ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση συμφερόντων για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας

Σε κέντρο όπου γίνονται τα τεστ για τον κορονοϊό στο Βερολίνο

Copyright 2020 The Associated

Σε κέντρο όπου γίνονται τα τεστ για τον κορονοϊό στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Παρά τις «επιτυχίες» των τελευταίων βδομάδων και τη σταθερή μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων και νεκρών στη Γερμανία, «η κατάσταση είναι ακόμα σοβαρή. Δεν βλέπουμε τέλος στην επιδημία, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί ξανά», δήλωσε χτες το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI).

Αν και από επιδημιολογική άποψη θα ήταν καλύτερο να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, «πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως η οικονομία», πρόσθεσε το Ινστιτούτο, λέγοντας πως ο τρόπος χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων είναι ένας «πολύ λογικός συμβιβασμός». Πάντως, από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβόλιο, πρέπει να υπάρχουν περαιτέρω περιορισμοί.

Στο μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση, ακόμη και στο εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), προκαλεί η επαναλειτουργία, από Δευτέρα, των καταστημάτων έως 800 τ.μ., αλλά και η εξελισσόμενη συζήτηση σχετικά με την άρση των μέτρων περιορισμού.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το προεδρείο της CDU, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, επέκρινε κάθε συζήτηση για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων απευθυνόμενη ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας (το πολυπληθέστερο κρατίδιο με πλήθος βιομηχανίες), Αρμιν Λάσετ, ο οποίος έχει αναφερθεί σε επαναλειτουργία καταστημάτων επίπλων και βρεφικών ειδών στο κρατίδιό του. Η εταιρεία «Galeria Karstadt Kaufhof», με εκατοντάδες πολυκαταστήματα στη Γερμανία, προσέφυγε στο τοπικό Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο εναντίον της τοπικής κυβέρνησης, καθώς τα περισσότερα καταστήματά της είναι μεγαλύτερα των 800 τ.μ. και θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά. Το Δικαστήριο αναμένεται να λάβει την απόφασή του εντός της βδομάδας, ενώ αναμένονται προσφυγές από πολλές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, η σουηδική εταιρεία «ΙΚΕΑ» έχει λάβει ειδική άδεια προκειμένου να ανοίξει τα 11 καταστήματα στο κρατίδιο και προετοιμάζει τα μέτρα υγιεινής που θα εφαρμόζονται στο εξής.

Μερικό άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων θα γίνει από 4 Μάη, ενώ γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων η «Volkswagen» και η «Mercedes-Benz», προχωρούν σταδιακά στην επανέναρξη της παραγωγής τους σε κάποια εργοστάσια στη χώρα και στο εξωτερικό. Στη Γερμανία δεν είχε απαγορευτεί η παραγωγή αυτοκινήτων, αλλά η λειτουργία των εργοστασίων παρέλυσε, λόγω μείωσης της ζήτησης. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ανακοινώσει μέτρα προστασίας όπως απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, αλλαγές στις βάρδιες και τα διαλείμματα, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας. Στην Κίνα, τα 32 από τα 33 εργοστάσια της «Volkswagen» έχουν ξεκινήσει και πάλι να λειτουργούν.

Στη Δανία άρχισαν να λειτουργούν σιγά σιγά τα σχολεία την περασμένη βδομάδα, έπειτα από ένα μήνα που παρέμειναν κλειστά. Η Δανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποφασίζει να ανοίξει βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία είχαν κλείσει στις 12 Μάρτη.

Ωστόσο, τα σχολεία άνοιξαν μόνο στις μισές περιοχές της χώρας, ενώ στην Κοπεγχάγη μόνο το 35%, καθώς τα υπόλοιπα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες υγιεινής (απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θρανίων, δραστηριότητες σε μικρές ομάδες κ.ά.).


ΓΑΛΛΙΑ
Ανησυχία για το μικρό ποσοστό ανοσίας

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία, στις 11 Μάη - που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει σταδιακή άρση των περιορισμών στη λειτουργία καταστημάτων, σχολείων κ.λπ. - θα έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό περίπου το 6% των Γάλλων. Ο συντάκτης της μελέτης, Simon Cauchemez, δήλωσε ότι «για να είναι επαρκής η συλλογική ανοσία ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα θα χρειαζόταν το 70% του πληθυσμού να έχει αναπτύξει ανοσία. Είμαστε πολύ κάτω από το επίπεδο αυτό». Πρόσθεσε ότι «κατά την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα, αν θέλουμε να αποφύγουμε ένα σφοδρό δεύτερο κύμα, ορισμένα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν». Σημείωσε ότι «το περιθώριο σφάλματος είναι μεγάλο, ανάμεσα στο 3% και το 10%», ωστόσο «είτε ο αριθμός είναι 6% είτε είναι 10% είτε 20%, δεν αλλάζει κάτι από τη φύση του προβλήματος, αφού, σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε πολύ μακριά από το 70% που απαιτείται για μια έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα χωρίς προβλήματα».

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ποσοστό θνητότητας του Covid-19 είναι κάτω από 0,5%. «Η θνητότητα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν αν προσβληθούν σε σύγκριση με τις γυναίκες (50% περισσότερο) και αυτή η διαφοροποίηση αυξάνεται με την ηλικία», εξηγεί.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, είπε ότι «τα περιοριστικά μέτρα επέτρεψαν την άμβλυνση της επιδημικής καμπύλης στην κορύφωση, αλλά η επιδημία παραμένει σε υψηλό επίπεδο».

Παρ' όλες αυτές τις διαπιστώσεις, η κυβέρνηση μιλά για «σταδιακή άρση περιορισμών» χωρίς σχέδιο αντίστοιχο των αναγκών. Για παράδειγμα, εξακολουθούν να είναι τεράστια τα κενά στα νοσοκομεία, των οποίων η στελέχωση και θωράκιση δεν υπήρξαν προτεραιότητα όλο αυτό το διάστημα του «μένουμε σπίτι», που υποτίθεται αποφασίστηκε «για να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος».

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκαλούν οι ανακοινώσεις για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, είπε ότι στις 11 Μάη η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία δεν θα είναι υποχρεωτική. «Η λέξη "«σταδιακά" είναι πολύ σημαντική σε αυτήν τη φάση, γιατί είναι προφανές πως δεν μπορούν να γίνουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη», είπε και πρόσθεσε ότι η επιστροφή στο σχολείο «δεν θα είναι υποχρεωτική. Ακόμη μια φορά θα είναι μια επιστροφή προοδευτική, οπότε χρειάζονται πολλές τροποποιήσεις». Σημειωτέον, στο πρόσφατο διάγγελμα ο Μακρόν είχε αναγνωρίσει ότι «πολλά παιδιά της εργατικής τάξης ή της υπαίθρου (...) δεν έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία και ούτε μπορούν να βοηθηθούν ιδιαίτερα από τους γονείς».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένταση προκλήθηκε στο προάστιο του Παρισιού Βιλνέβ-λα-Γκαρέν, μετά από τον τραυματισμό ενός μοτοσικλετιστή που έπεσε πάνω στην ανοιχτή πόρτα ενός αστυνομικού αυτοκινήτου χωρίς διακριτικά. Πρόκειται για φτωχό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας όπου η πίεση της ανεργίας και των οικονομικών αδιεξόδων εντείνει την οργή και την ανησυχία πλατιών τμημάτων του πληθυσμού.

Θετικό το 60% στο «Ντε Γκολ»

Στο μεταξύ, το 60% του πληρώματος (οι 1.046 από τους 1.760) του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» εντοπίστηκε θετικό στον Covid-19, εξέλιξη που προκάλεσε συζητήσεις για πιθανή ανεπάρκεια μέτρων.

Πάντως, ο Γάλλος επιτελάρχης, Φρανσουά Λεκούντρ, δήλωσε στο δίκτυο TF1 ότι «δεν υπάρχει, σε αυτήν τη φάση, έρευνα που να επιτρέπει να πούμε ότι οι άνθρωποι εκεί παρέβησαν τους κανονισμούς». Σημείωσε ωστόσο ότι «δεν πιστεύω πως αυτοί οι κανονισμοί, δεδομένης της γνώσης που έχουμε σήμερα, επαρκούν στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που το πλήρωμα μπορούσε να βγει, προκειμένου να ήταν σίγουρο ότι θα προστατευόταν από πιθανή μόλυνση από τον κορονοϊό». Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια της εξάπλωσης, μία από τη διοίκηση και μία επιδημιολογική.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ξέχασαν» να μετρήσουν το 41% των θυμάτων...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Κοντά ποδάρια» αποδείχθηκε ότι είχαν οι αλχημείες της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, καθώς χτες αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ήταν ελλιπή τα επίσημα νούμερα για τα μέχρι τώρα θύματα της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς δεν καταμετρούνταν όσοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους στο σπίτι τους, σε δομές κοινωνικής πρόνοιας ή σε οίκους ευγηρίας...

Ειδικότερα, χτες το Γραφείο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ανακοίνωσε πως μέχρι τις 10 Απρίλη τα θύματα της πανδημίας είναι στην πραγματικότητα αυξημένα κατά 41%. Ως εκ τούτου, μέχρι τότε δεν έχασαν τη ζωή τους 9.288 άτομα αλλά 13.121. Τα περισσότερα από τα θύματα της πανδημίας που δεν καταμετρήθηκαν είχαν καταλήξει σε οίκους ευγηρίας. Την ίδια μέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε την προσπάθεια ωραιοποίησης της δραματικής κατάστασης που δημιουργούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί της πανδημίας, ανακοινώνοντας πως τάχα πραγματοποιούνται ημερησίως περίπου 39.000 διαγνωστικά τεστ. Οπως όμως ανέφεραν βρετανικά ΜΜΕ, ο αριθμός των πολιτών στους οποίους διενεργήθηκαν τεστ από το πρωί έως το βράδυ της Δευτέρας ήταν πολύ μικρότερος: 19.306.

Μπροστά στην εντεινόμενη αγωνία των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων να επιβιώσουν και από τη γενικότερη κρίση στην οικονομία που προκαλείται με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση πασχίζει να δείξει ότι ανταποκρίνεται στις δυσκολίες και ότι έχει «σχέδιο για την επόμενη μέρα». Μέχρι τότε, οι Βρετανοί σπεύδουν να υποβάλουν αιτήσεις για βοηθήματα και επιδόματα ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Guardian», έως τα μέσα Απρίλη είχαν υποβάλει αιτήσεις για βοηθήματα 1 στους 5 Βρετανούς, ενώ το ίδιο έκαναν 7 στους 10 εργαζόμενους με συμβάσεις «μηδενικού χρόνου» - τα περιβόητα «zero hour contracts», που δεν εξασφαλίζουν ούτε μία ώρα εργασίας το μήνα αλλά δεσμεύουν τους συμβασιούχους να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι.

Αργότερα χτες το βράδυ, πάντως, ο Τζόνσον - που εξακολουθεί να αναρρώνει και παράλληλα να δέχεται επικρίσεις για τους χειρισμούς του - είχε προγραμματίσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με επίκεντρο τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης από την εξέλιξη της νόσου στις δύο χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ