ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πολυποίκιλο πρόγραμμα

«Η μητέρα του σκύλου» στο Δημοτικό Πειραιά
«Η μητέρα του σκύλου» στο Δημοτικό Πειραιά
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Πύλη Πολιτισμού - με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίκο Διαμαντή, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα πολλαπλών δράσεων, με στόχο τη συνάντηση των τεχνών.

Το ξεκίνημα της νέας καλλιτεχνικής διεύθυνσης γίνεται με ένα πρόγραμμα ανοιξιάτικο, όπου στην Κεντρική Σκηνή, στις 20, 21, 22, 23/3, θα παρουσιασθεί «Η μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Δήμητρα Χατούπη, Νίκος Γιαλελής, Γιάννης Δρίτσας, Χρήστος Ευθυμίου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, κ.ά.

Στις 25, 26, 27, 28, 29/3: «Το ξυλάδικο του Βόλου - Διπλό Βιβλίο του Δημήτρη Χατζή». Σκηνοθεσία - Θεατρική Διασκευή: Γιώργος Αρμένης. Σκηνικά: Θεόδωρος Παπαγιάννης. Πρωτότυπη Μουσική: Διονύσης Τσακνής. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιώργος Αρμένης, Παντελής Παπαδόπουλος, Στέλιος Νίνης, Βασιλική Φιλιάγκου, Φάνης Γκίκας.

Στο Φουαγιέ θα παρουσιαστούν Μικρές Οπερες: Στις 30, 31/3 Α' «Αρκούδα» του William Walton. Εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο του Αντον Τσέχοφ, «Η αρκούδα» είναι η ομώνυμη όπερα του Βρετανού συνθέτη, William Walton. H σκηνοθεσία είναι του Νίκου Διαμαντή. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ειρήνη Αθανασίου, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Μιχάλης Ψύρας, Μιχάλης Κατσούλης. Β' «Μέντιουμ» του Gian Carlo Μoretti. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Λητώ Μεσσήνη, Κώστας Ζαμπούνης, Ειρήνη Φωτεινάκη, Αντωνία. Γ' «Η μάντισσα» του Ανρί Σογκέ από την ομάδα The Medium Project.

Επίσης στις 17, 18, 19/4: Αχ! Από την ομάδα. Σκηνοθεσία Γιάννης Σκουρλέτης. Στις 29, 30/4 και 2, 3, 5, 6, 7/5 η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει «Θέλω να δω τον Πάπα».

Το Μάη στην Κεντρική Σκηνή θα παρουσιαστούν (1, 2, 3, 4, 5) «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Δραματοποίηση Σάββα Κυριακίδη και μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Ανδρέας Τσέλεπος, Στέλλα Φυρογένη, Ιωάννα Σιαφκάλη Αντωνία Χαραλάμπους, Αννίτα Σαντοριναίου, Λουκάς Ζήκος, κ.ά.

Στις 9,10/5: «Ωραία Ελένη» του Οφενμπαχ - Θέατρο OLVIO. Σκηνοθεσία Παναγιώτης Αδάμ. Στις 22 - 31/5 το «Θέατρο Τέχνης» μια παράσταση με τίτλο με τον μακρύ τίτλο «Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βασικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ ή η ανουσιότητα του να ζεις». Κείμενο - σκηνοθεσία Λένα Κιτσοπούλου.

Τέλος τον Ιούνη (12, 13, 14/6) θα πραγματοποιηθεί Φεστιβάλ νεανικής δημιουργίας «INPORT FESTIVAL».

Επίσης, στο πλαίσιο Εικαστικά στο ΔΘΠ: Εκθεση Χρήστου Μποκόρου. Εγκαίνια Δευτέρα 4 Μάη. Διάρκεια Ιούνης. Τέλος, τη Μεγάλη Τρίτη 7 Μάη, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Το Πάσχα της ζωής μου ....»: Ψίθυροι και εξομολογήσεις. Λογοτέχνες, ποιητές, καλλιτέχνες διαβάζουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κείμενα για το «Πάσχα της ζωής τους».

Σε ό,τι αφορά στο ρεπερτόριο της επόμενης θεατρικής περιόδου (2015 - 2016) μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν: «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Στο ρόλο του Φάουστ ο Νίκος Κουρής (πρεμιέρα Νοέμβρης 2015). «Romeo end Juliette» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου (Πρεμιέρα Φλεβάρης 2016). Στιγμές από την «Προδοσία» του Χ. Πίντερ, ζωντανεύουν σε όλους τους χώρους του Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.Καρλ Μαρξ, «η 18ηΜπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη». Σύλληψη, Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης. Δραματουργία: Κατερίνα & Παναγιώτα Κωνσταντινάκου. Στην παιδική σκηνή:«Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος;» του Λ. Τολστόι. Σκηνοθεσία: Ελένη Ζαραφίδου.

ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Συντήρηση, αναστήλωση και μελετητική διαδικασία

Τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, το Μουσείο, το Γυμνάσιο και τον τύμβο Καστά στο Νομό Σερρών επισκέφθηκε πριν από λίγες μέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Μουσείο της Αμφίπολης ο Ν. Ξυδάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που έχουν τα μνημεία της περιοχής, της αρχαίας πόλης, του τύμβου Καστά αλλά και του Μουσείου. Και δήλωσε πως, τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μελέτη και τη συντήρηση των ευρημάτων, αλλά και την αναστήλωση των αρχιτεκτονικών στοιχείων του τύμβου. «Υπήρξε γενναία χρηματοδότηση, όσο δεν υπήρξε σε άλλο μνημείο», επεσήμανε. «Το υπουργείο θα στηρίξει τη μελετητική διαδικασία, αλλά και τη συντήρηση. Πρέπει να υπάρξει η αναγκαία ηρεμία, ώστε να προχωρήσει η επιστημονική έρευνα. Αρχαιολογία δεν είναι μόνο η ανασκαφή, αλλά η συνολική μελέτη του παρελθόντος. Ασφαλώς, χρειάζεται ενημέρωση της κοινής γνώμης. Πρωτίστως, όμως, οι αρχαιολόγοι αναφέρονται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στην επιστημονική κοινότητα. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που τώρα παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται», σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι η περιοχή της Μακεδονίας διαθέτει απίστευτο πλούτο ευρημάτων και μνημείων, τα οποία αναδεικνύουν την ιστορική της φυσιογνωμία. «Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς με σκανδαλοθηρική λογική. Τα σπάνιας ομορφιάς ευρήματα στο μουσείο της Αμφίπολης μαρτυρούν μια μακρότατη ιστορική διάρκεια. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες, "πολύτιμους λίθους" που αποκαλύπτουν την ιστορική πορεία των ανθρώπων του τόπου. Οι επιστήμονες πρέπει να σκύψουν ανενόχλητοι πάνω από τα ευρήματά τους και να αφηγηθούν το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι του χθες».

«Του νεκρού αδελφού» στο Μπάντμιντον

Η δεύτερη μεγάλη παράσταση, με την οποία το Θέατρο «Μπάντμιντον» γιορτάζει τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη είναι «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού». Ενα από τα εμβληματικότερα έργα του μεγάλου Ελληνα δημιουργού, ανεβαίνει από 18 Μάρτη μέχρι 5 Απρίλη, σε μια ανανεωμένη εκδοχή, που επεξεργάστηκε ο ίδιος ο συνθέτης σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου. Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού περιλαμβάνει οκτώ λαϊκά τραγούδια, σε μουσική και στίχους του συνθέτη (πλην ενός, τους στίχους του οποίου έγραψε ο Κώστας Βίρβος). Πενήντα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του, ο Θανάσης Παπαγεωργίου καταπιάνεται εκ νέου με το κλασικό αυτό έργο, αποτίοντας φόρο τιμής στον κορυφαίο Ελληνα συνθέτη. Για τη νέα, μεγάλη παραγωγή του Θεάτρου «Badminton», ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε μια εντελώς καινούρια εκδοχή, επιχειρώντας μια συνομιλία με το παρόν και προσθέτοντας μια ολόκληρη πράξη.

Η πρώτη παρουσίαση του «Τραγουδιού» έγινε το 1962 από τον θίασο του Μάνου Κατράκη, με βασικό ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στην κορυφαία ίσως στιγμή του. Εκτοτε ακολούθησαν κι άλλες παραστάσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση κατέχουν εκείνες του Θανάση Παπαγεωργίου του Θεάτρου Στοά (1999).

Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Λέα Κούση. Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη. Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας: Νένη Ζάππα. Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Αναστασάκης. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Κώστας Αρζόγλου, Νίκος Αρβανίτης, Χρήστος Πλαΐνης, Σπύρος Περδίου, Χρήστος Κάλοου, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Ηλίας Κατέβας, Εύα Καμινάρη, Στέλλα Γκίκα, Κώστας Βελέντζας, Μαριαλένα Ροζάκη, κ.ά. Χορευτές: Ειρήνη Κυρμιζάκη, Θανάσης Ζερβόπουλος, Αχιλλέας Χαρίσκος.

Τα Λυρικά ερμηνεύουν ο Κώστας Θωμαΐδης, η Καλιόπη Βέττα και η Μπέτυ Χαρλαύτη, συνοδευόμενοι από μία κιθάρα και ένα ακορντεόν σε μία κατανυκτική νέα ενορχήστρωση του Γιάννη Μπελώνη σύμφωνα με την επιθυμία και έμπνευση του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη. Στο ρόλο του Λαϊκού Τραγουδιστή ο Κώστας Μακεδόνας αποδίδει τα αθάνατα τραγούδια του έργου. Μαζί τους η «Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Δε θα γίνει το Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών

Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού δε θα πραγματοποιηθεί, φέτος, το 23ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει από τις 2 έως τις 5 Απρίλη στο «Χατζηγιάννειο» Πολιτιστικό Κέντρο, στη Λάρισα.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι το 2009, το υπουργείο ενίσχυε το Φεστιβάλ με ποσά που κυμαίνονταν από 20.000 - 25.000 ευρώ, κάποιες χρονιές υπήρχε και ενίσχυση από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ενώ μικρά ποσά συνεισέφερε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Λαρισαίων ο οποίος έχει καταργηθεί.

Για τα έτη 2010 και 2011 οι χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο ήταν στα 5.000 ευρώ για κάθε χρονιά, αλλά δεν εκταμιεύθηκαν ποτέ. Για το 2012 ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου συνεισέφερε το ποσόν των 2.700 ευρώ, για το 2013 ποσό 500 ευρώ και για το 2014 καθόλου. Τα τρία τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεισέφερε ποσά από 1.300 - 2.000 ευρώ.

Φυσικά, αυτά ποσά δεν ήταν επαρκή για τη διοργάνωση ενός διεθνούς φεστιβάλ, το οποίο τα τελευταία πέντε χρόνια πραγματοποιούνταν και με την οικονομική συνεισφορά της Στέλλας Μπελέση, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικής διευθύντριάς του, η οποία, μετά τη τελευταία εξέλιξη, δήλωσε: «Ο πολιτισμός δεν αποτελούσε ποτέ προτεραιότητα στην Ελλάδα. Η έννοια αυτή πάντα συγχεόταν με εκδηλώσεις εύπεπτου περιεχομένου, οι οποίες σωστά υπάρχουν για να ψυχαγωγούν το λεγόμενο πλατύ κοινό, αρκεί όποιος διαβάζει π.χ. τις "Πενήντα αποχρώσεις του γκρι" ή παρακολουθεί την ομώνυμη ταινία να μη θεωρεί ότι διαβάζει λογοτεχνία ή παρακολουθεί κινηματογράφο ποιότητας».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Ολα είναι έτοιμα για το 31ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, που διοργανώνει από 20 έως 29 Μάρτη η Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού. Το Φεστιβάλ, που στοχεύει στην ενθάρρυνση της ερασιτεχνικής δημιουργίας και στην καλλιέργεια θεατρικής παιδείας, έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ θα στελεχώνεται από τους: Γιώργο Χασάπογλού, θεατρικό συγγραφέα, Βασίλη Κυρίτση, σκηνοθέτη, Γιάννη Μόρτζο, ηθοποιό και Νίκο Κυπουργό, μουσικοσυνθέτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ