Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσών μουσικο- χορευτικά «δώρα»

Ανάγλυφη πλάκα με χορεύτρια (τέλος 1ου αιώνα π.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)
Ανάγλυφη πλάκα με χορεύτρια (τέλος 1ου αιώνα π.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)
«Μουσών Δώρα: Μουσικοί και χορευτικοί απόηχοι από την αρχαία Ελλάδα», τιτλοφορείται η αρχαιολογική έκθεση, που παρουσιάζει το ΥΠΠΟ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την έκθεση, που άνοιξε χτες και θα διαρκέσει έως τα μέσα του Σεπτέμβρη, οργάνωσε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

Τα εκθέματα χωρίζονται σε επτά θεματικές ενότητες: - Η Μουσική και ο Χορός στην Προϊστορική Ελλάδα - Μουσικές και Χορευτικές Παραστάσεις σε Νομίσματα - Μουσικά Οργανα - Θεϊκά και Μυθικά Πρότυπα - Η Μουσική και ο Χορός στο Δημόσιο Βίο - Η Μουσική και ο Χορός στον Ιδιωτικό Βίο - Περί Χορών. Μέσα από τις ενότητες αναδεικνύεται η σημασία της μουσικής και του χορού στη θρησκευτική τελετουργία και στους αγώνες (μουσικούς, χορικούς, δραματικούς), στην καθημερινή ζωή, στην εκπαίδευση, στις εργασίες, στα συμπόσια, στην απομόνωση του γυναικωνίτη. Προβάλλονται τα διάφορα είδη ορχήσεως, χοροί ομαδικοί ή ατομικοί, ανδρών, γυναικών ή μεικτοί. Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν τα νομίσματα διαφόρων ελληνικών πόλεων με απεικονίσεις θεών και μυθικών προσώπων παραδοσιακά συνδεδεμένων με τη μουσική, καθώς και των μουσικών οργάνων που τους χαρακτηρίζουν.

Παρουσιάζονται 138 πρωτότυπα αρχαία έργα, προερχόμενα από 35 ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία. Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα από τα εκθέματα είναι τα αρχαία μουσικά όργανα, μεταξύ των οποίων ο αυλός της 5ης π.Χ. χιλιετίας από το Σέσκλο της Θεσσαλίας. Επίσης, παρουσιάζεται σειρά από 14 μουσικά όργανα, κατασκευασμένα κατά τα πρότυπα των αρχαίων οργάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ