Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μέτρα - ψίχουλα που δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη 2020. Με βάση την απόφαση, δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, που έχουν εγγραφεί έως τις 20 Οκτώβρη στο «Μητρώο Καλλιτεχνών». Ανάλογο επίδομα στήριξης ορίζεται και για τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνοδούς.

Εξαιρούνται όσοι έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κάποιον εργοδότη στο διάστημα Σεπτέμβρη - Οκτώβρη και όσοι λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για το διάστημα αυτό. Οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση - υπεύθυνη δήλωση στο ειδικό έντυπο με τίτλο «Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού βάσει του άρθρου 20 του ν.4722/2020» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr του υπουργείου Εργασίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ακόμα ημίμετρο, που δεν καλύπτει την πλειοψηφία των καλλιτεχνών, των εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, και βρίσκεται πολύ μακριά από τις ανάγκες τους.

Οπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, «η κυβέρνηση αποφασίζει πως ένας εργαζόμενος που δουλεύει σε ένα ωδείο ως ωρομίσθιος για 20-80 ευρώ το μήνα, ή σε ένα χώρο εστίασης για 30-50 ευρώ τη βδομάδα, αυτός μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά και δεν χρειάζεται ενίσχυση. Μάλιστα, δεν γίνεται καμία αναφορά στην ΚΥΑ στη δέσμευση της υπουργού πως θα εξαιρεθούν όσοι έχουν υπογράψει Συμβάσεις μιας μέρας (αφορά κυρίως τους καλλιτέχνες σε συναυλίες) μέχρι το όριο των 5 συμβάσεων μηνιαίως)». Ακόμα, δεν λένε τίποτα για το τι θα γίνει μετά τον Οκτώβρη και δεν απαντούν στο κρίσιμο αίτημα των σωματείων του χώρου για πάγωμα όλων των χρεών σε εφορίες, τράπεζες, ΔΕΚΟ.

Οσο δε για το «Μητρώο Καλλιτεχνών», που ήταν προαπαιτούμενο για να μπορεί κάποιος να πάρει το επίδομα, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στο χώρο των καλλιτεχνών, καθώς, όπως επισημαίνουν, θα λειτουργήσει ως εργαλείο διαχωρισμού των «ενεργών» και «μη ενεργών» καλλιτεχνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι πολλοί οι εικαστικοί που δεν έχουν γραφτεί στο Μητρώο και δεν μπορούν να πάρουν αποζημίωση, ενώ τη δικαιούνται, καθώς η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ σε μια σειρά ερωτημάτων που είχε θέσει το ΕΕΤΕ για το Μητρώο. Αλλωστε, όπως δηλώνουν, το κράτος έχει μητρώο εικαστικών και αυτό είναι του Επιμελητηρίου. Καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Μητρώο του υπουργείου Εργασίας ως «δούρειο ίππο» για την απαξίωση της καλλιτεχνικής παιδείας, της εργασίας και της υπόστασης των εικαστικών καλλιτεχνών, καθώς και του συλλογικού φορέα τους, του ΕΕΤΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχίζει αύριο η έκθεση σύγχρονης γλυπτικής (2021-09-15 00:00:00.0)
Καλεί σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού (2020-11-19 00:00:00.0)
Τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις των εικαστικών καλλιτεχνών (2020-10-24 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας για μέτρα στήριξης των εικαστικών (2020-04-23 00:00:00.0)
Καλεί σε Γενική Συνέλευση για τα ζητήματα των εικαστικών (2019-11-27 00:00:00.0)
Προτάσεις εικαστικών (1996-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ