Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Υπογραφή συμφωνιών με Αμπχαζία - Νότια Οσετία

ΜΟΣΧΑ.-

Συμφωνίες φιλίας που επισημοποιούν τη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία, αλλά και την επισύναψη διπλωματικών σχέσεων, υπέγραψε χτες η Ρωσία με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία στο Κρεμλίνο. Η αναμενόμενη υπογραφή των συμφωνιών έγινε ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τους ηγέτες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, Σεργκέι Μπαγκάπς και Εντουαρντ Κοκόιτι, αντίστοιχα.

Από τη Γεωργία, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Αλεξάντρ Λομάια κατήγγειλε ότι η Ρωσία «προσάρτησε ντε φάκτο» τις δύο αυτές επαρχίες, παραβιάζοντας τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Αντιδρώντας στην υπογραφή των συμφωνιών, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζόρνταν Τζοντρόου επανέλαβε πως η Ρωσία θα πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις περιοχές που έχει καταλάβει πριν από τις πρόσφατες επιθέσεις του Αυγούστου.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη διήμερη επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοουπ Σέφερ και των 26 πρεσβευτών των χωρών - μελών της Συμμαχίας στη Γεωργία και τόνισε ότι παραπέμπει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον «αντιρωσικό» χαρακτήρα της επίσκεψης του Σέφερ στην πόλη Γκόρι.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωση διόρισε τον Γερμανό διπλωμάτη Χάνσγεργκ Χάμπερ, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών που πρόκειται να αναπτυχθούν στη Γεωργία. Στο παρελθόν, ο Χάμπερ είχε τοποθετηθεί στη Μόσχα και στην Αγκυρα, ενώ σήμερα είναι απεσταλμένος στη Βηρυτό ως σύνδεσμος της UNIFIL.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ