ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαρκείς επισημάνσεις για το φυσικό αέριο ως «όχημα για λύση»

Και οι ΗΠΑ επιμένουν για «συνολική διευθέτηση»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αυτό που θα δοκιμαστεί τις επόμενες μέρες είναι η ειλικρίνεια της διεθνούς κοινότητας για συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι από την Αγκυρα, όπου χτες ολοκλήρωσε τριήμερη «επίσκεψη εργασίας». Ο ίδιος επέκρινε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» επειδή από τη μία πλευρά συνεργάζεται με την Αίγυπτο και από την άλλη με το Ισραήλ και την Ελλάδα, κάνοντας διάφορα βήματα για την «άμυνα και ασφάλεια στο πλαίσιο της ΕΕ» και συμπλήρωσε ότι «όπως και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, νομίζω ότι χρειάζεται μια υποδειγματική αλλαγή όσον αφορά την άμυνα και τη στρατιωτική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Περιγράφοντας ουσιαστικά την ετοιμότητα όχι απλά του ψευδοκράτους αλλά πρώτα από όλα της Τουρκίας για πολυμερείς συνεργασίες αμοιβαίου οφέλους, ο Οζερσάι υπογράμμισε ότι ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί «μια περιεκτική λύση μεταξύ των πλευρών» στο Κυπριακό, θα μπορούσε να υπάρξει «συνεργασία έστω των μερών, ακόμη και χωρίς λύση», τονίζοντας πως «μία οικονομική συνεργασία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των συγκρούσεων και να εξαλείψει την αστάθεια».

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, που υποστήριξε: «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε» και ότι «δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος (...) Γι' αυτό, πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εμείς δεν αποκλείουμε καμιά εναλλακτική λύση, συμπεριλαμβανομένης και της ομοσπονδίας (...) Πρέπει από πριν να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε με τις πλευρές τι θα διαπραγματευτούμε και σε τι πλαίσιο θα διαπραγματευτούμε, και πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις που να έχουν αποτέλεσμα». Δεν παρέλειψε βέβαια να επαναλάβει ότι η τουρκική πλευρά είναι ενάντια στα «μονομερή βήματα» για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και πως για να προστατεύσει τα συμφέροντα τα δικά της και των Τουρκοκυπρίων δεν θα διστάσει να κάνει κάθε είδους βήμα.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι προχτές ο σταθμός Αττάλειας εξέδωσε Navtex για έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου «Μπαρμπαρός» σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, από σήμερα μέχρι το Φλεβάρη του 2019.

Σε «ίση μοιρασιά» προτρέπει η Ουάσιγκτον

Με αφορμή τη νέα τουρκική Navtex, η Ουάσιγκτον επανέλαβε μεν ότι αναγνωρίζει «το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ», αλλά δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει και ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού «πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Τέλος, τσουβαλιάζοντας ξανά Κυπριακή Δημοκρατία και εισβολείς, αποθάρρυνε «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Πάντως, ενδεικτική της ετοιμότητας για παζάρια είναι και η δήλωση που έκανε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή την τουρκική Navtex. «Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία και την καλούμε να συζητήσουμε για τον καθορισμό των θαλασσίων μας ζωνών, στη βάση του διεθνούς Δικαίου», είπε χτες μιλώντας στο ΡΙΚ.

Τέλος, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι ψηλά στην ατζέντα παραμένουν τα σχέδια της Τουρκίας να φτιάξει τουρκική ναυτική βάση στα Κατεχόμενα. Το θέμα συζήτησε ο Οζερσάι στην Αγκυρα και με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, αναφέροντας ότι «συνεχίζονται οι αξιολογήσεις».

Αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του χτες βράδυ το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τη νέα τουρκική Navtex πρόκληση που «δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπενθυμίζει, δε, ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ότι και με την τελευταία Navtex «δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες».

Συνομιλίες Ζαν Ιβ Λε Ντριάν - Μάας στο Παρίσι

Στην ατζέντα οι εξελίξεις στην ΕΕ και όχι μόνο

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ υποδέχεται τον Γερμανό ομόλογό του

Copyright 2018 The Associated

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ υποδέχεται τον Γερμανό ομόλογό του
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, βρέθηκε προχτές στο Παρίσι όπου συνάντησε τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ως συνέχεια διμερών επαφών συντονισμού, που αποτελούν μέρος ευρύτερων διεργασιών για το μέλλον της ΕΕ και αναμένεται να ενταθούν ενόψει και των ευρωεκλογών, καθώς το ψευτοδίπολο «πρόοδος - συντήρηση», στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αξιοποιείται για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλη την Ευρώπη.

Στην ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ για τη συνάντηση, αναφέρεται γενικά ότι «η γαλλογερμανική εταιρική σχέση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επανίδρυσης μιας πιο κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης και αυτές οι συναντήσεις παρέχουν μια ευκαιρία για να δυναμώσει ο συνεχιζόμενος διάλογος ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία για το μέλλον της ΕΕ και για κρίσιμα διεθνή ζητήματα».

Χωρίς ειδικότερες αναφορές στο περιεχόμενο της συνάντησης, η ανακοίνωση σημειώνει πως οι δύο υπουργοί αναμενόταν να παραβρεθούν σε «συζήτηση με πολίτες για την Ευρώπη» στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ (κεντρική Γαλλία) εστιάζοντας στο «τι είδος ενότητας (χρειάζεται) για την Ευρώπη του αύριο».

Εκεί - σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση - οι δύο υπουργοί αναμενόταν «να επιβεβαιώσουν την προσέγγιση (των δύο χωρών) σχετικά με την Τεχεράνη, που συνδυάζει την άσκηση πίεσης με τη διαπραγμάτευση». Για το θέμα της Ουκρανίας, οι δύο πλευρές «θα επιβεβαιώσουν την ανάγκη όλες οι πλευρές να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει η συμφωνία του Μινσκ», ενώ η παρέμβασή τους θα έθιγε και την προώθηση «μιας διαρκούς σταθεροποίησης των Βαλκανίων». Ακόμα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι υπουργοί θα συνεχίζουν τις κοινές τους προσπάθειες για την υπεράσπιση της πολυμέρειας» ενόψει της γαλλικής προεδρίας στο G7 αλλά και της συμμετοχής της Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επόμενη θητεία.

Τέλος, οι δύο υπουργοί θα επιχειρούσαν μια αποτίμηση των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της Συνθήκης των Ηλυσίων, που επισφράγισε τη στενή συνεργασία των δύο χωρών μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα αξιοποιείται πολύμορφα, στο πλαίσιο των οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εντός αλλά και εκτός ΕΕ.

  • Δυνάμεις του Κεντρικού Γραφείου της Αντιμετώπισης της Διαφθοράς έκαναν έρευνα στα γραφεία της «Ανυπότακτης Γαλλίας» αλλά και του σπιτιού του επικεφαλής της, Ζαν Λικ Μελανσόν, μετά από εντολή του εισαγγελέα. Σύμφωνα με τηλεγραφήματα πρακτορείων, οι έρευνες αφορούν υποψίες για εικονικές θέσεις απασχόλησης συνεργατών ευρωβουλευτών και για τις δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του Μελανσόν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Η ηγεσία του κόμματος κατήγγειλε «πολιτική, αστυνομική και δικαστική επίθεση». Ερευνα έγινε και στα γραφεία του «Κόμματος της Αριστεράς», από το οποίο προήλθε η «Ανυπότακτη Γαλλία».
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Συνάντηση Μέρκελ - Σόλμπεργκ στο Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΣΛΟ.--

Τις στενές σχέσεις και την «κοινή οπτική» των δύο κυβερνήσεων σε μια σειρά από «παγκόσμια και ευρωπαϊκά ζητήματα» υπογράμμισαν κατά την προχτεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ.

Η Μέρκελ σημείωσε: «Εχουμε κοινά συμφέροντα (...), συνεργαζόμαστε στο ΝΑΤΟ» (στις 25/10 ξεκινάει μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση στη Νορβηγία με σενάριο αντιμετώπισης ρωσικής επίθεσης). Και πρόσθεσε ότι «οι οικονομίες μας είναι πολύ στενά συνδεδεμένες», όπως για παράδειγμα «στον τομέα της Ενέργειας», ενώ «οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ των πολυμερών οικονομικών κι εμπορικών σχέσεων, αλλά και της συνεργασίας με την Αφρική».

Η Νορβηγία και η Γερμανία «είναι στενοί σύμμαχοι σε πολλά διεθνή θέματα» και «έχουν εκτενή και αυξανόμενη διμερή συνεργασία σχεδόν σε όλους τους τομείς: Ερευνα, ανάπτυξη, οικονομική πολιτική», είπε η Ερνα Σόλμπεργκ. Υπογράμμισε πως «η Γερμανία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Νορβηγίας» καθώς «ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη Γερμανία προέρχεται από τη Νορβηγία» και εξέφρασε την επιδίωξη να αυξηθεί η εξαγωγή ενεργειακών πόρων προς τη Γερμανία. Η Νορβηγία «μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας (σ.σ. έξοδο από τον άνθρακα)», είπε η Νορβηγίδα πρωθυπουργός, τονίζοντας τη συνεργασία των δύο χωρών «στα καλώδια μεταφοράς τα οποία, όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, μπορούν να δημιουργήσουν μια αλληλεπίδραση με την υδροηλεκτρική μας ενέργεια».

Τέλος, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τονίζοντας πως η Νορβηγία επηρεάζεται ιδιαίτερα ως μια από τις χώρες που συνδέονται με την ΕΕ μέσω της ειδικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Περιοχής (ΕΕΑ).

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Δισεκατομμύρια άνθρωποι με λιγότερα από 5,5 δολάρια τη μέρα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη καλείται να επιβιώσει με λιγότερα από 5,5 δολάρια τη μέρα, διαπιστώνει η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση, που έχει τίτλο «Φτώχεια και Κοινή ευημερία 2018: Λύνοντας το παζλ της φτώχειας», διαπιστώνεται «μείωση της ακραίας φτώχειας από το 1990 μέχρι σήμερα», κυρίως εξαιτίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε ασιατικές χώρες, με πρώτες την Κίνα και την Ινδία. Εκτιμάται ότι μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι «έφυγαν από τον κλοιό της ακραίας φτώχειας», την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα μετρά με βάση «εισόδημα» της τάξης των 1,9 δολαρίων τη μέρα, που ουσιαστικά είναι απόλυτη εξαθλίωση. Σημειώνει έτσι ότι το 1990 προσπαθούσαν να επιβιώσουν βουτηγμένοι στην «ακραία φτώχεια» το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που το 2015 έπεσε στο 10%. Στη μέγγενη της «ακραίας φτώχειας» η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί πως ζουν σήμερα οι κάτοικοι περίπου των μισών χωρών του πλανήτη, που βρίσκονται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι «ίσως να μην επιτευχθεί εγκαίρως» ο ...στόχος για μείωση της ακραίας φτώχειας παγκοσμίως κάτω από το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2030, μεταξύ άλλων και γιατί διακρίνουν μία επιβράδυνση των ρυθμών μείωσης της ακραίας φτώχειας διεθνώς. Διαπιστώνουν επίσης «επιμονή» της φτώχειας, λες και είναι κάποια ασθένεια και όχι αποτέλεσμα της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος που και οι ίδιοι υπηρετούν. Στην υποσαχάρια Αφρική, πάντως, το 84,5% του πληθυσμού επιβιώνει με λιγότερα από 5,5 δολάρια τη μέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ