Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκίνησαν οι διαδικτυακές βιβλιοπαρουσιάσεις της «Σύγχρονης Εποχής»

Στις εκδόσεις που αφορούν την περίοδο της δικτατορίας ήταν αφιερωμένη η χτεσινή πρώτη βιβλιοπαρουσίαση, με την Αλέκα Παπαρήγα

Στην ιστορική πείρα του ΚΚΕ από τη δικτατορία 1967 - 1974 είναι αφιερωμένη η πρώτη διαδικτυακή θεματική βιβλιοπαρουσίαση της «Σύγχρονης Εποχής», με την Αλέκα Παπαρήγα, που μπορεί να βρει κανείς στο διαδικτυακό κανάλι της «Σύγχρονης Εποχής» στο youtube, στο sep.gr και στο πόρταλ «902.gr».

Οι επόμενες δεκάλεπτες διαδικτυακές βιβλιοπαρουσιάσεις θα είναι οι εξής:

Σάββατο 25 Απρίλη: Για την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Με τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τετάρτη 29 Απρίλη: Για γνωριμία με τη σκέψη του Λένιν. Με τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» σχετικά με την περίοδο της δικτατορίας διατίθενται σε ειδικές προσφορές, για αγορά από το e-shop και με τηλεφωνική παραγγελία (βλέπε σελ. 24), ενώ βρίσκεται υπό επεξεργασία και ο νέος τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ που αναφέρεται σε αυτήν την περίοδο.

Η συζήτηση με την Αλέκα Παπαρήγα φώτισε ανάμεσα σε άλλα τους λόγους που οδήγησαν στη δικτατορία, που, όπως είπε, ήταν η ανάγκη της αστικής τάξης για ένα «πιο σύγχρονο αστικό πολιτικό σύστημα και αστικό κράτος», χωρίς τις αντιθέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις, στο Παλάτι και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Στάθηκε επίσης στη στάση της τότε ΕΟΚ απέναντι στη χούντα, λέγοντας ότι τα κράτη - μέλη της είχαν στενές σχέσεις με το καθεστώς.

Οσο για το τι θα μπορούσε να κρατήσει κανείς από την ιστορική πείρα των κομμουνιστών, διαβάζοντας τα παραπάνω βιβλία, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε καταρχήν ότι το Κόμμα και η ΚΝΕ αποτέλεσαν την ψυχή του αντιδικτατορικού αγώνα.

Οπως είπε, το ΚΚΕ έλεγε ότι «η δικτατορία πρέπει να ανατραπεί μέσα από την ανάπτυξη μαζικού λαϊκού κινήματος, μιας μαζικής λαϊκής εξέγερσης και δεν απέκλειε αυτή να γίνει με όλους τους τρόπους», ενώ «τα αστικά πολιτικά κόμματα, τα οποία ήταν αντίθετα με τη χούντα των συνταγματαρχών, επιδίωκαν να μην υπάρχει λαϊκό κίνημα και το πέρασμα, η επάνοδος στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία να γίνει με συμφωνίες από τα πάνω, και με τη "βοήθεια" του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα και της ΕΟΚ, όπως και έγινε». «Εγινε μια συμφωνία από τα πάνω και οπωσδήποτε υπήρχε και ο απόηχος του αντιδικτατορικού αγώνα, με αποκορύφωμα το Πολυτεχνείο», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στη δράση του Κόμματος σε συνθήκες παρανομίας, στο συνδυασμό της νόμιμης και της παράνομης δουλειάς, τονίζοντας ότι ήταν «μια δύσκολη δουλειά, μην έχοντας την κατάλληλη προετοιμασία και μην έχοντας και την κατάλληλη προετοιμασία σε συνθήκες νομιμότητας γι' αυτό. Υπάρχουν μία πλούσια πείρα και πλούσια διδάγματα τα οποία ποτέ δεν χάνουν την επικαιρότητά τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας του Πολυτεχνείου ανέβασε σε πρωτόγνωρο ύψος τον πήχη των λαϊκών κινητοποιήσεων (2023-11-14 00:00:00.0)
Τελευταίο «αντίο» στην Κατερίνα Κωτσάκη (2023-10-26 00:00:00.0)
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος της ΚΟΜΕΠ με μεγάλο αφιέρωμα για την πολιτική μάχη των εκλογών (2023-04-08 00:00:00.0)
Διαδικτυακές συσκέψεις - εκδηλώσεις από ΚΟ του ΚΚΕ (2020-12-12 00:00:00.0)
Παρουσίαση έκδοσης της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ (2014-11-12 00:00:00.0)
Παρουσιάσεις έκδοσης της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ (2014-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ