ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο πολιτισμός των Αβοριγίνων

Η πρώτη έκθεση για τη δημιουργία των Αβοριγίνων (Αμπορίτζινες), δηλαδή των ιθαγενών της Αυστραλίας - οι οποίοι επί δύο και πλέον αιώνες εξοντώνονται, εκδιώκονται από την πατρογονική γη τους και γίνονται θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης των Ευρωπαίων και Αμερικανών αποίκων και παρ' όλα αυτά τις τελευταίες δεκαετίες αγωνίζονται για τη διάσωσή τους, όπως και για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος της ηπείρου τους - διοργανώνεται στη χώρα μας. Η έκθεση, που στοχεύει στην ανάδειξη ενός από τους αρχαιότερους ζώντες πολιτισμούς στον κόσμο, άνοιξε χτες τις «πύλες» της στο φιλότεχνο κοινό.

«Ο τόπος μας: Η Αυστραλία των αυτοχθόνων σήμερα» είναι ο τίτλος της και φιλοξενείται (έως 5 του Σεπτέμβρη) στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Περιλαμβάνει 250 ενδιαφέροντα εκθέματα από δύο σημαντικά μουσεία της μακρινής ηπείρου: το Μουσείο Πάουερχάουζ του Σίδνεϊ και το Μουσείο «Βικτόρια» της Μελβούρνης. Επίσης, αντικείμενα δάνεισαν το Ναυτικό Μουσείο του Σίδνεϊ, καθώς και ιδιώτες συλλέκτες.

Η έκθεση, που συγκεντρώνει έργα παλιότερης, αλλά και σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως πίνακες, κεραμικά, υφαντά, φωτογραφίες, χαρακτικά, αφίσες και βίντεο, επιχειρεί να αναδείξει τον πλούτο και την ιστορία των αυτοχθόνων της νησιωτικής περιοχής του Torres Strait, αλλά και ολόκληρης της Αυστραλίας. Ορισμένα εκθέματα υπογραμμίζουν τη μανία και το βίαιο τρόπο που χρησιμοποίησαν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες για να εκτοπίσουν και να αφανίσουν τους Αβορίγινες. Η έκθεση αναπτύσσεται στο χώρο σαν μια ιστορία, μέσα από ενότητες σχετικές με τις αντιλήψεις τους για το Θείο, την καταστροφή που επέφερε ο ευρωπαϊκός αποικισμός, τον αγώνα τους να εξασφαλίσουν την ισότητά τους ως πολίτες, αλλά και τη σχετικά πρόσφατη προσπάθεια ανάκαμψης του πολιτισμού τους.

Μουσών μουσικο- χορευτικά «δώρα»

Ανάγλυφη πλάκα με χορεύτρια (τέλος 1ου αιώνα π.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)
Ανάγλυφη πλάκα με χορεύτρια (τέλος 1ου αιώνα π.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)
«Μουσών Δώρα: Μουσικοί και χορευτικοί απόηχοι από την αρχαία Ελλάδα», τιτλοφορείται η αρχαιολογική έκθεση, που παρουσιάζει το ΥΠΠΟ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την έκθεση, που άνοιξε χτες και θα διαρκέσει έως τα μέσα του Σεπτέμβρη, οργάνωσε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

Τα εκθέματα χωρίζονται σε επτά θεματικές ενότητες: - Η Μουσική και ο Χορός στην Προϊστορική Ελλάδα - Μουσικές και Χορευτικές Παραστάσεις σε Νομίσματα - Μουσικά Οργανα - Θεϊκά και Μυθικά Πρότυπα - Η Μουσική και ο Χορός στο Δημόσιο Βίο - Η Μουσική και ο Χορός στον Ιδιωτικό Βίο - Περί Χορών. Μέσα από τις ενότητες αναδεικνύεται η σημασία της μουσικής και του χορού στη θρησκευτική τελετουργία και στους αγώνες (μουσικούς, χορικούς, δραματικούς), στην καθημερινή ζωή, στην εκπαίδευση, στις εργασίες, στα συμπόσια, στην απομόνωση του γυναικωνίτη. Προβάλλονται τα διάφορα είδη ορχήσεως, χοροί ομαδικοί ή ατομικοί, ανδρών, γυναικών ή μεικτοί. Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν τα νομίσματα διαφόρων ελληνικών πόλεων με απεικονίσεις θεών και μυθικών προσώπων παραδοσιακά συνδεδεμένων με τη μουσική, καθώς και των μουσικών οργάνων που τους χαρακτηρίζουν.

Παρουσιάζονται 138 πρωτότυπα αρχαία έργα, προερχόμενα από 35 ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία. Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα από τα εκθέματα είναι τα αρχαία μουσικά όργανα, μεταξύ των οποίων ο αυλός της 5ης π.Χ. χιλιετίας από το Σέσκλο της Θεσσαλίας. Επίσης, παρουσιάζεται σειρά από 14 μουσικά όργανα, κατασκευασμένα κατά τα πρότυπα των αρχαίων οργάνων.

«Ζει» στη μνήμη μας

Επτά χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την ημέρα που ο μεγάλος μας γλύπτης, ο σπουδαίος άνθρωπος και δάσκαλος, ο Δημήτρης Καλαμάρας, έφυγε από κοντά μας. Ηταν η πρώτη μέρα του Ιούλη, όταν ξαφνικά, η ζεστή και μεγάλη καρδιά του, σταμάτησε να χτυπά. Εκείνος πέρασε στον κόσμο της σιωπής, αφήνοντας παρακαταθήκη στους νεότερους μια πλούσια και σημαντική δημιουργία, αλλά και τη βαθύτατα προοδευτική, αριστερή σκέψη του, τα οράματά του για την κοινωνία και την τέχνη.

Η δημιουργία του Δ. Καλαμάρα δε χρειάστηκε ποτέ «συστατικές επιστολές». Η εσωτερική δύναμη, η ποιότητα και η μεγαλοσύνη της εκφραστικής του γλώσσας, η σχεδιαστική τελειότητα και η ειλικρίνεια διαπερνούν όλη τη δημιουργία του. Μία δημιουργία, που συνειδητά είχε επιλέξει να μην παρουσιάζει σε ιδιωτικούς χώρους. Η σεμνότητα και το ήθος που τον χαρακτήριζαν, ήταν στοιχεία που μετέδωσε, παράλληλα με τη γλυπτική, στους δεκάδες μαθητές του κατά τη μακρόχρονη διδασκαλική του πορεία στην ΑΣΚΤ. Οπως ο ίδιος έλεγε: «Η ζωή υπάρχει μόνο μέσα στην κίνηση». Και η ζωή, πραγματικά, «αιχμαλωτίστηκε» μέσα από την κίνηση των γλυπτών του σπουδαίου Δημήτρη Καλαμάρα.

Η «Κίνα» του Σπ. Βασιλείου

Δώδεκα ανέκδοτα έργα του αξέχαστου, μεγάλου ζωγράφου - χαράκτη Σπύρου Βασιλείου περιλαμβάνει η έκθεση που οργανώνει η Νομαρχία Πειραιά και η οποία θα φιλοξενηθεί από 7-10 Ιουλίου στο Ναυτικό Ομιλο Ελλάδας (Καρ. Σερβίας 18, Μικρολίμανο, Πειραιάς). Πηγή έμπνευσης αυτών των έργων του Βασιλείου ήταν το ταξίδι του στην Κίνα και την πρωτεύουσά της. Πρόκειται για τα έργα «Απαγορευμένη πόλη», «Στο δρόμο για το Πεκίνο», «Στο Σινικό Τείχος», «Πεκίνο», «Σαγκάη», «Πεκίνο ΙΙ», «Σαγκάη ΙΙ», «Καντόνα ΙΙ», «Ψαροκάικα», «Η μεγάλη πλατεία» και «Τα παιδιά της Κίνας». Η έκθεση, που συνοδεύεται από πολυτελές λεύκωμα, θα λειτουργεί 10πμ-2μμ και 5-10μμ.

Πλωτή έκθεση

Ενα ιστιοπλοϊκό σκάφος η «Αιγαιώτισσα» θα φιλοξενήσει τον Αύγουστο την πρώτη πλωτή περιοδεία νέων δημιουργών. Ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, κατασκευές, κόσμημα, φωτογραφία, video-art, μουσική, χορός λειτουργούν ενιαία και αλληλένδετα, με διοργανωτή το «Ash In Art». Το «Art in a Bottle», όπως είναι ο τίτλος του, ξεκινά στις 6 Αυγούστου από το Λαύριο. Συνεχίζει (7-8/8) στην Ανδρο. Ακολουθεί (9-10/8) Τήνος, (11-12/8) Σύρος Ερμούπολη, (13-14-15/8) Μύκονος, 17/8 Λαύριο, (18-19-20/8) Υδρα, 21/8 Ερμιόνη, (22-23/8) Σπέτσες, 24/8 Πόρτο Χέλι, (25-26-27/8) Ναύπλιο. Παίρνουν μέρος οι: Γιώργος Γιαννόπουλος, Εύα Δήμητσα, Τζίμης Ευθυμίου, Κοστ, Ηλιάνα Νοέα, Mike Πετράκης, Κάπη Τζιώρκα, Αντώνης Μορφόγλου, Χρήστος Σολδάτος, Νίκος Αράπης, Ζώης Μπάκας κ.ά. Σημειώνουμε ότι οι δημιουργοί και οι επισκέπτες που θα συμμετέχουν, θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετούν μηνύματά τους σε κλειστά μπουκάλια, μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης με όλους τους λαούς, για άγνωστους... παραλήπτες.

Μουσικά «Υακίνθεια»

Στα Ανώγεια της Κρήτης ξεκίνησαν οι φετινές εκδηλώσεις «Υακίνθεια», που θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή. Απόψε, μετά τη νυχτερινή αγρυπνία στον Αγ. Υάκινθο, θα παρουσιαστούν τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τα έργα «Μεγάλος Ερωτικός», «Ματωμένος Γάμος» και «Χωρίον ο πόθος» από τους Τάσο Μυσιρλή και την Ελένη Μιχαλοπούλου (θέατρο Αγ. Υάκινθου). Αύριο, στο Μεϊντάνι, θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο με θέμα την ειρωνεία, με ομιλητές τους Κ. Δημουλά, Γ. Σμαραγδή, Χ. Μπακονικόλα, Γ. Σταθόπουλο, Π. Ζούνη, Γ. Γραμματικάκη, Γ. Κοκκινάκο, Φ. Γράψα, Ζ. Κεφαλογιάννη, Στ. Κούλογλου, Δ. Αβδελιώδη, Μ. Καζαμία. Ακολουθούν συναυλίες της Ελ. Βέλια, σε τραγούδια με κέλτικη άρπα και της Μαριώς, με ρεμπέτικα. Την Κυριακή θα δώσει συναυλία ο Ν. Παπάζογλου (θέατρο Αγ. Υακίνθου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ