ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΔΕΛΤΑ
Απάτης... «πολιτιστική ευεργεσία»

Συνάντηση του πρωθυπουργού με το ίδρυμα Νιάρχου

Δέλτα Φαλήρου
Δέλτα Φαλήρου
Μια ακόμη πράξη στο «θέατρο» της κυβερνητικής απάτης και της πολυδιαφημιζόμενης «ευεργεσίας» του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» γράφτηκε χτες, σε συνάντηση του πρωθυπουργού με μέλη του ΔΣ του ιδρύματος και τον αρχιτέκτονα Ρέτζο Πιάνο, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο στο Δέλτα του Φαλήρου. Εργο, που λανσάρεται ως «μέγα εθνικό» και δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη μεγαλύτερη εκχώρηση δημόσιας γης αλλά και του πολιτισμού μας - μουσικού και πνευματικού - στο κεφάλαιο, με ανυπολόγιστες για το λαό μας επιπτώσεις. Εκμεταλλευόμενο το χρόνιο, οξύ στεγαστικό πρόβλημα τόσο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όσο και της άστεγης Εθνικής Λυρικής, πρόβλημα που παραμένει άλυτο με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το εφοπλιστικό «ίδρυμα» ενισχύει τώρα την παρέμβασή του και στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας.

Μια παρέμβαση, που εκτός των άλλων, συνιστά και μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς χαρίζεται στο μεγάλο κεφάλαιο ένας από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αττικής, συνολικής έκτασης 230 στρεμμάτων. Οι εκπρόσωποι του ιδρύματος και ο αρχιτέκτονας ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό «για την πρόοδο της προετοιμασίας» σχετικά με το Πολιτιστικό Κέντρο - Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και τις ιδέες του Ρ. Πιάνο για την ανάπτυξη του Κέντρου... Τον ευχαρίστησαν «για το συνεχιζόμενο προσωπικό του ενδιαφέρον και την ανταπόκριση της πολιτείας - για το έργο και την πορεία της προκαταρκτικής μελέτης» και είπαν ότι έχουν «ξεκινήσει τις συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς για την ολοκλήρωση και υπογραφή της σύμβασης δωρεάς και τους όρους κατασκευής και εξοπλισμού των έργων», καθώς και ότι τα «αναλυτικά σχέδια του Ρ. Πιάνο αναμένεται να παρουσιαστούν πριν το τέλος του έτους».

Θυμίζουμε ότι, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, τον περασμένο Ιούνη, όταν υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας κυβέρνησης - Ιδρύματος Νιάρχου για το Δέλτα του Φαλήρου, το χαρακτήρισε διπλό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί κυβέρνησης και ιδρύματος ότι πρόκειται για ανιδιοτελή προσφορά του ιδρύματος. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση παραδίδει στο ίδρυμα Νιάρχου μια έκταση που αξίζει δισεκατομμύρια ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας και του εκχωρεί τη μέλλουσα λειτουργία και καλλιτεχνική δραστηριότητα της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, συνεχίζοντας την πολιτική της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας και τομέων πολιτισμού στο κεφάλαιο, όπως έγινε και με το Μέγαρο Μουσικής του ιδρύματος Λαμπράκη.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν, ο παλιός Ιππόδρομος και το Φαληρικό Δέλτα πρέπει να γίνουν χώρος πρασίνου και αναψυχής χωρίς να εκχωρηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο σε ιδιώτες. Κανενός είδους ανάμειξη δεν πρέπει να έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη Λυρική Σκηνή και στην Εθνική Βιβλιοθήκη», τόνιζε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Θεατρικό αναλόγιο με Θουκυδίδη

Αύριο, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης (9μ. μ.) το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών θα παρουσιάσει, ως θεατρικό αναλόγιο, την περιγραφόμενη από τον Θουκυδίδη Μάχη της Αμφίπολης. Κείμενο που θυμίζει δημοσιογραφική - πολεμική ανταπόκριση. Πρόκειται για σύνθεση κειμένων από την «Ιστορία» του Θουκυδίδη, στη μετάφραση του Ελευθερίου Βενιζέλου, που συνοδεύει πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Ανδρέου και δέκα αποσπάσματα δημοτικών τραγουδιών για το φόβο, το θάνατο, τον πόνο, την ξενιτιά που προκαλεί ο πόλεμος. Σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, φωτισμοί Κατερίνας Μαραγκουδάκη. Αφηγήτρια η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη. Παίζει η Ρηνιώ Κυριαζή.

Η Αμφίπολη (πόλη - αποικία της Αθήνας) χτισμένη σε λόφο στις όχθες του Στρυμόνα, απείχε μόλις 4,5 χλμ. από τη θάλασσα. Παρήγαγε ξυλεία, είχε τα μεταλλεία χρυσού στο Παγγαίο, είχε εύφορη πεδιάδα και εισέπραττε φόρους που την πλούτιζαν. Η Αθήνα ανησύχησε, όταν διαρκούντος του Πελοποννησιακού Πολέμου, το 424 π.Χ. οι Σπαρτιάτες, με τον Βρασίδα, πολιορκούσαν την Αμφίπολη. Ο ιστορικός (και στρατηγός) Θουκυδίδης διέσωσε το στόλο του στις εκβολές του Στρυμόνα, αλλά αποτυγχάνοντας να σώσει την Αμφίπολη, εξοστρακίστηκε επί εικοσαετία από την Αθήνα. Το 421 π.Χ. οι Αθηναίοι απέτυχαν και πάλι να ανακαταλάβουν την πόλη. Στη μάχη σκοτώθηκαν και οι δύο αντιμαχόμενοι αρχηγοί. Ο αθηναίος Κλέων και ο Σπαρτιάτης Βρασίδας. Η Νικίειος Ειρήνη (421 π.Χ.) που υπέγραψαν οι αντιμαχόμενοι κράτησε μόνον έξι χρόνια, ενώ η Αμφίπολη περιήλθε στους Μακεδόνες.

Φεστιβάλ κιθάρας

Στη Σκόπελο και στη Γλώσσα Σκοπέλου πραγματοποιείται (23 - 30/7), το «2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Σκοπέλου». Περιλαμβάνει ρεσιτάλ, συναυλίες, σεμινάρια, μάστερκλας κλασικής, φλαμένκο, ηλεκτρικής, ακουστικής σόλο κιθάρας, μουσικής δωματίου για κιθάρα και ορχήστρα κιθαριστών. Συμμετέχουν διεθνούς φήμης σολίστ και καθηγητές, όπως οι David Grimes, Gregory Newton (ΗΠΑ), Sandro di Stefano (Ιταλία), Franciszek και Katarina Wieczorek (Πολωνία), Oscar Guzman (Ισπανία), Modeste Hugues Randriamahitasoa (Μαδαγασκάρη) κ.ά., οι οποίοι θα δώσουν ρεσιτάλ και θα διδάξουν. Συμμετέχουν επίσης οι Δημήτρης Φωτόπουλος (φλάουτο), Μάρω Βουδούρογλου (τραγούδι), το Σύνολο Κιθαριστών του Ωδείου Φουντούλη και διακεκριμένοι Ελληνες σολίστ και καθηγητές.

Μουσικοποιητική λαλιά

«Ελλαδογραφία», τιτλοφορείται η μουσική παράσταση που ανιχνεύει την ιστορική εξέλιξη του τόπου μας από το 1900 έως σήμερα και παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Κορυφαίοι ιστορικοί κόμβοι, πνευματικά ρεύματα, χαρές, περηφάνιες, πίκρες και ξεριζωμοί συνθέτουν την παράσταση, που τη διαπερνούν πάνω από 40 τραγούδια που χιλιοτραγούδησαν γενιές και γενιές Ελλήνων. Ρεμπέτικο, νησιώτικο, σμυρναίικο, λαϊκό, Μάνος και Μίκης, δροσίζουν την ψυχή μας και υπενθυμίζουν τη ρίζα και τη διάρκεια της ελληνικής λαϊκής μουσικοποιητικής λαλιάς.

Κείμενα: Γιώργος Τσαγκάρης. Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Κώστας Κατσουλάκης. Παίρνουν μέρος: Αλεξία Μουστάκα, Μαρβίνα Πιτυχούτη, Γιάννης Λεμπέσης (τραγούδι - λαούτο - τζουράς). Πορφύρης Κανάς (ακορντεόν), Εκτορας Κοσμάς (βιολί - μαντολίνο), Θοδωρής Τζινέλης (μπουζούκι), Σάκης Σαμπάλης (κιθάρα), Μαρία Δεικτά (τραγούδι), Αρτεμις Ματαφιά (τραγούδι), Φάνης Σαμπατίνας (τραγούδι - μπαγλαμάς).

Αγάπης παραμύθι

Από τους Λειψούς, στις 23/7, ξεκινά την περιοδεία της η παιδική σκηνή του θεάτρου «Πρόβα» με «Το παραμύθι με τα τέσσερα καπέλα», που βασίζεται σε βουλγάρικο παραδοσιακό παραμύθι, όπου αξίες, όπως η αγάπη, η τιμιότητα, το ήθος, η φιλία, νικούν ακόμη και τη μιζέρια της σύγχρονης καθημερινότητας. Διασκευή Ανδρη Θεοδώρου, σκηνοθεσία Δημήτρης Δεγαΐτης, σκηνικά - κοστούμια Κατερίνα Καμπανέλλη, μουσική Νίκος Τσέκος. Παίζουν: Κοραλία Τσόγκα, Αχιλλέας Βατρικάς, Νίκος Ευσταθιάδης, Πηνελόπη Ανδρεαδάκη και Μαρίνα Σταμάτη. Ακολουθούν παραστάσεις: Κεφαλονιά (8/8), Ρέθυμνο (10-14/8), Φωκίδα, Φθιώτιδα, Ρόδο, Βεάκειο, κ.ά.

Ρόδος χαρακτικής

Στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί (Αύγουστος - Νοέμβριος) η «1η Τριενάλε Χαρακτικής» της Μεσογείου. Τα 100 περίπου έργα καλλιτεχνών από 12 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), θα εκτεθούν στη Νεστορίδειο Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ η ελληνική συμμετοχή θα τιμήσει την Ελληνίδα χαράκτρια Τόνια Νικολαΐδη και τον Ρόδιο χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη. Παράλληλα, στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης στην πλατεία Σύμης της μεσαιωνικής πόλης, θα λειτουργήσει αφιέρωμα στην ελληνική χαρακτική, προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστά σημαντικά έργα των συλλογών της Πινακοθήκης. Πρόκειται για έργα θεμελιωτών της ελληνικής χαρακτικής (Δημήτρη Γαλάνη, Αγγελου Θεοδωρόπουλου, Γιάννη Κεφαλληνού, Λυκούργου Κογεβίνα, Νίκου Βεντούρα κ.ά.), καθώς και έργα σημαντικών χαρακτών μας (Γιώργου Βελισσαρίδη, Κώστα Γραμματόπουλου, Μάρκου Ζαβιτσιάνου, Βάσως Κατράκη, Αλέξανδρου Κορογιαννάκη, Λουίζας Μοντεσάντου, Τάσσου κ.ά.). Ταυτόχρονα, η έκθεση, με τη συνεργασία του καθηγητή Εμμανουήλ Μαυρομμάτη και του Νίκου Δεσεκόπουλου (πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών), θα καλύψει τη σύγχρονη παρουσία της ελληνικής χαρακτικής. Σημειώνουμε ότι στις προθέσεις των διοργανωτών είναι η ίδρυση Εργαστηρίου Χαρακτικής στη Ρόδο.

Εγκρίσεις ταινιών

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά μερικές ταινίες, εκτός του προγράμματός του για χρηματοδότηση. Είναι ταινίες των οποίων η παραγωγή ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για τρεις μεγάλου μήκους, έξι ντοκιμαντέρ και πέντε μικρού μήκους.

Συγκεκριμένα για τις μεγάλους μήκους: «Deep End» του Θανάση Αντωνίου, «Μικρές ελευθερίες» του Κώστα Ζάπα, «Κλέφτες» του Μάκη Παπαδημητράτου (από 10.000 ευρώ). Τα ντοκιμαντέρ: «Ο κ. Λεονάρδος και οι άλλοι» του Νίκου Θεοδοσίου, «Σαν τον αέρα που αναπνέω» του Γιώργου Ζέρβα, «Ο τρίτος Τάκης» της Κατερίνας Πατρώνη, «Πουλιά στο βάλτο» της Αλίντας Δημητρίου, «Τα κύματα που δίδαξαν τους ανυπότακτους» του Κώστα Νταντινάκη, «Πάρβας, Αγονη γραμμή» του Γεράσιμου Ρήγα (από 8.000 ευρώ). Τις μικρού μήκους: «Parthners» της Ιωσηφίνας Μαρκαριάν, «Το χρονικό της άμμου» του Νίκου Μάμαλου, «Τα λιλά μαντίλια» της Κέλλυς Σταμουλάκη, «Το άλμα» του Χάρη Σταθόπουλου, «Μαντόνα καλεί Φασμπίντερ» του Δημήτρη Αθανίτη (από 6.000 ευρώ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ