Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Δισεκατομμύρια άνθρωποι με λιγότερα από 5,5 δολάρια τη μέρα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη καλείται να επιβιώσει με λιγότερα από 5,5 δολάρια τη μέρα, διαπιστώνει η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση, που έχει τίτλο «Φτώχεια και Κοινή ευημερία 2018: Λύνοντας το παζλ της φτώχειας», διαπιστώνεται «μείωση της ακραίας φτώχειας από το 1990 μέχρι σήμερα», κυρίως εξαιτίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε ασιατικές χώρες, με πρώτες την Κίνα και την Ινδία. Εκτιμάται ότι μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι «έφυγαν από τον κλοιό της ακραίας φτώχειας», την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα μετρά με βάση «εισόδημα» της τάξης των 1,9 δολαρίων τη μέρα, που ουσιαστικά είναι απόλυτη εξαθλίωση. Σημειώνει έτσι ότι το 1990 προσπαθούσαν να επιβιώσουν βουτηγμένοι στην «ακραία φτώχεια» το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που το 2015 έπεσε στο 10%. Στη μέγγενη της «ακραίας φτώχειας» η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί πως ζουν σήμερα οι κάτοικοι περίπου των μισών χωρών του πλανήτη, που βρίσκονται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι «ίσως να μην επιτευχθεί εγκαίρως» ο ...στόχος για μείωση της ακραίας φτώχειας παγκοσμίως κάτω από το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2030, μεταξύ άλλων και γιατί διακρίνουν μία επιβράδυνση των ρυθμών μείωσης της ακραίας φτώχειας διεθνώς. Διαπιστώνουν επίσης «επιμονή» της φτώχειας, λες και είναι κάποια ασθένεια και όχι αποτέλεσμα της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος που και οι ίδιοι υπηρετούν. Στην υποσαχάρια Αφρική, πάντως, το 84,5% του πληθυσμού επιβιώνει με λιγότερα από 5,5 δολάρια τη μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ