Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση συμφερόντων για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας

Σε κέντρο όπου γίνονται τα τεστ για τον κορονοϊό στο Βερολίνο

Copyright 2020 The Associated

Σε κέντρο όπου γίνονται τα τεστ για τον κορονοϊό στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Παρά τις «επιτυχίες» των τελευταίων βδομάδων και τη σταθερή μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων και νεκρών στη Γερμανία, «η κατάσταση είναι ακόμα σοβαρή. Δεν βλέπουμε τέλος στην επιδημία, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί ξανά», δήλωσε χτες το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI).

Αν και από επιδημιολογική άποψη θα ήταν καλύτερο να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, «πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως η οικονομία», πρόσθεσε το Ινστιτούτο, λέγοντας πως ο τρόπος χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων είναι ένας «πολύ λογικός συμβιβασμός». Πάντως, από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβόλιο, πρέπει να υπάρχουν περαιτέρω περιορισμοί.

Στο μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση, ακόμη και στο εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), προκαλεί η επαναλειτουργία, από Δευτέρα, των καταστημάτων έως 800 τ.μ., αλλά και η εξελισσόμενη συζήτηση σχετικά με την άρση των μέτρων περιορισμού.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το προεδρείο της CDU, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, επέκρινε κάθε συζήτηση για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων απευθυνόμενη ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας (το πολυπληθέστερο κρατίδιο με πλήθος βιομηχανίες), Αρμιν Λάσετ, ο οποίος έχει αναφερθεί σε επαναλειτουργία καταστημάτων επίπλων και βρεφικών ειδών στο κρατίδιό του. Η εταιρεία «Galeria Karstadt Kaufhof», με εκατοντάδες πολυκαταστήματα στη Γερμανία, προσέφυγε στο τοπικό Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο εναντίον της τοπικής κυβέρνησης, καθώς τα περισσότερα καταστήματά της είναι μεγαλύτερα των 800 τ.μ. και θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά. Το Δικαστήριο αναμένεται να λάβει την απόφασή του εντός της βδομάδας, ενώ αναμένονται προσφυγές από πολλές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, η σουηδική εταιρεία «ΙΚΕΑ» έχει λάβει ειδική άδεια προκειμένου να ανοίξει τα 11 καταστήματα στο κρατίδιο και προετοιμάζει τα μέτρα υγιεινής που θα εφαρμόζονται στο εξής.

Μερικό άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων θα γίνει από 4 Μάη, ενώ γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων η «Volkswagen» και η «Mercedes-Benz», προχωρούν σταδιακά στην επανέναρξη της παραγωγής τους σε κάποια εργοστάσια στη χώρα και στο εξωτερικό. Στη Γερμανία δεν είχε απαγορευτεί η παραγωγή αυτοκινήτων, αλλά η λειτουργία των εργοστασίων παρέλυσε, λόγω μείωσης της ζήτησης. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ανακοινώσει μέτρα προστασίας όπως απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, αλλαγές στις βάρδιες και τα διαλείμματα, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας. Στην Κίνα, τα 32 από τα 33 εργοστάσια της «Volkswagen» έχουν ξεκινήσει και πάλι να λειτουργούν.

Στη Δανία άρχισαν να λειτουργούν σιγά σιγά τα σχολεία την περασμένη βδομάδα, έπειτα από ένα μήνα που παρέμειναν κλειστά. Η Δανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποφασίζει να ανοίξει βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία είχαν κλείσει στις 12 Μάρτη.

Ωστόσο, τα σχολεία άνοιξαν μόνο στις μισές περιοχές της χώρας, ενώ στην Κοπεγχάγη μόνο το 35%, καθώς τα υπόλοιπα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες υγιεινής (απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θρανίων, δραστηριότητες σε μικρές ομάδες κ.ά.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εξάπλωση συνεχίζεται (2020-06-24 00:00:00.0)
Δύο κυβερνήσεις με πυρήνα τους Χριστιανοδημοκράτες (2017-06-15 00:00:00.0)
Μικρό προβάδισμα της Μέρκελ (2017-03-16 00:00:00.0)
Εξετάζουν προσφυγές κατά της «Φολκσβάγκεν» (2016-08-04 00:00:00.0)
Ράλι κερδών και απολύσεων! (2007-04-29 00:00:00.0)
Καμιά πίστωση χρόνου για το φουγάρο (1996-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ