Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΑΛΛΙΑ
Ανησυχία για το μικρό ποσοστό ανοσίας

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία, στις 11 Μάη - που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει σταδιακή άρση των περιορισμών στη λειτουργία καταστημάτων, σχολείων κ.λπ. - θα έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό περίπου το 6% των Γάλλων. Ο συντάκτης της μελέτης, Simon Cauchemez, δήλωσε ότι «για να είναι επαρκής η συλλογική ανοσία ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα θα χρειαζόταν το 70% του πληθυσμού να έχει αναπτύξει ανοσία. Είμαστε πολύ κάτω από το επίπεδο αυτό». Πρόσθεσε ότι «κατά την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα, αν θέλουμε να αποφύγουμε ένα σφοδρό δεύτερο κύμα, ορισμένα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν». Σημείωσε ότι «το περιθώριο σφάλματος είναι μεγάλο, ανάμεσα στο 3% και το 10%», ωστόσο «είτε ο αριθμός είναι 6% είτε είναι 10% είτε 20%, δεν αλλάζει κάτι από τη φύση του προβλήματος, αφού, σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε πολύ μακριά από το 70% που απαιτείται για μια έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα χωρίς προβλήματα».

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ποσοστό θνητότητας του Covid-19 είναι κάτω από 0,5%. «Η θνητότητα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν αν προσβληθούν σε σύγκριση με τις γυναίκες (50% περισσότερο) και αυτή η διαφοροποίηση αυξάνεται με την ηλικία», εξηγεί.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, είπε ότι «τα περιοριστικά μέτρα επέτρεψαν την άμβλυνση της επιδημικής καμπύλης στην κορύφωση, αλλά η επιδημία παραμένει σε υψηλό επίπεδο».

Παρ' όλες αυτές τις διαπιστώσεις, η κυβέρνηση μιλά για «σταδιακή άρση περιορισμών» χωρίς σχέδιο αντίστοιχο των αναγκών. Για παράδειγμα, εξακολουθούν να είναι τεράστια τα κενά στα νοσοκομεία, των οποίων η στελέχωση και θωράκιση δεν υπήρξαν προτεραιότητα όλο αυτό το διάστημα του «μένουμε σπίτι», που υποτίθεται αποφασίστηκε «για να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος».

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκαλούν οι ανακοινώσεις για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, είπε ότι στις 11 Μάη η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία δεν θα είναι υποχρεωτική. «Η λέξη "«σταδιακά" είναι πολύ σημαντική σε αυτήν τη φάση, γιατί είναι προφανές πως δεν μπορούν να γίνουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη», είπε και πρόσθεσε ότι η επιστροφή στο σχολείο «δεν θα είναι υποχρεωτική. Ακόμη μια φορά θα είναι μια επιστροφή προοδευτική, οπότε χρειάζονται πολλές τροποποιήσεις». Σημειωτέον, στο πρόσφατο διάγγελμα ο Μακρόν είχε αναγνωρίσει ότι «πολλά παιδιά της εργατικής τάξης ή της υπαίθρου (...) δεν έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία και ούτε μπορούν να βοηθηθούν ιδιαίτερα από τους γονείς».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένταση προκλήθηκε στο προάστιο του Παρισιού Βιλνέβ-λα-Γκαρέν, μετά από τον τραυματισμό ενός μοτοσικλετιστή που έπεσε πάνω στην ανοιχτή πόρτα ενός αστυνομικού αυτοκινήτου χωρίς διακριτικά. Πρόκειται για φτωχό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας όπου η πίεση της ανεργίας και των οικονομικών αδιεξόδων εντείνει την οργή και την ανησυχία πλατιών τμημάτων του πληθυσμού.

Θετικό το 60% στο «Ντε Γκολ»

Στο μεταξύ, το 60% του πληρώματος (οι 1.046 από τους 1.760) του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» εντοπίστηκε θετικό στον Covid-19, εξέλιξη που προκάλεσε συζητήσεις για πιθανή ανεπάρκεια μέτρων.

Πάντως, ο Γάλλος επιτελάρχης, Φρανσουά Λεκούντρ, δήλωσε στο δίκτυο TF1 ότι «δεν υπάρχει, σε αυτήν τη φάση, έρευνα που να επιτρέπει να πούμε ότι οι άνθρωποι εκεί παρέβησαν τους κανονισμούς». Σημείωσε ωστόσο ότι «δεν πιστεύω πως αυτοί οι κανονισμοί, δεδομένης της γνώσης που έχουμε σήμερα, επαρκούν στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που το πλήρωμα μπορούσε να βγει, προκειμένου να ήταν σίγουρο ότι θα προστατευόταν από πιθανή μόλυνση από τον κορονοϊό». Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια της εξάπλωσης, μία από τη διοίκηση και μία επιδημιολογική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ