Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ
Απαράδεκτη ολιγωρία μετά τη διάγνωση εργαζόμενης με κορονοϊό

Συνολικά 150 τα κρούσματα μέχρι χτες το μεσημέρι. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Ερμιονίδας είχε ο Νίκος Γόντικας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να ενημερωθεί για την κατάσταση

Οι έλεγχοι για κρούσματα κορονοϊού συνεχίστηκαν και χτες στη δομή φιλοξενίας
Οι έλεγχοι για κρούσματα κορονοϊού συνεχίστηκαν και χτες στη δομή φιλοξενίας
Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απαράδεκτη ολιγωρία κυβέρνησης και αρμόδιων αρχών σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού που εκδηλώθηκαν σε ξενοδοχείο στο Κρανίδι, το οποίο λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Μέχρι χτες το μεσημέρι, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 150 (148 πρόσφυγες και 2 εργαζόμενοι) σε σύνολο περίπου 500 ανθρώπων. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο διαμένουν 470 αιτούντες άσυλο.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, διαπιστώθηκε ότι πάσχει από κορονοϊό εργαζόμενη καθαρίστρια στο ξενοδοχείο - δομή, ενώ την Κυριακή του Πάσχα διαγνώστηκε με κορονοϊό 28χρονη γυναίκα από τη Σομαλία, 6 μηνών έγκυος! Πρόκειται για την ίδια δομή, όπου έχασε τη ζωή της 39χρονη μετανάστρια από το Σουδάν, το Μ. Σάββατο.

Η εργαζόμενη λοιπόν εμφάνισε συμπτώματα πριν από δύο βδομάδες, ωστόσο δεν έγιναν άμεσα οι αναγκαίοι προληπτικοί έλεγχοι. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, δεν είχε προσέλθει για εργασία τις τελευταίες 12 μέρες.

Αλλά ακόμα και μετά την επίσημη διάγνωση, οι 500 πρόσφυγες και μετανάστες, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο και οι κάτοικοι της περιοχής, ουσιαστικά αφέθηκαν στην τύχη τους, για ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών, αφού το μόνο μέτρο που πάρθηκε από το βράδυ της Μ. Πέμπτης ήταν να τεθεί το ξενοδοχείο σε καραντίνα «για προληπτικούς λόγους». Τελικά, στο ξενοδοχείο μετέβη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και προχώρησε σε ιχνηλάτηση των προσώπων που μένουν εκεί, καθώς και του προσωπικού.

Σε ότι αφορά την 28χρονη Σομαλή, πήγε στο Νοσοκομείο Ναυπλίου την Κυριακή του Πάσχα για άλλη αιτία, υποβλήθηκε σε έλεγχο για τον ιό και το αποτέλεσμα της εξέτασης ήταν θετικό. Από εκείνη τη μέρα βρίσκεται σε απομόνωση στο δωμάτιό της στο ξενοδοχείο - δομή και δεν έχει συμπτώματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τη Δευτέρα του Πάσχα επισκέφτηκαν το ξενοδοχείο ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Χτες, μετά από σύσκεψη που έγινε, ο Ν. Χαρδαλιάς προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση την υπόθεση, είπε ότι «όλα είναι υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «ο δήμος μπαίνει σε απαγόρευση κίνησης για 14 μέρες από τις 8 βράδυ μέχρι 8 το πρωί», ενώ αναστέλλονται οι λαϊκές αγορές και τα παζάρια.

Ευθύνες και απαράδεκτη ολιγωρία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Ερμιονίδας είχε τη Δευτέρα του Πάσχα ο Νίκος Γόντικας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στο ξενοδοχείο - δομή φιλοξενίας. Ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και μίλησε για απαράδεκτη ολιγωρία.

«Ευθύνες έχει και η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου, που πρόσκειται στη ΝΔ», πρόσθεσε ο Ν. Γόντικας, υπενθυμίζοντας ότι «τρεις φορές έβαλε θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ''Λαϊκή Συσπείρωση'', τρεις φορές αρνήθηκαν να πάρουν θέση και απόφαση».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει θέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο σειρά προτάσεων για την ουσιαστική προστασία του λαού από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Εχει επίσης καταθέσει προτάσεις για ειδικά μέτρα πρόληψης σε οικισμούς Ρομά και δομές μεταναστών και προσφύγων, απαιτώντας για όλα αυτά γενναία χρηματοδότηση της Περιφέρειας και κάθε δήμου της Πελοποννήσου, από κρατικούς και ευρωενωσιακούς πόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ