ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΑΣ
«Φτάνει ο εμπαιγμός - Απoζημιώσεις και έργα τώρα!»

Αυτό απαίτησαν με κινητοποίηση το πρωί της Κυριακής στην παλιά γέφυρα Χαλκίδας

Από την κινητοποίηση της Κυριακής στην παλιά γέφυρα Χαλκίδας
Από την κινητοποίηση της Κυριακής στην παλιά γέφυρα Χαλκίδας
Να σταματήσει ο εμπαιγμός κυβέρνησης, δήμων και Περιφέρειας, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς και να δρομολογηθούν άμεσα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, απαίτησαν πλημμυροπαθείς του Ληλάντιου Πεδίου και των Ψαχνών στην Εύβοια που συμμετείχαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας, το πρωί της Κυριακής, στην παλιά γέφυρα Χαλκίδας.

Οι πλημμυροπαθείς της περιοχής παλεύουν μόνοι να σταθούν στα πόδια τους, με μεγάλο μέρος των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στις 9 Αυγούστου να μην έχουν ακόμη αποκατασταθεί, οι πενιχρές αποζημιώσεις να έχουν δοθεί σε ένα μικρό αριθμό κατοίκων και η υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας να παραμένει σε επίπεδο διακηρύξεων.

Την κατάσταση αυτή αντιπαλεύουν με κάθε τρόπο οι Επιτροπές Αγώνα των κατοίκων, που με την κινητοποίηση της Κυριακής έδωσαν συνέχεια σε μια σειρά δράσεων που έχουν αναπτύξει και οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Δύο μήνες μετά και δεν έχουμε επιστρέψει στην κατάσταση που ήμασταν πριν. Ακόμα και τα επιδόματα που θα έδιναν μια ανάσα δεν δόθηκαν και υπάρχει ερώτημα για τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Η κατάσταση είναι οριακή σε πολλά νοικοκυριά. Εισπρακτικές εταιρείες παίρνουν τηλέφωνο από τη ΔΕΗ κατοίκους στο Μπούρτζι και απειλούν με διακοπές. Στην Καστέλα άρχισαν να έρχονται φουσκωμένοι λογαριασμοί νερού», τόνισε στον χαιρετισμό της στην κινητοποίηση η Γεωργία Μαργαρίτη, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατοίκων Ληλαντίου, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία των κατοίκων για την έλλειψη υποδομών και μέτρων προστασίας ενόψει του χειμώνα που έρχεται.

«Φτάνει πια ο εμπαιγμός», τόνισε από την πλευρά της η Χριστίνα Αβραμίδου, εκπρόσωπος των πληγέντων της Καστέλας Ψαχνών, και πρόσθεσε ότι κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση «πετούν το μπαλάκι» των ευθυνών ο ένας στον άλλον. Εξέφρασε την αγανάκτηση των κατοίκων για το γεγονός ότι οι δημοτικές αρχές δεν προχώρησαν στη λήψη απόφασης για απαλλαγή των πληγέντων από λογαριασμούς ύδρευσης και δημοτικά τέλη.

Η κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα Κατοίκων Ληλαντίου και Καστέλας ολοκληρώθηκε με συμβολικό αποκλεισμό της παλιάς γέφυρας Χαλκίδας και με τη δέσμευση για συνέχιση του αγώνα μέχρι να εκπληρωθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Στην κινητοποίηση των πλημμυροπαθών παραβρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, δηλώνοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των πλημμυροπαθών για αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών που υπέστησαν, καθώς και για άμεση υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συλλαλητήριο στις 3 Νοέμβρη για παιδικούς σταθμούς και σχολεία

Συμμετέχουν και καλούν Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Αθήνας

Την οργάνωση συλλαλητηρίου στις 3 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, απαιτώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των παιδιών και των εργαζομένων. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Αθήνας, εκπρόσωποι των οποίων τοποθετήθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη. Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε το Συνδικάτο την περασμένη Κυριακή με σωματεία και φορείς στα γραφεία του στην Ηλιούπολη.

Ο Σπύρος Κωσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου, επεσήμανε στη συνέντευξη πως η κατάσταση στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς είναι απαράδεκτη, με ευθύνη της κυβέρνησης και των δημάρχων, οι οποίοι ενδιαφέρονται όχι για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων, αλλά για το πώς θα μειώσουν το κόστος.

Αναφερόμενος στις οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο σχετικό ΦΕΚ, επισήμανε ότι «από τα στοιχεία που έχουμε μαζέψει, δεν τηρείται σχεδόν τίποτα», όπως ο διαχωρισμός των παιδιών σε μικρές ομάδες που δεν θα αναμειγνύονται μεταξύ τους, ο συστηματικός καθαρισμός των χώρων και των παιχνιδιών.

Για την πλειοψηφία των παιδικών σταθμών, σημείωσε, δεν υπάρχουν οι χώροι που απαιτούνται (αίθουσες, αυλές κ.ά.), ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις μεταξύ των παιδιών. Ούτε υπάρχει και το αναγκαίο προσωπικό «έτσι ώστε κάθε παιδαγωγός να φροντίζει συγκεκριμένα ομάδα παιδιών» ή να αντικαθίσταται οι εργαζόμενοι που ασθενούν, παίρνουν άδειες μητρότητας κ.ά.

Μεγάλες ελλείψεις παρουσιάζονται και στο προσωπικό, που είναι επιφορτισμένο με την καθαριότητα των παιδικών σταθμών, «με αποτέλεσμα, το προσωπικό της καθαριότητας να εξαντλείται και να μην προλαβαίνει, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι στους περισσότερους Σταθμούς, ανάλογα με το μέγεθός τους, υπάρχουν 1-2 άτομα. Πολλές φορές μάλιστα, χωρίς να τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)».

Ως προς τη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων, ανέφερε πως «δεν υπάρχει στην πλειοψηφία των παιδικών σταθμών πιο εξειδικευμένη ενημέρωση - εκπαίδευση του προσωπικού. (...) Αναδεικνύεται και εδώ η μεγάλη αδυναμία για την ύπαρξη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού (γιατροί /νοσηλευτές) (...). Στους περισσότερους Σταθμούς δεν υπάρχει καν κατάλληλος χώρος απομόνωσης.

Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε ότι οι οδηγίες που μας έρχονται, "πετάνε το μπαλάκι" στους εργαζόμενους για την εφαρμογή των μέτρων».

Υπογράμμισε πως η γύμνια του συστήματος υπάρχει εδώ και χρόνια σε προσωπικό, σε κτιριακές υποδομές, στον εξοπλισμό, ενώ συνεχώς υποβαθμίζεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των υπηρεσιών, καθώς όλες οι κυβερνήσεις «"σπρώχνουν" τους γονείς στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και σε προγράμματα τύπου "νταντάδες της γειτονιάς" (...). Με αυτόν τον τρόπο, απαλλάσσεται το κράτος από τη δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών, την πρόσληψη επιστημονικού παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού».

Ο Βαγγέλης Φιλέρης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων, μιλώντας συνολικά για την κατάσταση σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, επεσήμανε ότι η καθαριότητα είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, από τα σημαντικότερα. Τώρα στον καιρό της πανδημίας η κυβέρνηση προσέλαβε τον ίδιο αριθμό καθαριστών/στριών με όσους προσέλαβε όταν δεν υπήρχε πανδημία. Ο αριθμός των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι ο μισός σε σχέση με όσους ζήτησαν οι διευθυντές των σχολείων και έτσι δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η Ελένη Γιαννούλη, μέλος της Επιτροπής Σχολικών Καθαριστριών Αθήνας, αναφέρθηκε στο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που επικρατεί για ένα μεγάλο τμήμα των καθαριστών/στριών, σημειώνοντας πως πριν τους προσλάμβαναν με συμβάσεις έργου και τώρα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Υπάρχουν κτίρια, είπε, 3.000 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία καλείται να καθαρίσει μία καθαρίστρια! Πρόβαλε τα αιτήματα για μονιμοποίηση όλων, νέες προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά, ένταξη στα ΒΑΕ.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Το Συνδικάτο προβάλλει μεταξύ άλλων τα αιτήματα για:

Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού. Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου παιδαγωγικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καμία απόλυση στους εργαζόμενους στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε καθαριότητα και σίτιση, ώστε να διασφαλίζονται οι όροι υγιεινής. Με ευθύνη της κυβέρνησης, να γίνονται περιοδικές εξετάσεις, με εφαρμογή των τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν παιδίατροι και γιατροί εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες. Δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών, που να παρέχουν επιστημονικό έργο για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δημόσια και δωρεάν.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με δυσκολίες προχωρά η αποκατάσταση των ζημιών στη Δημοτική Πινακοθήκη

Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Νίκο Τέγο, επισκέφτηκε την Παρασκευή τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, η οποία κατά τις πρόσφατες πλημμύρες υπέστη σοβαρές ζημιές στις υποδομές της, κυρίως σε ό,τι αφορά έργα Καρδιτσιωτών ζωγράφων που συνδέθηκαν με το ιστορικό παρελθόν της πόλης.

Οπως ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι, βρίσκονται σε εξέλιξη οι σωστικές ενέργειες που στηρίζονται στην ακούραστη δουλειά του προσωπικού και άλλων εθελοντών, συντηρητών κ.λπ. Ωστόσο, όπως τόνισαν, «η μάχη με το χρόνο και με κάθε είδους πρόβλημα σκοντάφτει στην ανυπαρξία τεχνικού προσωπικού, επιστημονικής καθοδήγησης αλλά και των αναγκαίων υλικών συντήρησης. Το γεγονός μάλιστα της καταστροφής της υποδομής που υποστηρίζει τη λειτουργία της Πινακοθήκης την καθιστά προβληματική έως αδύνατη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού τα συστήματα που υποστηρίζουν τη συντήρηση των έργων (εξαερισμού, θερμοκρασίας κ.λπ.) είναι εκτός λειτουργίας. Είναι επομένως απαραίτητα ο άμεσος καθαρισμός του υπογείου και η αποκατάσταση εγκαταστάσεων βασικών λειτουργιών της Πινακοθήκης. Παράλληλα απαιτούνται σειρά τεχνικών παρεμβάσεων σε όλο το κτίριο, προκειμένου η Πινακοθήκη να λειτουργήσει με σύγχρονους όρους, που θα παρέχουν άρτια λειτουργία του χώρου, ασφάλεια του υλικού και άνετη πρόσβαση στους επισκέπτες».

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης και τόνισε πως από την πρώτη στιγμή, με παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, υπήρξε επικοινωνία με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να της τεθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στη Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ ζητήθηκαν η άμεση κινητοποίηση του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού και η διάθεση όλων των αναγκαίων μέσων ώστε να διασωθεί και να αποκατασταθεί αυτή η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Καρδίτσας. Ταυτόχρονα δήλωσε πως οι εργαζόμενοι της Πινακοθήκης πρέπει να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα που δίνει ο λαός της πόλης όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα αποκατάστασης, αποζημιώσεων στο 100% για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ