Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΕΤΕ
Καλεί σε Γενική Συνέλευση για τα ζητήματα των εικαστικών

Την παραπομπή απαντήσεων ...κάποια στιγμή στο μέλλον επέλεξε το υπουργείο Πολιτισμού ως τακτική απέναντι στα επίκαιρα αιτήματα των καλλιτεχνών εικαστικών, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ).

Οπως σημειώνει το ΕΕΤΕ, είχε ζητήσει συνάντηση με την υπουργό από τον Ιούλη, για να της θέσει τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των εικαστικών, αλλά και για τις δράσεις που έχει αποφασίσει το Επιμελητήριο. Τέτοια ζητήματα χαρακτηριστικά είναι το αίτημα του για εξαίρεση των καλλιτεχνικών έργων από το νόμο 4412/16, ο οποίος κατατάσσει τα καλλιτεχνικά έργα στις εμπορικές «προμήθειες», με μειοδοτικό χαρακτήρα και καταργεί στην ουσία τους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, για την αύξηση του αριθμού των συντάξεων του ΥΠΠΟΑ, ζητήματα φορολογικά και εργασιακά. Ακόμα, το αίτημα του ΕΕΤΕ για εφαρμογή του νόμου για το 1% που πρέπει να διατίθεται για τη δημιουργία και τοποθέτηση έργων εικαστικών τεχνών σε δημόσια κτίρια και χώρους. Το ΕΕΤΕ επίσης ζήτησε χρηματοδότηση για τις προγραμματισμένες μεγάλες εκθέσεις του ΕΕΤΕ το 2020, όπως η έκθεση «ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ. Από την Προϊστορία στην Ελλάδα του Σήμερα» στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και η έκθεση «Αστικό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος», που γίνεται σε συνδιοργάνωση με το Momus στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, ζήτησε να στηριχθούν και οι περιφερειακές εκθέσεις.

Οπως καταγγέλλει το ΕΕΤΕ, «η υπουργός Πολιτισμού και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟΑ επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το ΕΕΤΕ και το ρόλο του». Σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση: «Η κ. Μενδώνη μας παρέπεμψε στον ΓΓ του ΥΠΠΟΑ, κ. Γιατρομανωλάκη, ο οποίος δυστυχώς παρόλο που υπήρξε προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του για τις 18/11/2019, απουσίασε χωρίς προειδοποίηση και παρέπεμψε με τη σειρά του το ΔΣ του ΕΕΤΕ σε εντεταλμένους σύμβουλους του ΥΠΠΟΑ, οι οποίοι "άκουσαν" τις απόψεις του ΕΕΤΕ και τα αιτήματά μας, προκειμένου να τα μεταφέρουν στην πολιτική ηγεσία...». Παρόμοια ήταν και η αντιμετώπιση από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το ΕΕΤΕ καλεί όλους τους εικαστικούς να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη. Θα συζητηθούν τα άμεσα και φλέγοντα ζητήματα του κλάδου. Αντίστοιχες ενημερώσεις θα γίνουν και πανελλαδικά, σε περιφερειακές συσκέψεις του ΕΕΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ