Σάββατο 19 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΔΕΛΤΑ
Απάτης... «πολιτιστική ευεργεσία»

Συνάντηση του πρωθυπουργού με το ίδρυμα Νιάρχου

Δέλτα Φαλήρου
Δέλτα Φαλήρου
Μια ακόμη πράξη στο «θέατρο» της κυβερνητικής απάτης και της πολυδιαφημιζόμενης «ευεργεσίας» του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» γράφτηκε χτες, σε συνάντηση του πρωθυπουργού με μέλη του ΔΣ του ιδρύματος και τον αρχιτέκτονα Ρέτζο Πιάνο, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο στο Δέλτα του Φαλήρου. Εργο, που λανσάρεται ως «μέγα εθνικό» και δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη μεγαλύτερη εκχώρηση δημόσιας γης αλλά και του πολιτισμού μας - μουσικού και πνευματικού - στο κεφάλαιο, με ανυπολόγιστες για το λαό μας επιπτώσεις. Εκμεταλλευόμενο το χρόνιο, οξύ στεγαστικό πρόβλημα τόσο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όσο και της άστεγης Εθνικής Λυρικής, πρόβλημα που παραμένει άλυτο με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το εφοπλιστικό «ίδρυμα» ενισχύει τώρα την παρέμβασή του και στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας.

Μια παρέμβαση, που εκτός των άλλων, συνιστά και μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς χαρίζεται στο μεγάλο κεφάλαιο ένας από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αττικής, συνολικής έκτασης 230 στρεμμάτων. Οι εκπρόσωποι του ιδρύματος και ο αρχιτέκτονας ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό «για την πρόοδο της προετοιμασίας» σχετικά με το Πολιτιστικό Κέντρο - Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και τις ιδέες του Ρ. Πιάνο για την ανάπτυξη του Κέντρου... Τον ευχαρίστησαν «για το συνεχιζόμενο προσωπικό του ενδιαφέρον και την ανταπόκριση της πολιτείας - για το έργο και την πορεία της προκαταρκτικής μελέτης» και είπαν ότι έχουν «ξεκινήσει τις συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς για την ολοκλήρωση και υπογραφή της σύμβασης δωρεάς και τους όρους κατασκευής και εξοπλισμού των έργων», καθώς και ότι τα «αναλυτικά σχέδια του Ρ. Πιάνο αναμένεται να παρουσιαστούν πριν το τέλος του έτους».

Θυμίζουμε ότι, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, τον περασμένο Ιούνη, όταν υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας κυβέρνησης - Ιδρύματος Νιάρχου για το Δέλτα του Φαλήρου, το χαρακτήρισε διπλό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί κυβέρνησης και ιδρύματος ότι πρόκειται για ανιδιοτελή προσφορά του ιδρύματος. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση παραδίδει στο ίδρυμα Νιάρχου μια έκταση που αξίζει δισεκατομμύρια ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας και του εκχωρεί τη μέλλουσα λειτουργία και καλλιτεχνική δραστηριότητα της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, συνεχίζοντας την πολιτική της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας και τομέων πολιτισμού στο κεφάλαιο, όπως έγινε και με το Μέγαρο Μουσικής του ιδρύματος Λαμπράκη.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν, ο παλιός Ιππόδρομος και το Φαληρικό Δέλτα πρέπει να γίνουν χώρος πρασίνου και αναψυχής χωρίς να εκχωρηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο σε ιδιώτες. Κανενός είδους ανάμειξη δεν πρέπει να έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη Λυρική Σκηνή και στην Εθνική Βιβλιοθήκη», τόνιζε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ