ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιοκαπηλικής «οσμής» έκθεση

Από την έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης
Από την έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης
Εγκαινιάζονται σήμερα νέες αίθουσες στο Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης, με αρχαία και ρωμαϊκά έργα τέχνης, ...«αμφιβόλου προέλευσης», γεγονός που παραπέμπει ευθέως σε αρχαιοκαπηλία.

Βασική «πηγή» των 5.300 έργων τέχνης που θα εκτεθούν είναι η «συλλογή» Λέον Λέβι - Σέλμπι Γουάιτ, οι οποίοι χρηματοδότησαν την ανακατασκευή των αιθουσών - και της κεντρικής γυάλινης θολωτής αίθουσας που φέρει το όνομά τους - με 220 εκατ. δολάρια.

Η Γουάιτ, η χήρα του επιχειρηματία Λέον Λέβι, απέκτησε με «άγνωστο» τρόπο αυτή την πλούσια συλλογή αρχαίων αντικειμένων, επίσης «αμφιβόλου προελεύσεως». Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αφού το όνομα της Γουάιτ «ακούγεται» μαζί με αρχαιοκαπήλων εμπόρων τέχνης, μεταξύ των οποίων ο Ρόμπιν Σάιμς - συνεταίρος του Χρήστου Μιχαηλίδη, ιδιοκτήτη της βίλας στη Σχοινούσα όπου βρέθηκαν αδήλωτες αρχαιότητες. Πάντως, προσπαθώντας να αποσυνδέσει το μουσείο από την αρχαιοκαπηλία, ο διευθυντής του, Φίλιπ Μοντεμπέλο, δήλωσε ότι «τα εκθέματα δεν ανήκουν στο μουσείο, αλλά στην ιδιωτική συλλογή».

«Θέατρο πέρα από τα όρια»

O θεσμός που ξεκίνησε το Μάη 2005, «Θέατρο πέρα από τα όρια», επανέρχεται φέτος (Μάη - Ιούνη) και προκαλεί ενδιαφέρον. Η «Αττική Πολιτιστική Εταιρεία», σε αίθουσες της «Ελληνικής Θεαμάτων», θα παρουσιάσει ξένες παραστάσεις και παγκόσμιες πρεμιέρες στην Αθήνα (όλες οι παραστάσεις θα έχουν ελληνικούς υπέρτιτλους).

Θα παρουσιαστούν: 9 - 11/5 (θέατρο «Χορν») «Ο μεγάλος ιεροεξεταστής» (από τους ντοστογιεφσκικούς «Αδελφούς Καραμαζόφ»), σε σκηνοθεσία Πίτερ Μπρουκ, διασκευή Μαρί Ελέν Ετιέν, φωτισμούς Φιλίπ Βιαλάτ, με τον Μπρους Μάγιερς.

12, 13/5 («Παλλάς»): «Ο χορός του θανάτου» του Στρίντμπερκ, σε σκηνοθεσία Χανς Πέτερ Κλόος. Συμμετέχουν: Σαρλότ Ράμπλινγκ, Μπερνάρ Βερλέ, Ντιντιέ Σαντρ, Οφηλία Κολμπ, Ματίας Μπενσά. Το έργο που παίζεται στο Παρίσι (μέχρι τον Ιούνη) θα διακόψει για μια βδομάδα για να παρουσιαστεί στην Αθήνα.

21, 22/5 («Παλλάς») «Royal Shakespeare Company»: «Ριχάρδος Γ΄, μία αραβική τραγωδία», διασκευή του ομώνυμου σαιξπηρικού έργου. Διασκευή - σκηνοθεσία Σουλεϊμάν Αλ Μπασάμ.

28 - 31/5 («Παλλάς»): παγκόσμια πρεμιέρα της καινούριας παράστασης του διάσημου σκηνοθέτη Ρόμπερτ Γουίλσον, αφιερωμένη στη 800χρονη ποίηση του Τζελαλουντίν Ρουμί, με τίτλο «In rhe Blink of the Eye» - «Δερβίσηδες σε έκσταση». Η ιδέα είναι των Ρόμπερτ Γουίλσον - Κουντσί Εργκονέρ. Μουσική: Κουντσί Εργκονέρ. Συμμετέχουν Τούρκοι χορευτές, τραγουδιστές και μουσικοί. Συμπαραγωγοί: «Change Performing Arts», «Αττική Πολιτιστική Εταιρεία».

4, 5/6 («Παλλάς»): Παγκόσμια πρεμιέρα της αριστοφανικής «Λυσιστράτης». Διασκευή Λοράν Ντισπό, σκηνοθεσία Ζαν Πολ Σκαρπίτα. Παίζουν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Φανί Αρντάν.

Ευρήματα στην Εδεσσα

Eurokinissi

Πλούσια αρχαιολογική «πηγή» αποτελεί η κατασκευή της νότιας παράκαμψης της Εδεσσας, όπου μετά από έρευνα, το 2006, τριών αγροτικών εγκαταστάσεων (χρονολογούνται από τα πρώιμα ελληνιστικά μέχρι τα πρώιμα ρωμαϊκά χρόνια), φέτος οι εργασίες συνεχίστηκαν σε μία ακόμη αγροτική εγκατάσταση της παλαιοχριστιανικής περιόδου.

Βόρεια της αγροτικής εγκατάστασης, ακριβώς δίπλα από τη σημερινή εθνική οδό Εδεσσας - Θεσσαλονίκης, αποκαλύφθηκαν οκτώ λακκοειδείς τάφοι. Η κάλυψή τους θα γινόταν με λιθοπλίνθους, που όμως έχουν απομακρυνθεί, καθώς οι τάφοι ήταν πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους μέχρι τη δεκαετία του '80, οπότε η περιοχή καταχώθηκε. Στο εσωτερικό τους υπήρχαν μεμονωμένες ταφές (χρονολογούνται στα πρώιμα κλασικά μέχρι τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια). Οι γυναικείες ταφές συνοδεύονταν από κοσμήματα και αγγεία. Οι ανδρικές με όπλα, γεωργικά εργαλεία και αγγεία που σχετίζονται με συμπόσια. Οι τάφοι πρέπει να είχαν κατασκευαστεί κοντά σε αρχαίο δρόμο που οδηγούσε από την Εδεσσα στην Ημαθία μέσω της κοιλάδας Πλατάνης - Φλαμουριάς.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Ερνέστο Κουνεό Ντ' Ορνανό «Λάζαρος Ος 1768-1797. (Ο γιος της επανάστασης - Ο στρατηγός της δημοκρατίας)» (μετάφραση - απόδοση Τριαντάφυλλος Αθ. Γεροζήσης. Ιστορική βιογραφία για τον «ανιψιό» μιας μανάβισσας, Γάλλου επαναστάτη, αρχιστρατήγου των ενωμένων στρατιών του Μοζέλ και του Ρήνου, συγκαιρινού του Ναπολέοντα, που πέθανε «περίεργα» σε ηλικία 29 ετών, τον οποίο υμνεί ο συγγραφέας και «στρατηγός της Δημοκρατίας» της Γαλλικής Επανάστασης Ερνέστο Κουνεό Ντ' Ορνανό).

-- Δ. Παπαδήμας: Χέρμαν Ντίελς - Βάλτερ Κρανζ «Οι Προσωκρατικοί (Οι μαρτυρίες και τα αποσπάσματα. Τόμος Α)» (απόδοση Βασ. Α. Κύρκος. Συνεργασία Δημ. Γ. Γεωργοβασίλης. Επιμέλεια Βασ. Α. Κύρκος. Φιλολογική εποπτεία Γεωρ. Α. Χριστοδούλου. Η έκδοση αυτή που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με απόδοση αυθεντικών κειμένων των προσωποκρατικών φιλοσόφων, φανερώνει την προσπάθεια της αρχαϊκής εποχής να υπερβεί το θρησκευτικό κατεστημένο και τη μυθολογική ερμηνεία του κόσμου και να δώσει μια νέα εξήγηση για την οντολογική δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου).

-- «Κέδρος» Ρόμπερτ Ο. Ράξτον «Η ανατομία του φασισμού» (μετάφραση Κατερίνα Χαλμούκου. Μελέτη για το φασισμό, που ως δήθεν «λαϊκό κίνημα» πολέμησε το αριστερό λαϊκό κίνημα, για να κατακτήσει την εξουσία και να εξελιχθεί σε ιμπεριαλιστικό τρόμο). Ζόραν Ζίβκοβιτς «Η βιογραφία ενός βιβλίου» (μετάφραση Σλάταν Κλάριτς. Μυθιστορηματικό σχόλιο για τη συγγραφή, την εκδοτική βιομηχανία, τους πραγματικούς και δήθεν βιβλιόφιλους. Το βιβλίο είναι το δεύτερο μιας τριλογίας του συγγραφέα, που ξεκίνησε με τον «Συγγραφέα» και θα ολοκληρωθεί με τον «Αναγνώστη»). Τίτος Πατρίκιος «Περιπέτειες σε τρεις σχεδίες» (πεζογραφικό βιβλίο του γνωστού ποιητή, για τον προσωπικό του βίο, το δημόσιο, την τέχνη της γραφής, την καθημερινότητα ανθρώπων και πραγμάτων).

-- Ελευσις» - (Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας) (Αισχύλου 1 και Τάπιας, Τρίπολη Αρκαδίας. ΤΘ 133 ΤΚ 2210, 2710.238.493): Μιχάλης Γεωργίου «Η ανταλλαγή» (συλλογή 15 ποιημάτων, για τους ποιητές και την ποίηση). Θόδωρος Καλοπίσης «Ποιήματα από μιαν άλλη εποχή» (συλλογή με 7 ποιήματα και ένα διήγημα, που αποπνέουν πατριωτικό και λαϊκό αίσθημα).

-- «Υπερόριος» (Νέο Καρλόβασι Σάμου, 2273.035.811, κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο «Παρασκήνιο», Σόλωνος 75, Αθήνα, 210.3648.170): Χρήστος Χριστοδουλάκης «Πετροπουλιώτικα - Σουβλιές» (σατιρικά ποιήματα για τη ζωή στην Πετρούπολη). Του ίδιου «Μνήμες του αγώνα μας (1940-1995)» (μαρτυρίες του πρόσφατα χαμένου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και λογοτέχνη, για την ιταλοκρατούμενη Σάμο, τη Μέση Ανατολή, την εκεί ελληνική ταξιαρχία, την αιχμαλωσία των ΕΑΜιτών και τους αγώνες μέχρι το 1995. Από τις μαρτυρίες του περνούν πολλές μορφές άλλων αγωνιστών). Σταμάτης Βαλσάμος «Πλάι στους πατριώτες» (μαρτυρία για αγώνες δικούς του και άλλων αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Ο Στ. Βαλσάμος, μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου και Μακρονησιώτης, μετά την απελευθέρωσή του. σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε στο σαμιώτικο Τύπο). Κώστας Θρασυβούλου «Τα τετράδια της κασέλας» (βιωματικά αφηγήματα του ΕΠΟΝίτη αγωνιστή για τη Μικρασιατική καταστροφή, το Αλβανικό Μέτωπο, την Εθνική Αντίσταση και τους Ελληνες στρατιώτες στη Μέση Ανατολή). Πέτρος Παπαγεωργίου «Στη δίνη της κατοχής και του εμφυλίου (μνήμες εξορίας. Αϊ-Στράτης - Μακρόνησος. 1947-1952)» (Μαρτυρία του Σαμιώτη ΕΠΟΝίτη, από την κατοχή τον εμφύλιο και την εξορία. Το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφίες από την εξορία, πρόλογο και επίμετρο του Γιώργου Βοϊκλή για το μνημείο των εκτελεσμένων στην Καστανιά Σάμου και βιογραφικό για τον Π. Παπαγεωργίου).

-- «Καστανιώτης»: Φώτος Λαμπρινός «Λευκά σοσόνια» (σεναριακή μυθιστορία για το στρατοκρατικό καθεστώς στον εμφύλιο, σε μια επαρχία, μέσα από ένα απρόβλεπτο έρωτα). Νταβίντ Γκρόσμαν «Η μνήμη του δέρματος» (μετάφραση Ιακώβ Σιμπή, δύο νουβέλες).

-- «Μελάνι» (Σκουφά 71α, Αθήνα, 210.3641.638): «Μαχμούντ Μαμντάνι «Ο καλός μουσουλμάνος, ο κακός μουσουλμάνος (Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο ψυχρός πόλεμος και τα αίτια της τρομοκρατίας)» (μετάφραση Ιωάννης Παπαδήμος. Ιστορικο-πολιτική μελέτη).

Νέο ΔΣ στην ΕΜΣΕ

Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ της Ενωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ), που εκλέχτηκε στις 16/4: Γιάννης Γλέζος (πρόεδρος), Θανάσης Νικόπουλος (αντιπρόεδρος), Αλέξης Βάκης (γενικός γραμματέας), Νίκος Τουλιάτος (ειδικός γραμματέας), Μάριος Στρόφαλης (ταμίας), Βαγγέλης Φάμπας, Δημήτρης Ζαφειρέλης, Νίκος Πιτλόγλου, Ηρακλής Κοντός, Ιωάννα Κλειάσιου, Γιώργος Κορδέλλας (μέλη), Νίκος Πλατύρραχος, Νίκος Παπακώστας, Στέφανος Δεκεριάν, Γιάννης Καστρώνης (αναπληρωματικά μέλη). Η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε ομόφωνα επίτιμο πρόεδρο της ΕΜΣΕ τον απερχόμενο πρόεδρο Χρήστο Λεοντή. Το νέο ΔΣ της ΕΜΣΕ ξεκινά μια νέα περίοδο δράσης για «δυναμική διεκδίκηση των συνδικαλιστικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των μελών της» και καλεί όλους τους συνθέτες και στιχουργούς να πλαισιώσουν τις γραμμές της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ