Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί κάθε μέρα

Ενώ επιχειρείται σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Παρά τις τάσεις μείωσης στην Ισπανία, εξακολουθούν να καταγράφονται εκατοντάδες θάνατοι από κορονοϊό καθημερινά, ενώ χτες έχασαν τη ζωή τους 430 άνθρωποι σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων σε 21.182.

Παρ' όλα αυτά, από την περασμένη βδομάδα η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση PSOE - Unidas Podemos (Ουνίδας Ποδέμος) επέτρεψε την επαναλειτουργία ορισμένων τομέων της οικονομίας, όπως της βιομηχανίας. Η γενική καραντίνα του πληθυσμού παρατείνεται έως και τις 9 Μάη, ωστόσο ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης θα χαλαρώσουν για τα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να βγαίνουν με «περιορισμένο» τρόπο και «υπό όρους» από τις 27 Απρίλη.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 1.000 υγειονομικοί παραμένουν απομονωμένοι επειδή είναι θετικοί στον κορονοϊό και χιλιάδες άλλοι θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ, αφού εκτέθηκαν στον κορονοϊό από τη χρήση ελαττωματικών μασκών από μια παρτίδα 350.000 - 400.000 μάσκες, η οποία αποσύρθηκε την Παρασκευή.

Γενικότερα οι ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό στην Ισπανία είχαν ως αποτέλεσμα να προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό δεκάδες χιλιάδες υγειονομικοί - πάνω από 31.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - και δεκάδες έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και 34 γιατροί. Το υπουργείο Υγείας έχει παραδεχτεί ότι η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού από τότε που ξέσπασε η πανδημία οδήγησε σε αυξημένα κρούσματα στους υγειονομικούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 15% των κρουσμάτων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ τη δημιουργία ενός ταμείου 1,5 τρισ. ευρώ για την ανάκαμψη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του κορονοϊού, αναφέρει η εφημερίδα «El Pais». Ο Π. Σάντσεθ σκοπεύει να υποβάλει επίσημη σχετική πρόταση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, πρόσθετε η εφημερίδα. Το ταμείο που προτείνει η Μαδρίτη θα χρηματοδοτείται από «ομόλογα στο διηνεκές» (perpetual bond) που θα εκδώσουν οι 27 χώρες της ΕΕ και τα χρήματα που θα δοθούν στις χώρες θα θεωρούνται μεταφορά μετρητών και όχι χρέος, σύμφωνα με την εφημερίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ