Σάββατο 19 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Επιλογές
Χορός, θέατρο, όπερα

«Ορνιθες» από το «Θέατρο Τέχνης»
«Ορνιθες» από το «Θέατρο Τέχνης»
Σήμερα και αύριο, στην Επίδαυρο, το Μπαλέτο της Εθνικής Οπερας Παρισιού παρουσιάζει τη διεθνώς διάσημη, ιστορική (1975) χορογραφία της Πίνα Μπάους, «Ορφέας και Ευρυδίκη», βασισμένη στην ομώνυμη όπερα του Γκλουκ. Ο Γκλουκ, συνταραγμένος από το σπαραγμό του Ορφέα για τη «χαμένη Ευρυδίκη», πίστευε πως μόνο η κραυγή μπορούσε να αποδώσει την ένταση του αποχωρισμού τους. Οταν η Πίνα Μπάους μεταμόρφωσε το έργο αυτό σε χοροθέατρο, ακολούθησε τα βήματα και τις επιθυμίες του Γκλουκ και διεύρυνε περισσότερο ό,τι εκείνος επιδίωξε. Οπως ο συνθέτης με τις φωνές, έτσι εκείνη με τα σώματα ανίχνευσε και εξέφρασε τις αρχέγονες δυνάμεις που διαπερνούν την ανθρώπινη ψυχή. Συμπράττει η ορχήστρα και η χορωδία «Balthasar- Neumann». Διευθύνει ο Τόμας Χένγκελμπροκ.

  • Στην Πειραιώς 260 (21- 24/7), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών ο θίασος «Mabou Mines» παρουσιάζει το έργο του Ιψεν «Νόρα - Το κουκλόσπιτο» (με ελληνικούς υποτίτλους). Σύλληψη - διασκευή, σκηνοθεσία του φημισμένου και πολυβραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα - σκηνοθέτη Λι Μπρούερ. Πρωτότυπη μουσική και κολάζ από έργα για πιάνο των Edvard Grieg: Eve Beglarian. Ερμηνεύουν: Maude Mitchell, Mark Povinelli, Kristopher Medina, κ.ά. Το «Κουκλόσπιτο» είναι η πέμπτη, σε μια σειρά βραβευμένων παραστάσεων του Λι Μπρούερ με «αποδομημένα» κλασικά έργα. Οι ηθοποιοί που υποδύονται τους ανδρικούς ρόλους (Χέλμερ, Ρανκ, Κρόγκσταντ) έχουν ύψος νάνων, κάτω από 1.30μ. Η Νόρα και η Κριστίν είναι πανύψηλες και η Ελεν, η υπηρέτρια, είναι πάνω από 1,80 μ. Τη δράση παρακολουθούν μια σειρά μαριονετών. Το θέαμα αυτών των μικροσκοπικών ανδρών, μέσα σε ένα σκηνικό με μικροσκοπικά έπιπλα και αντικείμενα, να διατάζουν και να καταδυναστεύουν γυναίκες διπλάσιες στο ύψος, τονίζει στο έπακρο την κατά Ιψεν έννοια της μικρότητας της ανδροκρατίας. Η παράσταση απευθύνεται μόνο σε ενηλίκους.
  • «Ορφέας και Ευρυδίκη» σε χορογραφία-σκηνοθεσία Πίνα Μπάους
    «Ορφέας και Ευρυδίκη» σε χορογραφία-σκηνοθεσία Πίνα Μπάους
    Τη βραβευμένη όπερα του Χαράλαμπου Γωγιού «Πληγή, όπερα σε επτά γεύματα» παρουσιάζει ο θίασος «Οι όπερες των ζητιάνων» (21, 22/7, 9μ.μ.), στην Πειραιώς 260 (Φεστιβάλ Αθηνών). Το έργο αποτελεί προσαρμογή του μυθιστορήματος της Τζόζεφιν Χαρτ. Προσαρμογή - διάλογοι Χ.Γωγιού - Γιάννη Φίλια, στίχοι Γιώργου Παπάζογλου, διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου, σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, χορογραφία Βάλιας Παπαχρήστου. Διανομή: Τάσος Αποστόλου, Δάφνη Πανουργιά, Κωστής Ραφαηλίδης, Σοφία Καπετανάκου, Ελένη Βουδουράκη, Θάνος Πετράκης, Βαγγέλης Μανιάτης, Μιράντα Γεωργάκη, Γιάννης Χριστόπουλος, κ.ά. Συμμετέχει το «dissonArt ensemble».
  • Τους αριστοφανικούς «Ορνιθες» στην ιστορική σκηνοθεσία του Κ. Κουν, παρουσιάζει το «Θέατρο Τέχνης» (20, 21/7) στο Ηρώδειο. Μετάφραση Βασίλη Ρώτα, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, χορογραφία Ζουζούς Νικολούδη. Παίζουν: Νίκος Μπουσδούκος, Γιάννης Δεγαΐτης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Βασίλης Λέμπερος, Κώστας Βελέντζας, Γιάννης Καρατζογιάννης, κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ