ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο εμφύλιος ξαναρχίζει...

Ο εμφύλιος μεταξύ των πολεμάρχων βρίσκεται σε αναζωπύρωση τις τελευταίες μέρες

Associated Press

Ο εμφύλιος μεταξύ των πολεμάρχων βρίσκεται σε αναζωπύρωση τις τελευταίες μέρες
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΜΑΖΑΡ-Ι-ΣΑΡΙΦ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΓΚΥΡΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η αναζωπύρωση των μαχών ανάμεσα σε αντίπαλους Αφγανούς πολεμάρχους με δεκάδες νεκρούς στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, «επισκίαζε» - και - χθες την επανέναρξη των κοινών αμερικανοβρετανικών επιχειρήσεων «καταδίωξης κρυμμένων μαχητών της Αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν» στην άλλη άκρη της χώρας. Αιτία είναι το ότι δεν πρόκειται για απλώς δύο ακόμη πολεμάρχους, αλλά για τον πανίσχυρο Ουζμπέκο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και τον Τατζίκο Ατα Μοχαμάντ. Είναι χαρακτηριστικό πως με το άγγελμα της είδησης ότι ξέσπασαν συγκρούσεις, η κυβέρνηση Καρζάι ανακοίνωσε αμέσως πως «στέλνει διαμεσολαβητές» στην περιοχή... Ο Ντόστουμ είναι υφυπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση, ενώ ο Ατα είναι διορισμένος από την ίδια κυβέρνηση ως τοπικός κυβερνήτης. «Αφορμή» της σύγκρουσης φέρεται να ήταν μια «παρέλαση», σχολίαζε το πρακτορείο Ρόιτερς, αλλά φυσικά η διακύβευση είναι κάτι πολύ ουσιαστικότερο: ο έλεγχος της περιοχής από όπου αναμένεται να περάσουν οι πετρελαιαγωγοί - στο κέντρο της είναι η Μαζάρ-ι-Σαρίφ...

Είναι αν μη τι άλλο τραγικό πως οι κάτοικοι της Μαζάρ-ι-Σαρίφ δήλωναν στον απεσταλμένο της βρετανικής Ιντιπέντεντ πως «νοσταλγούν» την εποχή των Ταλιμπάν, που κατ' αυτούς είχαν «επιβάλει ηρεμία», παρά το ακραίο καθεστώς τους.

Την ίδια ώρα «ανεπιβεβαίωτες» πληροφορίες έλεγαν ότι χιλιάδες Βρετανοί, Αμερικανοί και άλλοι στρατιώτες της συμμαχίας, εξαπέλυσαν μια νέα μεγάλων διαστάσεων επιχείρηση στο Ανατολικό Αφγανιστάν, στην επαρχία Πάκτια. Ενώ, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο κει, οι «συμμαχικές» δυνάμεις ανέφεραν πως σκότωσαν τέσσερις άνδρες της Αλ-Κάιντα. Η «επιτυχία» εγγράφηκε στους Αυστραλούς «με την υποστήριξη των ΗΠΑ», κόμπασε το Πεντάγωνο.

Μια ακόμη είδηση όσον αφορά το μέλλον του Αφγανιστάν ήταν η χθεσινή οριστικοποίηση της ανάληψης, στα τέλη Ιούνη, της διοίκησης Διεθνούς Δύναμης Αρωγής και Ασφάλειας στο Αφγανιστάν (ISAF) από την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος των Τούρκων στρατιωτικών που συμμετέχουν στη δύναμη αυτή, διοικητής Μουράτ Πεκγκουλετζέν, σχολίασε ότι «η αλλαγή στη διοίκηση θα γίνει στο τέλος Ιούνη, μετά την Λόγια Ζίργκα, όπως είναι λογικό». Η σύγκληση της Λόγια Ζίργκα, της παραδοσιακής συνέλευσης των Αφγανών προεστών, θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 16 Ιούνη για να ορίσει τη νέα μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, που θα πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά της ως τις 22 του ίδιου μήνα.

Η εξέλιξη συνοδεύτηκε από διθυράμβους της Ουάσιγκτον: «Η απόφαση αυτή δείχνει την αποφασιστικότητα και τη θέληση της Τουρκίας να παίξει ηγετικό ρόλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. «Η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει δυναμικά τον διευθυντικό ρόλο της Τουρκίας στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη και θα συνεργαστεί στενά με την τουρκική κυβέρνηση, τη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τις άλλες δυνάμεις για να διασφαλιστεί η επιτυχία της ISAF υπό τη διοίκηση της Τουρκίας».

ΙΝΔΙΑ
Φόβοι νέων σφαγών

Ενας μουσουλμάνος (αριστερά) κι ένας ινδουιστής κληρικός δίνουν τα χέρια σε διαδήλωση έξω από την Ινδική Βουλή, σε μια καταγγελία της βίας που «σπονσοράρει» η κυβέρνηση Βάτζπαϊ

Associated Press

Ενας μουσουλμάνος (αριστερά) κι ένας ινδουιστής κληρικός δίνουν τα χέρια σε διαδήλωση έξω από την Ινδική Βουλή, σε μια καταγγελία της βίας που «σπονσοράρει» η κυβέρνηση Βάτζπαϊ
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ.--

Μια ανήσυχη ηρεμία επικρατούσε χτες στο κρατίδιο Γκουζαράτ, καθώς η άνετη νίκη της κυβέρνησης Βάτζπαϊ στην ψηφοφορία σχετικά με την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση αποδίδοντάς της συνευθύνη (αν όχι ηθική αυτουργία) της σφαγής των τελευταίων μηνών δημιουργεί φόβους ότι η καμπάνια του τρόμου και των μαζικών δολοφονιών θα ξαναρχίσει.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων παρέμενε χτες στους 905, ωστόσο διπλωματικοί παρατηρητές τον τοποθετούν στους 2.000, ενώ πάνω από 100.000 Μουσουλμάνοι των οποίων τα σπίτια πυρπόλησαν οι συμμορίες των Ινδουιστών παραμένουν σε 90 σκηνουπόλεις έξω από το Αχμενταμπάντ.

Ο πρωθυπουργός Βάτζπαϊ είπε ότι έγιναν «λάθη» στη διαχείριση των θεμάτων ασφαλείας στο κρατίδιο από τη στιγμή που άρχισαν τα επεισόδια --με αφορμή την πυρπόληση ενός τρένου και το θάνατο 59 Ινδουιστών--, ενώ υποσχέθηκε στους αστέγους και σε όσους έχασαν συγγενείς τους οικονομική βοήθεια, συνολικού ύψους περίπου 32 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, αυξάνονται τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η εκστρατεία κατά των Μουσουλμάνων ήταν «προσχεδιασμένη», και εκτελέστηκε σε πλήρη συνεννόηση με τον κρατιδιακό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι αλλοτινό ηγετικό στέλεχος της φασιστικής ιδεολογίας οργάνωσης RSS (από την οποία γεννήθηκε το σημερινό κυβερνών κόμμα, Μπαρατίγια Τζανάτα), αλλά και των αρχών. Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ινδικές και ξένες, θέτουν σε όλο και πιο έντονους τόνους το θέμα και μιλούν για «συγκάλυψη» της σφαγής, προειδοποιώντας για επανάληψη του κύκλου του αίματος του 1947, στη θυελλώδη γέννηση της Ινδίας και του Πακιστάν μετά την αποχώρηση των Αγγλων αποικιοκρατών που είχαν φροντίσει τεχνηέντως να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Θέλουν συνομιλίες για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΤΟΚΙΟ.-

Συνομιλίες με σκοπό μία διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, «παρά τα υπαρκτά μεγάλα εμπόδια», ανακοίνωσαν χτες πως θα πραγματοποιήσουν άμεσα οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας και Αυστραλίας, Γουνισίρο Κοϊζούμι και Τζον Χάουαρντ αντίστοιχα.

«Και οι δυο μας βλέπουμε αυτόν το στόχο ως επιθυμητό. Δε θα είναι ένας στόχος που θα επιτευχθεί τάχιστα, αλλά ένας στόχος που μπορούμε να προωθήσουμε» είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα ομόλογό του. Ο Κοϊζούμι, απ' την πλευρά του, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή γενικότερα «είναι ένα απ' τα μείζονα, αλλά σίγουρα όχι απροσπέλαστα εμπόδια» αυτής της υπόθεσης. Επιπλέον, ο Κοϊζούμι επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του για μία 10μελή «Οικονομική Κοινότητα της Ανατολικής Ασίας, με αγορά περίπου δύο δισ. ανθρώπων, που θα δρα και θα προοδεύει ως σύνολο με νευραλγικό πυρήνα την Αυστραλία». Ο Αυστραλός ομόλογός του ανταπέδωσε, εκφράζοντας την υποστήριξη της Αυστραλίας στην επιθυμία της Ιαπωνίας να γίνει κάποτε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αμφότεροι ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των κυβερνήσεών τους να συναντηθούν και να χαρτογραφήσουν έναν κοινό δρόμο για την πραγματοποίηση συνομιλιών ελεύθερου εμπορίου...

ΑΛΓΕΡΙΑ
Πολύνεκρη πυρκαγιά σε φυλακή

ΑΛΓΕΡΙ.-

Δεκαοκτώ νεκροί και 11 τραυματίες είναι ο επίσημος απολογισμός από την πυρκαγιά που ξέσπασε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Σερκάτζι της Αλγερίας, όπου κρατούνται κυρίως Ισλαμιστές. Η επίσημη εκδοχή των γεγονότων, όπως τη μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS, είναι πως οι κρατούμενοι προκάλεσαν την τραγωδία, βάζοντας φωτιά σε στρώματα, όταν είδαν έναν 19χρονο συγκρατούμενό τους να αποπειράται να αυτοκτονήσει και οι φλόγες επεκτάθηκαν στο παλιό κτίριο - που λειτουργεί ως φυλακή για πάνω από έναν αιώνα.

Πρόκειται για το δεύτερο πιο πολύνεκρο επεισόδιο σε φυλακή της Αλγερίας τα τελευταία 9 χρόνια. Το 1994, σημειώνει το CNN, πάνω από 90 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους κρατούμενοι, είχαν χάσει τη ζωή τους σε μια «απόπειρα μαζικής απόδρασης», που οι φύλακες είχαν καταστείλει με τα όπλα.

Ανάμεσα στους κρατούμενους της συγκεκριμένης φυλακής βρίσκεται και ένας «VIP» κρατούμενος, ο πρώην αξιωματικός του στρατού Λεμπαρέκ Μπουμααράφι, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Προέδρου Μοχάμεντ Μπουντιάφ (1992). Δεν έγινε γνωστό αν είναι ανάμεσα στους νεκρούς ή τους τραυματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ