Σάββατο 21 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιοκαπηλικής «οσμής» έκθεση

Από την έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης
Από την έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης
Εγκαινιάζονται σήμερα νέες αίθουσες στο Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης, με αρχαία και ρωμαϊκά έργα τέχνης, ...«αμφιβόλου προέλευσης», γεγονός που παραπέμπει ευθέως σε αρχαιοκαπηλία.

Βασική «πηγή» των 5.300 έργων τέχνης που θα εκτεθούν είναι η «συλλογή» Λέον Λέβι - Σέλμπι Γουάιτ, οι οποίοι χρηματοδότησαν την ανακατασκευή των αιθουσών - και της κεντρικής γυάλινης θολωτής αίθουσας που φέρει το όνομά τους - με 220 εκατ. δολάρια.

Η Γουάιτ, η χήρα του επιχειρηματία Λέον Λέβι, απέκτησε με «άγνωστο» τρόπο αυτή την πλούσια συλλογή αρχαίων αντικειμένων, επίσης «αμφιβόλου προελεύσεως». Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αφού το όνομα της Γουάιτ «ακούγεται» μαζί με αρχαιοκαπήλων εμπόρων τέχνης, μεταξύ των οποίων ο Ρόμπιν Σάιμς - συνεταίρος του Χρήστου Μιχαηλίδη, ιδιοκτήτη της βίλας στη Σχοινούσα όπου βρέθηκαν αδήλωτες αρχαιότητες. Πάντως, προσπαθώντας να αποσυνδέσει το μουσείο από την αρχαιοκαπηλία, ο διευθυντής του, Φίλιπ Μοντεμπέλο, δήλωσε ότι «τα εκθέματα δεν ανήκουν στο μουσείο, αλλά στην ιδιωτική συλλογή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ