Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
«ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ» ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Αυξάνονται οι δικαιούχοι μετά τις αποφασιστικές παρεμβάσεις των συνδικάτων

Από την κινητοποίηση που οργάνωσαν την περασμένη βδομάδα η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας
Από την κινητοποίηση που οργάνωσαν την περασμένη βδομάδα η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας
Μετά από συνεχείς αγωνιστικές παρεμβάσεις Ομοσπονδιών και συνδικάτων μιας σειράς κλάδων, μεταξύ άλλων και με κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας, οι οποίες αναδείκνυαν το γεγονός ότι πάρα πολλοί εργαζόμενοι έμεναν αποκλεισμένοι ακόμα και από αυτά τα στοιχειώδη μέτρα στήριξης, όπως η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ για 45 μέρες, η κυβέρνηση προχώρησε χτες με Κοινή Υπουργική Απόφαση στην αύξηση του αριθμού των δικαιούχων της «αποζημίωσης ειδικού σκοπού».

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, με τη νέα ρύθμιση εντάσσονται περίπου 160.000 επιπλέον εργαζόμενοι στο μέτρο, ωστόσο συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τμήματα εργαζομένων που δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους, γι' αυτό και οι σχετικές παρεμβάσεις των συνδικάτων θα συνεχιστούν.

Οι νέοι δικαιούχοι με βάση την ΚΥΑ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, στους δικαιούχους προστίθενται:

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, έλαβαν ειδικό εποχικό βοήθημα του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 κατά το χρονικό διάστημα Σεπτέμβρη 2019 - Νοέμβρηυ 2019 και ασκούν τα επαγγέλματα:

Λατόμοι, ασβεστοποιοί, σμυριδορύκτες, δασεργάτες - ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες - κεραμοποιοί - πλινθοποιοί, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, μουσικοί - τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου, ηθοποιοί, υποδηματεργάτες, χειριστές - βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου - θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου - θεάτρου, τεχνικοί κινηματογράφου & τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου - κινηματογράφου, χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών κ.λπ. μηχανημάτων, μισθωτοί τουριστικού - επισιτιστικού κλάδου, χορευτές - μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Από τους παραπάνω εργαζόμενους εξαιρούνται «όσοι είναι στη συνέχεια δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020».

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, όσον αφορά τους εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα, μια πρώτη εκτίμηση, ότι ένα μεγάλο τμήμα τους δύσκολα συμπληρώνει τα ένσημα που χρειάζονται για να δικαιούται το ειδικό εποχικό επίδομα και κατά συνέπεια τα 800 ευρώ, καθώς ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, π.χ. πρόβες.

Ακόμα, στην ειδική αποζημίωση εντάσσονται:

-- Οι μισθωτοί του τουριστικού - επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε το Δεκέμβρη του 2019.

-- Οι οικοδόμοι, δικαιούχοι του δωροσήμου Πάσχα 2020, με εξαίρεση όσων είναι δικαιούχοι και πήραν, παίρνουν ή θα πάρουν επίδομα τακτικής ανεργίας στο διάστημα 1/1/2020 - 30/4/2020.

-- Οι φορτοεκφορτωτές, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β΄ Φορτοεκφορτωτών, Λιμένα και Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (ΕΜΦ), καθώς και οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α΄ (ΕΜΦ), εφόσον προσκομίσουν λογαριασμό ασφαλισμένου ή βεβαίωση ασφαλισμένου από τον e-ΕΦΚΑ.

-- Ξεναγοί που καταβάλλουν εισφορές στο e-ΕΦΚΑ πλ. Συντάγματος, τουριστικοί συνοδοί, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καταχωρημένοι στο μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου, αποκλειστικοί νοσοκόμοι, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο, εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Ορους, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΘ - HELEXPO ΑΕ (σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις εφόσον δεν είναι δικαιούχοι επιδόματος τακτικής ανεργίας στο διάστημα 1/1/2020 - 30/4/2020).

Εντάσσονται επίσης οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους, εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως 20/3/2020.

Ομοσπονδία Οικοδόμων: Μόνο με αποφασιστική παρέμβαση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων σε ανακοίνωσή της, μετά τις σχετικές δηλώσεις από το υπουργείο Εργασίας, για την ένταξη των οικοδόμων και άλλων κλάδων στους δικαιούχους της «αποζημίωσης ειδικού σκοπού» σημειώνει: «Είναι φανερό ότι μόνο με την αποφασιστική μας παρέμβαση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα που να προστατεύουν τη ζωή μας, τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας. Σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε σήμερα, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η ανάγκη της συσπείρωσης όλου του κλάδου γύρω από την Ομοσπονδία μας και τα σωματεία μας. Οσο πιο δυνατοί είμαστε τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο αγώνας μας».

Υπενθυμίζεται ότι περίπου πριν από μια βδομάδα η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας είχαν πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Ακόμα η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν εντάσσονται «όσοι δούλεψαν ως οικοδόμοι στα κοινωφελή προγράμματα σε δήμους και τώρα έχουν μείνει άνεργοι, χωρίς δικαίωμα επιδότησης στο ταμείο ανεργίας ή δούλεψαν περιστασιακά το πρώτο 3μηνο του 2020 διακόπτοντας την εργασία τους λόγω κορονοϊού. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι μαζί με τους οικοδόμους που δούλευαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές μένουν χωρίς στήριξη γιατί δεν ήταν δικαιούχοι του δωρόσημου του Πάσχα 2020».

Γι' αυτούς η Ομοσπονδία έχει στείλει ήδη «υπόμνημα - αίτημα στο υπουργείο Εργασίας να συμπεριληφθούν (...) Το ίδιο απαιτούμε και για όσους άνεργους συναδέλφους δεν καλύπτονται από καμιά κατηγορία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμμετέχει στο πρόγραμμα χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων (2023-08-04 00:00:00.0)
Μέτρα - ψίχουλα που δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών (2020-10-30 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για εργαζόμενους που αποκλείονται από οποιαδήποτε στήριξη (2020-05-19 00:00:00.0)
Πανελλαδική κινητοποίηση για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα (2019-01-08 00:00:00.0)
Προανήγγειλε επιτάχυνση στην προώθηση των αντεργατικών σχεδιασμών (2017-02-04 00:00:00.0)
Στους «εκλεκτούς» οι εργατικές κατοικίες (2003-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ