Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Αυξάνονται καθημερινά τα θύματα

Ευχαριστημένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι υπολογίζουν σε γρηγορότερη ανάκαμψη

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Τους 1.600 προσέγγιζαν μέχρι χτες οι νεκροί από κορονοϊό στη Σουηδία (με περίπου 10 εκατ. πληθυσμό), όπου τα γηροκομεία έχουν μετατραπεί σε «μαζικούς τάφους», η οικονομία της χώρας λειτουργεί κανονικά, ενώ το σύστημα Υγείας αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στην πανδημία εξαιτίας των διαχρονικών περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων.

Οπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, σχεδόν το 50% των επιβεβαιωμένων νεκρών από κορονοϊό στη Σουηδία διέμεναν σε γηροκομεία, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση δεν είναι καλή και πρέπει να κάνουμε κάτι». Στο μεταξύ, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων πούλησαν γηροκομεία στο μεγάλο κεφάλαιο, απολύθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι, χειροτέρεψαν οι συνθήκες δουλειάς με μείωση προσωπικού που είχε σταθερές εργασιακές σχέσεις. Επίσης, σήμερα εν μέσω πανδημίας ο προστατευτικός εξοπλισμός των εργαζομένων σε αυτές τις δομές είναι ανεπαρκής ή ανύπαρκτος, όπως καταγγέλλουν και δεκάδες επιστήμονες καθημερινά.

Πάντως οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδοκιμάζουν τη στρατηγική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Στέφαν Λεβέν. Οπως σημείωσε ο οικονομολόγος της «HSBC Global Research», Τζέιμς Πόμεροϊ, στο «Bloomberg», η οικονομία της Σουηδίας μπορεί να ανακάμψει πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλες χώρες, επειδή οι επιχειρήσεις παρέμειναν και παραμένουν ανοιχτές: «Ενώ η απροθυμία της Σουηδίας να κλειδώσει την οικονομία θα μπορούσε τελικά να αποδειχθεί κακή - εάν η καμπύλη μόλυνσης δεν μειωθεί σύντομα - η οικονομία θα μπορούσε να είναι σε καλύτερη θέση για ανάκαμψη».

Εξάλλου, παρά την πανδημία, τα σχέδια της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης - με τη συνεργασία των κομμάτων του Κέντρου και των Φιλελευθέρων και τις πλάτες της σουηδικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών (LO) - συνεχίζονται για μεγαλύτερη απελευθέρωση των απολύσεων. Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να επιχορηγεί τις διαθεσιμότητες μέχρι και στο 80% του ωραρίου, μειώνοντας δραστικά τα έξοδα της εργοδοσίας για μισθούς. Ταυτόχρονα, εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι επιχειρηματίες - ιδίως στον κλάδο του Εμπορίου - φαινομενικά βγάζουν εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα, ενώ δουλεύουν κανονικά, προκειμένου να λαμβάνουν τις κρατικές επιδοτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ