Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Σερβικό «συντονιστικό κέντρο» στο Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εκπρόσωπος της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR δήλωσε χτες πως θα διασφαλίσει «συνεργασία» για την προστασία αξιωματούχων του ΟΗΕ και της ΕΕ στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Την ώρα που διαβεβαίωνε για τα παραπάνω ο διοικητής της KFOR, Ιταλός στρατηγός Τζιουζέπε Γκάι, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, η Σερβία εγκαινίαζε στην Γκρατσάνιτσα το «Γραφείο Συντονιστικού Κέντρου» με τη σερβική κοινότητα, ορίζοντας τον Γκόραν Μπογκντάνοβιτς επικεφαλής του. «Αυτό είναι ένα μήνυμα... ότι η Σερβία ποτέ δε θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και ποτέ δε θα προδώσει την ιερή της γη», δήλωσε ο Μπογκντάνοβιτς με την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, αντανακλώντας τις έξωθεν πιέσεις που δέχεται το κρατίδιό του (κυρίως από ΗΠΑ) για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν «πολύ προσεκτικά» βήματα... Απέκλεισε εντούτοις το ενδεχόμενο να προκληθεί ευρύτερη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια από τυχόν αναγνώριση της Πρίστινας από το Μαυροβούνιο.

Πάντως, και χτες επέμειναν οι φήμες στα Σκόπια πως τη Δευτέρα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι θα γίνει η 48η χώρα που θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ