Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο πολιτισμός των Αβοριγίνων

Η πρώτη έκθεση για τη δημιουργία των Αβοριγίνων (Αμπορίτζινες), δηλαδή των ιθαγενών της Αυστραλίας - οι οποίοι επί δύο και πλέον αιώνες εξοντώνονται, εκδιώκονται από την πατρογονική γη τους και γίνονται θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης των Ευρωπαίων και Αμερικανών αποίκων και παρ' όλα αυτά τις τελευταίες δεκαετίες αγωνίζονται για τη διάσωσή τους, όπως και για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος της ηπείρου τους - διοργανώνεται στη χώρα μας. Η έκθεση, που στοχεύει στην ανάδειξη ενός από τους αρχαιότερους ζώντες πολιτισμούς στον κόσμο, άνοιξε χτες τις «πύλες» της στο φιλότεχνο κοινό.

«Ο τόπος μας: Η Αυστραλία των αυτοχθόνων σήμερα» είναι ο τίτλος της και φιλοξενείται (έως 5 του Σεπτέμβρη) στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Περιλαμβάνει 250 ενδιαφέροντα εκθέματα από δύο σημαντικά μουσεία της μακρινής ηπείρου: το Μουσείο Πάουερχάουζ του Σίδνεϊ και το Μουσείο «Βικτόρια» της Μελβούρνης. Επίσης, αντικείμενα δάνεισαν το Ναυτικό Μουσείο του Σίδνεϊ, καθώς και ιδιώτες συλλέκτες.

Η έκθεση, που συγκεντρώνει έργα παλιότερης, αλλά και σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως πίνακες, κεραμικά, υφαντά, φωτογραφίες, χαρακτικά, αφίσες και βίντεο, επιχειρεί να αναδείξει τον πλούτο και την ιστορία των αυτοχθόνων της νησιωτικής περιοχής του Torres Strait, αλλά και ολόκληρης της Αυστραλίας. Ορισμένα εκθέματα υπογραμμίζουν τη μανία και το βίαιο τρόπο που χρησιμοποίησαν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες για να εκτοπίσουν και να αφανίσουν τους Αβορίγινες. Η έκθεση αναπτύσσεται στο χώρο σαν μια ιστορία, μέσα από ενότητες σχετικές με τις αντιλήψεις τους για το Θείο, την καταστροφή που επέφερε ο ευρωπαϊκός αποικισμός, τον αγώνα τους να εξασφαλίσουν την ισότητά τους ως πολίτες, αλλά και τη σχετικά πρόσφατη προσπάθεια ανάκαμψης του πολιτισμού τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ