ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Αιματηρή επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία

Από τη χτεσινή επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο

Associated Press

Από τη χτεσινή επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο
ΣΑΝΑ'Α.--

Μία διπλή επίθεση με στόχο την αμερικανική πρεσβεία συγκλόνισε, χτες το πρωί, την πρωτεύουσα της Υεμένης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας καμικάζι ανατινάχτηκε με το αυτοκίνητό του μπροστά στην πύλη της πρεσβείας, ενώ αμέσως μετά άγνωστοι ένοπλοι έβαλαν με ρουκέτες εναντίον της. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα, σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, εκ των οποίων οι έξι ήταν από τους επιτιθέμενους, άλλοι έξι από το ντόπιο προσωπικό ασφαλείας της πρεσβείας και τέσσερις πολίτες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μια οργάνωση υπό την επωνυμία «Ισλαμική Τζιχάντ» όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Αραμπίγια». Η οργάνωση απειλεί και με άλλες επιθέσεις και ζητά από την υεμενίτικη ηγεσία να απελευθερώσει τα φυλακισμένα μέλη της. Η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης δεν έχει επιβεβαιωθεί, αν και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν ΜακΚόρμακ, υποστήριξε ότι η επίθεση, που κατά τη γνώμη του στόχευε να διαλύσει το τείχος της πρεσβείας αλλά απέτυχε, έφερε όλα τα «χαρακτηριστικά των επιθέσεων της αλ Κάιντα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε όπως τον... βόλευε, ότι η επίθεση στη Σάνα'α «υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σε πόλεμο με τους εξτρεμιστές που δολοφονούν αθώους για να πετύχουν τους στόχους τους».

Η αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη είχε γίνει και άλλες φορές στόχος, τα τελευταία χρόνια, όμως η χτεσινή επίθεση ήταν η αιματηρότερη. Υπενθυμίζεται ότι το 2000, 17 Αμερικανοί ναύτες είχαν σκοτωθεί από επίθεση καμικάζι με βάρκα κατά του πολεμικού πλοίου «USS Cole», που στάθμευε στο λιμάνι του Αντεν.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Επαφές για τις κυρώσεις

Διάλογο με την Τεχεράνη συνιστούν στη νέα προεδρία πέντε Αμερικανοί πρώην ΥΠΕΞ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων κατά του Ιράν μετά τη νέα, αρνητική για την ιρανική στάση, έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), τάσσεται το Παρίσι, συμπαρατασσόμενο με την Ουάσιγκτον, που προετοιμάζει χαμηλόβαθμη συνάντηση των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας για το ζήτημα, την Παρασκευή. Εντούτοις, κατά της επιβολής κυρώσεων τάχθηκε ανοιχτά το Πεκίνο, εκτιμώντας ότι η ένταση δε βοηθά και χρειάζεται καλύτερη συνεργασία. Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσει η Μόσχα ενώ το Λονδίνο θα ευθυγραμμιστεί πιθανότατα με ΗΠΑ και Γαλλία. Προς το παρόν, η Γερμανία δεν έχει εκφραστεί ανοιχτά.

Αντίθετα, υπέρ της έναρξης διαλόγου με την Τεχεράνη τάχθηκαν, πέντε πρώην υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, είτε υπό Δημοκρατικό είτε υπό Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο. Οι Κόλιν Πάουελ, Μαντλίν Ολμπράιτ, Χένρι Κίσινγκερ, Τζέιμς Μπέικερ και Γουόρεν Κρίστοφερ κάλεσαν τη νέα αμερικανική προεδρία να συνομιλήσει με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι μπορεί ν' αποβεί αποτελεσματικότερο στο να μην αναπτύξει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα, τη στιγμή που οι στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ εναντίον της δεν είναι ικανοποιητικές.

Σερβικό «συντονιστικό κέντρο» στο Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εκπρόσωπος της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR δήλωσε χτες πως θα διασφαλίσει «συνεργασία» για την προστασία αξιωματούχων του ΟΗΕ και της ΕΕ στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Την ώρα που διαβεβαίωνε για τα παραπάνω ο διοικητής της KFOR, Ιταλός στρατηγός Τζιουζέπε Γκάι, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, η Σερβία εγκαινίαζε στην Γκρατσάνιτσα το «Γραφείο Συντονιστικού Κέντρου» με τη σερβική κοινότητα, ορίζοντας τον Γκόραν Μπογκντάνοβιτς επικεφαλής του. «Αυτό είναι ένα μήνυμα... ότι η Σερβία ποτέ δε θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και ποτέ δε θα προδώσει την ιερή της γη», δήλωσε ο Μπογκντάνοβιτς με την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, αντανακλώντας τις έξωθεν πιέσεις που δέχεται το κρατίδιό του (κυρίως από ΗΠΑ) για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν «πολύ προσεκτικά» βήματα... Απέκλεισε εντούτοις το ενδεχόμενο να προκληθεί ευρύτερη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια από τυχόν αναγνώριση της Πρίστινας από το Μαυροβούνιο.

Πάντως, και χτες επέμειναν οι φήμες στα Σκόπια πως τη Δευτέρα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι θα γίνει η 48η χώρα που θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο....

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1 δισ. οι πεινασμένοι

ΡΩΜΗ.--

Αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων διεθνώς που μαστίζονται από τον εφιάλτη της πείνας. Νεότερος απολογισμός του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) εκτίμησε ότι πέρσι, έως ως τις αρχές τρέχοντος έτους, οι απανταχού πεινασμένοι ανήλθαν σε τουλάχιστον 925.000.000. Δηλαδή, 75.000.000 περισσότεροι απ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης στις τιμές τροφίμων και βασικών αγαθών παγκοσμίως (και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες).

Ο Ζακ Ντιούφ, γενικός διευθυντής του FAO, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι τιμές βασικών τροφίμων το 2006 αυξήθηκαν κατά 12%, το 2007 κατά 24% και τους πρώτους οκτώ μήνες του 2008 κατά 50%! Ο ίδιος πρότεινε ότι για να εξαλειφθεί διεθνώς το πρόβλημα της πείνας (ή τουλάχιστον να αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό) θα «πρέπει ετησίως να επενδυθούν 30 δισ. δολάρια για να διπλασιαστεί η παραγωγή των τροφίμων»...

Πρόσφατες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρουν ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα έσπρωξε τουλάχιστον 100.000.000 άτομα κάτω από το όριο της φτώχειας...

ΛΙΒΑΝΟΣ
Επεισόδια μετά τον «εθνικό διάλογο»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Λίγες ώρες μετά την πρώτη συνάντηση εκπροσώπων 14 πολιτικών παρατάξεων από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, υπό τον Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν, στο πλαίσιο της διεξαγωγής εθνικού διαλόγου, όπως ορίστηκε στη συμφωνία της Ντόχα, στις 15 Μάη, με την οποία τερματίστηκαν οι αιματηρές ολιγοήμερες εμφύλιες συγκρούσεις, νέα αιματηρά επεισόδια σημειώνονταν στο βορρά της χώρας, στην περιοχή Κόρα. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από την ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενόπλων των χριστιανικών παρατάξεων «Μαράντα», που συνεργάζεται με τη «Χεζμπολάχ» στον αντι-αμερικανικό συνασπισμό, και των «Λιβανικών Δυνάμεων», που συνεργάζονται με τον Σάαντ Χαρίρι στη φιλο-αμερικανική συμμαχία.

Στόχος του διαλόγου, που άρχισε την Τρίτη και θα επαναληφθεί στις 4 Νοέμβρη, όπως υποστηρίζεται και στο προεδρικό ανακοινωθέν, είναι «η χάραξη ενιαίας αμυντικής στρατηγικής» καθώς και η «επίτευξη εμφύλιας ηρεμίας σε όλο το Λίβανο». Οι φιλοαμερικανικές παρατάξεις υπό τον σουνίτη Σάαντ Χαρίρι επιμένουν να καταθέσει η «Χεζμπολάχ» τα όπλα, ενώ η αντι-αμερικανική συμμαχία υπό τη «Χεζμπολάχ» αρνείται, επιδιώκοντας, στο απώτερο μέλλον, εγκόλπωση στις ένοπλες δυνάμεις.

ΚΙΝΑ
Και εξαγωγές επικίνδυνου γάλατος

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Κίνα, λόγω της διοχέτευσης στην αγορά γάλακτος επιμολυσμένου με τοξική μελαμίνη, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι ο αριθμός των βρεφών που νόσησαν αυξήθηκε στα 6.244. Το γάλα, όπως παραδέχτηκαν υπεύθυνοι των εταιρειών, μολύνθηκε σκόπιμα, για να αυξηθούν οι πρωτεΐνες και να πουληθεί σε καλύτερη τιμή, με αποτέλεσμα τα άτυχα βρέφη να παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια και μέχρι στιγμής τρία από αυτά να έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους, από πέτρα.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι η μελαμίνη ανιχνεύτηκε σε 69 μάρκες γάλακτος που παράγουν 22 εταιρείες, ενώ δύο από αυτές, η «Σουόκανγκ» και η «Γιασίλι», είχαν πραγματοποιήσει εξαγωγές γάλακτος σε σκόνη σε πέντε χώρες, στο Μπαγκλαντές, στη Μιανμάρ, στην Υεμένη, στο Μπουρούντι και στην Γκαμπόν, από όπου και άρχισαν να ανακαλούν τα προϊόντα, όπως δήλωσε ο Λι Τσανγκγιάνγκ, επικεφαλής της Κρατικής Διοίκησης Επιθεώρησης, Εποπτείας και Υγειονομικού Ελέγχου.

Η κινεζική αστυνομία στην επαρχία Χεμπέι απήγγειλε κατηγορίες σε τέσσερα άτομα, που φαίνεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο και ακόμα 22 ύποπτοι κρατούνται.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες αμερικανικές επιθέσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Πακιστάν από τις αμερικανικές δυνάμεις, παρά την «ένταση» που φαίνεται να υπάρχει, μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Ουάσιγκτον. Χτες, πάνω από πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, πιθανότατα άμαχοι και ακόμα τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση αμερικανικών δυνάμεων που έπληξαν τη ζώνη Μπαγάρ Σίνα, στο Νότιο Ουαζιριστάν, στις περιοχές των φυλών, με τέσσερις πυραύλους.

Την κατάσταση επιχείρησε να διασκεδάσει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μάικλ Μάλεν, που βρέθηκε στο Ισλαμαμπάντ, και συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι και άλλους αξιωματούχους, παρουσία και του αρχηγού των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ασφάκ Παρβέζ Καγιάνι, με θέμα την αυξανόμενη ένταση και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην περιοχή των φυλών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τις «προειδοποιήσεις» του πακιστανικού στρατού, ότι δε θα ανεχθεί αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας του Πακιστάν και περαιτέρω επιθέσεις στο έδαφός του από ξένες δυνάμεις και συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αμβλυνθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Ο Αμερικανός απεσταλμένος, μετά τη συνάντησή του με το Γ. Γκιλάνι ισχυρίστηκε ότι η χώρα του «σέβεται την εθνική κυριαρχία του Πακιστάν» και θα προσπαθήσει να προωθήσει στενότερη συνεργασία και κοινή δράση με τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση των «κρίσιμων ζητημάτων», όπως οι ισλαμιστές μαχητές, που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ