Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
EΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για μέτρα στήριξης των εικαστικών

Σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών

«Οι περισσότεροι εικαστικοί καλλιτέχνες πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά δεν θα πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού!». Αυτό καταγγέλλει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και γι' αυτόν το λόγο αντιπροσωπεία του ΔΣ του πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΕΤΕ, οι προϋποθέσεις όσον αφορά τον ΦΠΑ οι οποίες τίθενται από την κυβέρνηση για να δικαιούται κάποιος αυτοπασχολούμενος την «αποζημίωση ειδικού σκοπού» είναι εκτός εργασιακής πραγματικότητας των εικαστικών καλλιτεχνών. Στην ουσία εξαιρούνται εκατοντάδες επαγγελματίες καλλιτέχνες οι οποίοι ανήκουν στους ΚΑΔ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, «η απόφαση αναφέρει: "α) η επιχείρηση έχει υποβάλει μέχρι και την 20η Μαρτίου 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, με ποσό ακαθάριστων εσόδων μεγαλύτερο του μηδενός". Αυτό στην περίπτωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας δεν ευσταθεί, γιατί πολλές φορές (π.χ. σε μεγάλα εικαστικά έργα) ο καλλιτέχνης αμείβεται με παραστατικά που απέχουν μεταξύ τους μεγάλα χρονικά διαστήματα, εφόσον το έργο είναι μεγάλο, οπότε και μπορεί να μην εμφανίζει έσοδα μέσα στο 2018. Υπάρχουν καλλιτεχνικές εργασίες που αμείβονται πολύ πιο αραιά, π.χ. γλυπτά μνημεία, αγιογράφηση ναών, τοιχογραφίες, εικαστικές διακοσμήσεις κτιρίων κ.λπ. Επίσης η εν λόγω απόφαση αφήνει έξω τους καλλιτέχνες εκείνους που έκαναν έναρξη στην εφορία μέσα στο 2019 ή στις αρχές του 2020». Γι' αυτούς τους λόγους μάλιστα, σημειώνει το Επιμελητήριο, «οι εικαστικοί καλλιτέχνες, όταν δεν παρουσιάζουν στις δηλώσεις ΦΠΑ για μεγάλα διαστήματα εισροές ή εκροές, δεν είναι "επιχειρήσεις σε αδράνεια"».

Συνεχίζοντας το ΕΕΤΕ αναφέρει πως πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες εξαιρούνται από τα μέτρα επειδή δεν ανήκουν στους ΚΑΔ που δημοσίευσε η κυβέρνηση, καθώς «πολλοί καλλιτέχνες με την οικονομική κρίση έκλεισαν τα χαρτιά τους ως εικαστικοί καλλιτέχνες στην εφορία επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στον ληστρικό "φόρο επιτηδεύματος". Η ίδια η νομοθεσία όμως δίνει το δικαίωμα να πληρώνονται και να φορολογούνται με "τίτλο κτήσης" (απόδειξη δαπανών) όταν αναλαμβάνουν ένα καλλιτεχνικό έργο ή εκθέτουν στις γκαλερί, πράγμα που συμβαίνει σε αραιά χρονικά διαστήματα, και αν τα έσοδά τους στο έτος είναι από μια πηγή και δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ».

Ουσιαστικά, από τα μέτρα εξαιρείται το πιο φτωχό κομμάτι των εικαστικών καλλιτεχνών, ενώ ιδιαίτερα έντονο είναι και το πρόβλημα εκείνων των εικαστικών που είχαν κλείσει συμμετοχή για τρέχουσα σεζόν σε εικαστικές εκθέσεις, οι οποίες όμως ακυρώθηκαν, αλλά ήδη είχαν μπει σε διαδικασία μεγάλων εξόδων.

Το ΕΕΤΕ διεκδικεί:

«- Με ειδική νομοθετική πράξη (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση την "αποζημίωση ειδικού σκοπού" των 800 ευρώ για τις 45 μέρες προς όλους τους εικαστικούς καλλιτέχνες - μέλη του ΕΕΤΕ οι οποίοι δεν έχουν σταθερό μισθό ή σύνταξη.

- Να καταργηθεί ο φόρος επιτηδεύματος, που θα εξανεμίσει την όποια "αποζημίωση ειδικού σκοπού".

- Να επανέλθει η δυνατότητα κατάτμησης των εισοδημάτων των καλλιτεχνών φορολογικά στην τετραετία, όπως ίσχυε παλιότερα, δεδομένου ότι υπάρχουν αναλήψεις μεγάλων καλλιτεχνικών εργασιών που αμείβονται εφάπαξ για εργασία που αναλογεί σε πολλά έτη δουλειάς (γλυπτά, μνημεία κ.λπ.).

- Για τους εικαστικούς καλλιτέχνες - μέλη του ΕΕΤΕ να οριστεί ελεύθερη μετακίνηση προς και από τα καλλιτεχνικά τους εργαστήρια, με την επίδειξη και μόνο της ταυτότητας του ΕΕΤΕ.

- Η καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης των 800 ευρώ έχει κοινωνικό χαρακτήρα και πρέπει να αφορά και όλους τους καλλιτέχνες - χειροτέχνες που εργάζονται υπαίθρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ