκίνο προσφέρθηκε να διευθετήσει «τις αιτίες της ουκρανικής σύγκρουσης» και να παράσχει εγγυήσεις ασφάλειας σε όλους: «Οι Κινέζοι φίλοι μας έχουν μια απολύτως σωστή θέση, ουσιαστικά, να διευθετήσουν τις βαθύτερες αιτίες και να τις εξαλείψουν συλλογικά, διασφαλίζοντας αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας για όλους. Η Δύση δεν είναι έτοιμη για αυτό».

«Η Ρωσία έχει θετική στάση στην κινεζική ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία, προτείνουμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση με βάση το βασικό μέρος της κινεζικής πρωτοβουλίας», είπε ο Λαβρόφ, σε μια φάση που η Ρωσία έχει το «πάνω χέρι» στο μέτωπο και είναι βέβαιο πως στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο συζητιούνται διάφορα σενάρια μπροστά στην πιθανότητα κατάρρευσης του ουκρανικού μετώπου.

Η κινεζική «ειρηνευτική πρόταση» περιλαμβάνει 12 σημεία με μπόλικη «διπλωματική ασάφεια», μεταξύ των οποίων έκκληση για κατάπαυση του πυρός, για «σεβασμό στην κυριαρχία άλλων χωρών» - χωρίς όμως την παραμικρή αναφορά στην κατάληψη ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας όλων των χωρών, επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία, ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, απόρριψη μονομερών κυρώσεων χωρίς σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Μάταιη» η Διάσκεψη «ειρήνης» στην Ελβετία

Παράλληλα, το Κρεμλίνο επισήμανε χτες για ακόμη μια φορά ότι η σχεδιαζόμενη Διάσκεψη στην Ελβετία για την «ειρήνη» στην Ουκρανία στις 15-16 Ιούνη θα είναι μάταιη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Νωρίτερα, η Βέρνη ανακοίνωσε τη συμμετοχή περισσότερων από 50 χωρών.

«Χωρίς τη Ρωσία η συζήτηση ζητημάτων ασφαλείας που μας αφορούν είναι εντελώς μάταιη» και «το πιο πιθανό είναι ότι θα πρόκειται απλώς για κενές συζητήσεις, χωρίς την προοπτική να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Η ελβετική κυβέρνηση επιδιώκει τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από διάφορες περιοχές του κόσμου και έχει στείλει 160 προσκλήσεις, ανέφερε η πρόεδρος της Ελβετίας Β. Αμχερντ, προσθέτοντας ότι επιθυμεί να πείσει περισσότερες χώρες του λεγόμενου παγκόσμιου Νότου, όπως και την Κίνα, να μετάσχουν.

Χώρες από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι μεταξύ αυτών που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, σύμφωνα με την Αμχερντ.

«Με δυο "Patriot" η Ρωσία δεν θα καταλάβει το Χάρκοβο»

Το πολεμικό συμβούλιο της Ουκρανίας συνήλθε χτες στο Χάρκοβο, με τον Πρόεδρο της χώρας, Β. Ζελένσκι, να χαρακτηρίζει την κατάσταση «εξαιρετικά δύσκολη» αλλά «υπό έλεγχο».

Το Κίεβο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η ρωσική στρατιωτική προώθηση έχει ανασχεθεί σε ορισμένες ζώνες της περιοχής όπου η Μόσχα με μία αιφνιδιαστική επίθεση κατόρθωσε να εξασφαλίσει σε μερικές μέρες τα μεγαλύτερα σε διάστημα ενάμισι έτους εδαφική οφέλη.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα που διατυπώνει εδώ και μήνες η ουκρανική ηγεσία για επιπλέον συστήματα αεράμυνας. Υποστήριξε πως η Ουκρανία χρειάζεται «δύο συστήματα "Patriot", αν τα έχουμε, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να καταλάβει το Χάρκοβο». Το σχετικό αίτημα διατύπωσε και στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Κίεβο την περασμένη Τρίτη. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε το Χάρκοβο» τόνισε.

Η Δανία ανακοίνωσε ένα πακέτο στρατιωτικής στήριξης, ύψους 750 εκατ. ευρώ, για το Κίεβο.

Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε προχθές βράδυ ότι μετακινεί στρατεύματα στην περιοχή του Κουπιάνσκ, στα ανατολικά του Χαρκόβου - λόγω των σφοδρών πυρών από τις ρωσικές δυνάμεις, που σφίγγουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω τους. Το Κουπιάνσκ κατελήφθη από ρωσικά στρατεύματα λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής το 2022, αλλά ανακαταλήφθηκε γρήγορα από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει 278 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην επίθεσή τους την τελευταία βδομάδα στην βορειοανατολική περιφέρεια Χάρκοβο και στον νότο, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πολέμου, εκτίμησε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), αναλύοντας δεδομένα του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW). Από τις αρχές του 2024 οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου 800 τ. χλμ. ουκρανικής επικράτειας, ενώ ολόκληρο το 2023 είχαν κατακτήσει περίπου 600 τ. χλμ.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Συνεχίζεται η πόλωση

«Πολύ σοβαρή» χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Ρ. Φίτσο

Μία μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του ο 59χρονος Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, επικεφαλής της τρικομματικής κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών (Smer, Hlas) και εθνικιστών, νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπιστρίτσα. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο 71χρονος δράστης Γιουράι Τσίντουλα, συγγραφέας από την πόλη Λέβιτσε, είχε πολιτικό κίνητρο. Ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εσκιοκ (προέρχεται από το Hlas) ανακοίνωσε ότι ο Τσίντουλα κατηγορείται για «απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης» αλλά ότι χαρακτηρίζεται «μοναχικός λύκος», ότι δηλαδή έδρασε αυτόβουλα.

Ο πρόσφατα εκλεγείς Πρόεδρος της χώρας Πέτερ Πελεγκρίνι, που επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι κατόρθωσε να συνομιλήσει μαζί του, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την κρίσιμη κατάστασή του. Επίσης, σε χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας αποφασίστηκε για όσο θα απουσιάσει ο πρωθυπουργός να τον αντικαταστήσουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Πέτερ Καλινιάκ, και ο υπουργός Εσωτερικών.

Η σοβαρή εξέλιξη με την απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο έχει οξύνει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση και την πόλωση ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις. Κάποιοι συνδέουν τον δράστη με το αντιπολιτευόμενο Προοδευτικό Κόμμα, που είναι ανεπιφύλακτα υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται. Πάντως είχε αντιφατικές θέσεις, τουλάχιστον στο διαδίκτυο, αφού εμφανιζόταν ως οπαδός της «μη βίας» αλλά ταυτόχρονα επικροτούσε την παραστρατιωτική ακροδεξιά οργάνωση «Σλοβάκοι φρουροί» (έχει διαλυθεί) ως «πατριώτες». Στο τραπέζι της αντιπαράθεσης μπαίνει επίσης η στάση του Φίτσο στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου θεωρείται «φιλορώσος». Την ίδια ώρα βέβαια ο Φίτσο στηρίζει και τη συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως και τη βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ αντιτίθεται μόνο στην αποστολή στρατού και όπλων.

Στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού επιρρίπτουν ευθύνες για την εξέλιξη στην αντιπολίτευση και σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέα RTVS, τον οποίο κατηγορούν για «έλλειψη αντικειμενικότητας, που όξυνε το κλίμα». Γι' αυτό άλλωστε - όπως λένε - η κυβέρνηση προωθούσε νομοσχέδιο για νέο πλαίσιο λειτουργίας του, κάτι βέβαια που οι επικριτές της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν «όχημα» για να περνάει η κυβερνητική γραμμή.

Με αφορμή τις εξελίξεις στη Σλοβακία και σε άλλες χώρες, παίρνονται μέτρα προστασίας πολιτικών ηγετών. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, χθες το πρωί δήλωσε ότι έγινε σύλληψη υπόπτου (αρχικά για ένα 48ωρο) «λόγω της απειλής να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του Προέδρου της χώρας Αλ. Βούτσιτς». Ανακοινώθηκε επίσης ότι δέχτηκε απειλές και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Εγκρίθηκε ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης

Σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης κατέληξαν την Τετάρτη στην Ολλανδία τα τέσσερα κόμματα που διαπραγματεύονταν εδώ και έξι μήνες, μετά τη νίκη του εθνικιστή Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος δεν θα είναι τελικά πρωθυπουργός.

Τον Μάρτη, το PVV του Βίλντερς (που είχε βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές του Νοέμβρη, με 23.495 ψήφους), το «συντηρητικό - φιλελεύθερο» VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το Κίνημα Αγροτών - Πολιτών (ΒΒΒ) και το νεοσύστατο NSC συμφώνησαν να σχηματίσουν μια μερικώς «τεχνοκρατική» κυβέρνηση, αποτελούμενη κατά 50% από πολιτικούς και κατά 50% από τεχνοκράτες.

«Εχουμε μια συμφωνία των διαπραγματευτών», δήλωσε ο Βίλντερς, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα ηγηθεί της «κεντροδεξιάς» κυβέρνησης συνασπισμού.

Επικρατέστερος εμφανίζεται να είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας και Εσωτερικών, Ρ. Πλάστερκ, ο οποίος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην επίβλεψη των αρχικών συνομιλιών.

Οι βουλευτές των τεσσάρων κομμάτων έδωσαν τελικά την Τετάρτη όλοι την έγκρισή τους στη συμφωνία. Στα κυβερνητικά σχέδια που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο τετρακομματικός συνασπισμός αναφέρει ότι θα επιδιώξει να υιοθετήσει «το αυστηρότερο καθεστώς ασύλου», με ενισχυμένους ελέγχους στα σύνορα και σκληρότερους κανόνες για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ολλανδία, ακολουθώντας δηλαδή «γραμμή» ΕΕ.

Παράλληλα η νέα ολλανδική κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει την είσοδο στη χώρα μεταναστών εργατών, θέτοντας πιο αυστηρά κριτήρια για δεξιότητες, ενώ πιο αυστηροί θα γίνουν και οι όροι για τη φοίτηση αλλοδαπών στα ολλανδικά πανεπιστήμια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ