ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Νέο ΔΣ, ίδια προβλήματα

Σαν... «υπηρεσιακό» αντιλαμβάνεται, ουσιαστικά, το ρόλο των σωματείων στο νέο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού, όπως προκύπτει από τη χτεσινή του ανακοίνωση με τα ονόματα των διορισμένων, απευθείας από τον υπουργό, μελών της διοίκησης, τα οποία συμπληρώνουν τα αιρετά μέλη, τα οποία προέκυψαν από τη Γενική Συνέλευση και τις εκλογές στα τέλη του περασμένου Ιούλη.

Το ΥΠΠΟ-Τ αφήνει στη θέση του τον τωρινό πρόεδρο του ΕΚΚ, Γ. Παπαλιό, διορίζοντας επίσης τους σκηνοθέτες - παραγωγούς Μάρκο Χολέβα (αντιπρόεδρο) και Πελαγία Γιούργου (μέλος). Το νέο ΔΣ συμπληρώνεται με τους αιρετούς Νίκο Σέκερη (σκηνοθέτη - παραγωγό, από το Σωματείο Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης, Βίντεο), Γιάννη Γλέζο (μουσικοσυνθέτη, Ενωση Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδος), Τάκη Σπυριδάκη (σκηνοθέτης, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών) και Αλέξανδρο Κακαβά (σεναριογράφο, Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδος).

Πρόκειται για ένα μάλλον «εκρηκτικό» μείγμα, αφού τα αιρετά μέλη του ΔΣ προέρχονται από τη Διασωματειακή των φορέων του οπτικοακουστικού χώρου, ενώ ο πρόεδρος έχει συνταχθεί με την κίνηση «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη», δύο πλευρές οι οποίες βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση εδώ και ένα χρόνο. Φυσικά, πίσω και πέρα από τα πρόσωπα, η κατάσταση αυτή αντανακλά τα διαφορετικά, αντικειμενικά, συμφέροντα που συγκρούονται στον οπτικοακουστικό τομέα, σε συνδυασμό με τις γενικότερες ανακατατάξεις σε επίπεδο ΕΕ και την επιτάχυνση της πολιτικής εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, με αιχμή τα οπτικοακουστικά, προς όφελος φυσικά των μονοπωλίων του χώρου.

Το στρατηγικό αυτό στόχο του κεφαλαίου της ΕΕ θα υπηρετεί και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο και από αυτήν την άποψη έχει σημασία η κατάληξη της ανακοίνωσης του υπουργείου, ότι «η θητεία του ανωτέρω Διοικητικού Συμβουλίου θα διαρκέσει μέχρι τον διορισμό νέου, που θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου για τον κινηματογράφο, ο οποίος σύντομα θα τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση». Αυτό σημαίνει αλλαγές και στη σύνθεση και στον τρόπο σύστασης του ΔΣ του ΕΚΚ, λογικά, προς το χειρότερο. Διότι ήδη από το 2006 το ΕΚΚ έχει ενταχθεί στο νόμο «περί ΔΕΚΟ» και αντιμετωπίζεται από το κράτος ως ακόμη μια «επιχείρηση» που οφείλει να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, γεγονός που αντικειμενικά θέτει «εκτός» διοίκησης τα σωματεία. Οχι «αναγκαστικά» επειδή οι σημερινές διοικήσεις των σωματείων έχουν λογική ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική, αλλά ακριβώς επειδή αυτό μπορεί να αλλάξει όσο οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό ριζοσπαστικοποιούν τη συνείδησή τους.

Την «έξωση» των σωματείων προέβλεπε και η αντιδραστική νομοθετική πρόταση της «επιτροπής Γαβρά» που διορίστηκε από το ΥΠΠΟ το 2008, ενώ, το 2009 επανέρχεται με επιστολή της προς τον υπουργό, στην οποία καταφέρεται κατά των σωματείων και του ρόλου που πρέπει να έχουν, ενώ, αντίθετα, χαρακτήριζε τους «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» ως την «αυθεντικότερη συλλογική έκφραση» του ελληνικού κινηματογράφου! Το γεγονός, λοιπόν, ότι το υπουργείο αφήνει στη θέση του τον νυν πρόεδρο του ΕΚΚ είναι ουσιαστικά και ένα «μήνυμα» για τον προσανατολισμό του νομοσχεδίου που θα «κατεβάσει», αφού, οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» είναι ένα συλλογικό μόρφωμα το οποίο επιχειρεί να «γεφυρώσει» τις αγεφύρωτες αντικειμενικές αντιθέσεις μεταξύ δημιουργών και ιδιωτικής παραγωγής. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για το ποιος θα επικρατήσει στο τέλος σε συνθήκες κυριαρχίας του καπιταλισμού...

Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν τα σωματεία από τη στιγμή που το ίδιο το υπουργείο εκλαμβάνει, ουσιαστικά, τους εκπροσώπους τους στο Κέντρο ως πολύ «προσωρινούς» και «υπηρεσιακούς». Το σημαντικότερο όμως είναι να αντιδράσουν στη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης να υπηρετήσει μια πολιτική που ακυρώνει την ελεύθερη δημιουργία, απαξιώνει τον δημιουργό, τον μετατρέπει σε υπάλληλο των πολυεθνικών της «πολιτιστικής βιομηχανίας», με ό,τι καταστροφικό αυτό συνεπάγεται και για τη διαμόρφωση της συνείδησης των θεατών από τα «προϊόντα» που παράγει αυτή η βιομηχανία.

Θέατρο και μουσική στη Ρεματιά

«Πλούτος - Πενίας θρίαμβος»
«Πλούτος - Πενίας θρίαμβος»
Το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου, μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ της Ρεματιάς, θα παρουσιάσει στο Ευριπίδειο Θέατρο της Ρεματιάς, από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, ενδιαφέρουσες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Στις 26 - 27 Αυγούστου: «Λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι, με τους Ρένια Λουιζίδου, Κώστα Κόκλα και Αλέξανδρο Μπουρδούμη, από την Εταιρεία Τέχνης «5ηΕποχή». 30/8: «Μαλλιά Κουβάρια» του Ν. Λάσκαρη, με τους Γ. Παρτσαλάκη, Ε. Καστάνη και Γ. Αϊβάζη, από την «Αττική Αυλαία». 3/9: «Πλούτος - Πενίας Θρίαμβος» του Αριστοφάνη, με τους Κάτια Γέρου και Δημήτρη Λιγνάδη, από το «Θέατρο Τέχνης» και το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. 4/9: «Πέρσες» του Αισχύλου, από το Θέατρο των Vivi. 5/9: «Η Στρίγγλα Που Εγινε Αρνάκι» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, με τους Θοδωρή Αθερίδη και Σμαράγδα Καρύδη, από την «Ελληνική Θεαμάτων». 6/9: Φιλαρμονική Δήμου Χαλανδρίου. 8/9: Συναυλία με τον Κώστα Χατζή. 9/9: Συναυλία με ροκ συγκροτήματα. 10/9: Συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου.13/9: «Ομήρου Οδύσσεια - Το Παραμύθι των Παραμυθιών», με την Κάρμεν Ρουγγέρη, από την Culture Factory. 14/9: «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη από το «Αμφι-Θέατρο». 15/9: Συναυλία με έργα του συνθέτη Περικλή Κούκου. 18/9: «Αγγέλα Παπάζογλου», με την Αννα Βαγενά και την Γιασεμή Κηλαηδόνη.

Βραδιές με μουσική

Μια μουσική παράσταση βασισμένη στα όνειρα των τραγουδιών και τα τραγούδια των ονείρων, παρουσιάζει (25/8, 9μ.μ. Αρχοντικό Γεωργιάδη, Μυτιλήνη) η Γεωργία Συλλαίου. Ενα βαλς του Ντιμίτρι Σοστακόβιτς, ο Κουρτ Βάιλ και ο Φρίντριχ Χολέντερ... συναντιούνται στους δρόμους του μεσοπολέμου στο Μπουένος Αϊρες, στα τάνγκος του Aστορ Πιατσόλα και στο Παρίσι της Εντίθ Πιαφ... Ακόμη, θα παρουσιαστούν τσιγγάνικες μελωδίες της Κεντρικής Ευρώπης, τραγούδια των: Νικόλα Πιοβάνι, Νίνο Ρότα, Λέοναρντ Κοέν, κ.ά. Μαζί της οι μουσικοί: Γιάννης Φιλιππουπολίτης (πλήκτρα), Χρήστος Σπυριδάκης (βιολί). Είσοδος ελεύθερη.

Στην παραλία Γοργόνα του Πόρου, στις 20/8, η Πόπη Αστεριάδη θα προσφέρει μια ξεχωριστή μελωδική αναδρομή από τα χρόνια των μπουάτ μέχρι σήμερα, με τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός κ.ά. Μαζί της ερμηνευτικά ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος, η Χαρά Πετρίδου και 5μελής ορχήστρα. Είσοδος ελεύθερη.

Στις 22/8 (9μ.μ.) οι: Γιώργος Φλαμπούρης, Βασίλης Μακρυγιάννης και Ηλίας Πασχάλης, με την κιθάρα τους ανά χείρας και με τη συνοδεία των μουσικών Γιάννη Κάσση (πλήκτρα - λάφτα - φλάουτο), Λευτέρη Κουκλάκη (μπάσο) και Νίκου Σάμιου (ντραμς - κρουστά) θα παρουσιάσουν στο Λιμάνι των Μεθάνων ένα μουσικό πρόγραμμα ελληνικού και ξένου ροκ. Είσοδος ελεύθερη.

Ακρόαση μονωδών

Η Εθνική Λυρική Σκηνή διοργανώνει ακρόαση για μονωδούς στις 21 και 22/9, στο θέατρο «ΟΛΥΜΠΙΑ» (Ακαδημίας 59 - 61). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τις ώρες πραγματοποίησης των ακροάσεων μετά τις 15/9 από τον ιστοχώρο της ΕΛΣ (www.nationalopera.gr). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3711445, 210-3662030-040.

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να κατατεθούν στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της ΕΛΣ (Πανεπιστημίου 39, 3ος όροφος, στοά Πεσμαζόγλου), όπου θα τους δοθεί το ειδικό έντυπο αίτησης. Η κατάθεση των αιτήσεων μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Τελευταία μέρα παραλαβής των δικαιολογητικών συμμετοχής είναι η 15/9. Κάθε αίτηση θα πρέπει επίσης να συνοδεύεται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα και πρόσφατη φωτογραφία. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, οι συμμετέχοντες μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματέα της επιτροπής, Ιωάννα Καράνταγλη: 210-3711.445 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ikarantagli@nationalopera.gr.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΟΒΟ
Ανησυχία για την πολιτιστική κληρονομιά

Την ανησυχία του για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που θα έχει η απόφαση της KFOR για τη μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια των σερβικών, ορθόδοξων μοναστηριών στην αστυνομία του Κοσσόβου, εκφράζει με προχτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας.

Το Σερβικό ΥΠΠΟ επισημαίνει ότι τέσσερα μνημεία στο Κόσσοβο, η Μονή της Γκρατσάνιτσα, η Μονή του Ντέτσανι, το Πατριαρχείο του Πετς και η Εκκλησία στο Πρίζρεν συγκαταλέγονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Προσθέτει ότι, εξαιτίας των σοβαρών κινδύνων που διατρέχουν τα μνημεία αυτά, έχουν συμπεριληφθεί επίσης στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία που είναι σε κίνδυνο.

Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο αρμόδιο για το Κόσσοβο θα ενημερώσει για το ζήτημα την UNESCO, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Θυμίζουμε ότι τα δραματικά γεγονότα του Μάρτη του 2004 στο Κόσσοβο είχαν κύριο χαρακτηριστικό τις μαζικές διώξεις κατά του εναπομείναντος σερβικού πληθυσμού της περιοχής και την καταστροφή σερβικών ιστορικών θρησκευτικών μνημείων από οργανωμένους Κοσσοβάρους Αλβανούς, ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» στα διαμελισμένα Βαλκάνια. Ενα χρόνο μετά, το ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) σε έκθεσή του για τα μνημεία που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο παγκοσμίως κατά το 2004 - 2005 σημείωνε ότι στις ταραχές του Μάρτη, «περίπου 35 εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια σε δεκαεφτά δήμους καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε μόνο δύο ημέρες (...) Σε πολλές περιπτώσεις, ο όχλος επέστρεψε ακόμη και μια ημέρα ή δύο αργότερα για να συνεχίσει τη βία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ