Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαρκείς επισημάνσεις για το φυσικό αέριο ως «όχημα για λύση»

Και οι ΗΠΑ επιμένουν για «συνολική διευθέτηση»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αυτό που θα δοκιμαστεί τις επόμενες μέρες είναι η ειλικρίνεια της διεθνούς κοινότητας για συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι από την Αγκυρα, όπου χτες ολοκλήρωσε τριήμερη «επίσκεψη εργασίας». Ο ίδιος επέκρινε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» επειδή από τη μία πλευρά συνεργάζεται με την Αίγυπτο και από την άλλη με το Ισραήλ και την Ελλάδα, κάνοντας διάφορα βήματα για την «άμυνα και ασφάλεια στο πλαίσιο της ΕΕ» και συμπλήρωσε ότι «όπως και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, νομίζω ότι χρειάζεται μια υποδειγματική αλλαγή όσον αφορά την άμυνα και τη στρατιωτική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Περιγράφοντας ουσιαστικά την ετοιμότητα όχι απλά του ψευδοκράτους αλλά πρώτα από όλα της Τουρκίας για πολυμερείς συνεργασίες αμοιβαίου οφέλους, ο Οζερσάι υπογράμμισε ότι ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί «μια περιεκτική λύση μεταξύ των πλευρών» στο Κυπριακό, θα μπορούσε να υπάρξει «συνεργασία έστω των μερών, ακόμη και χωρίς λύση», τονίζοντας πως «μία οικονομική συνεργασία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των συγκρούσεων και να εξαλείψει την αστάθεια».

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, που υποστήριξε: «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε» και ότι «δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος (...) Γι' αυτό, πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εμείς δεν αποκλείουμε καμιά εναλλακτική λύση, συμπεριλαμβανομένης και της ομοσπονδίας (...) Πρέπει από πριν να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε με τις πλευρές τι θα διαπραγματευτούμε και σε τι πλαίσιο θα διαπραγματευτούμε, και πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις που να έχουν αποτέλεσμα». Δεν παρέλειψε βέβαια να επαναλάβει ότι η τουρκική πλευρά είναι ενάντια στα «μονομερή βήματα» για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και πως για να προστατεύσει τα συμφέροντα τα δικά της και των Τουρκοκυπρίων δεν θα διστάσει να κάνει κάθε είδους βήμα.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι προχτές ο σταθμός Αττάλειας εξέδωσε Navtex για έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου «Μπαρμπαρός» σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, από σήμερα μέχρι το Φλεβάρη του 2019.

Σε «ίση μοιρασιά» προτρέπει η Ουάσιγκτον

Με αφορμή τη νέα τουρκική Navtex, η Ουάσιγκτον επανέλαβε μεν ότι αναγνωρίζει «το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ», αλλά δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει και ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού «πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Τέλος, τσουβαλιάζοντας ξανά Κυπριακή Δημοκρατία και εισβολείς, αποθάρρυνε «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Πάντως, ενδεικτική της ετοιμότητας για παζάρια είναι και η δήλωση που έκανε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή την τουρκική Navtex. «Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία και την καλούμε να συζητήσουμε για τον καθορισμό των θαλασσίων μας ζωνών, στη βάση του διεθνούς Δικαίου», είπε χτες μιλώντας στο ΡΙΚ.

Τέλος, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι ψηλά στην ατζέντα παραμένουν τα σχέδια της Τουρκίας να φτιάξει τουρκική ναυτική βάση στα Κατεχόμενα. Το θέμα συζήτησε ο Οζερσάι στην Αγκυρα και με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, αναφέροντας ότι «συνεχίζονται οι αξιολογήσεις».

Αντίδραση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του χτες βράδυ το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει τη νέα τουρκική Navtex πρόκληση που «δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπενθυμίζει, δε, ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ότι και με την τελευταία Navtex «δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ