ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Δολοφονήθηκε ο πρώην ΓΓ του Λιβανέζικου ΚΚ

Εντείνεται το κλίμα αποσταθεροποίησης στο Λίβανο, όπου μόλις ολοκληρώθηκαν οι 4 φάσεις των βουλευτικών εκλογών

Ο Τζορτζ Χάουι, πρώην ΓΓ του Λιβανέζικου ΚΚ

Associated Press

Ο Τζορτζ Χάουι, πρώην ΓΓ του Λιβανέζικου ΚΚ
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εντείνεται το κλίμα αστάθειας στο Λίβανο μετά τη δολοφονία, χτες, του Τζορτζ Χάουι, πρώην Γενικού Γραμματέα του Λιβανέζικου ΚΚ. Η δολοφονία αυτή έδωσε την ευκαιρία στην Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση στα εσωτερικά του Λιβάνου, κατηγορώντας, για άλλη μια φορά, τη Συρία. Ανάλογες και ξεκάθαρες ήταν οι κατηγορίες που εκτόξευσαν κατά της Δαμασκού και οι ηγέτες των κομμάτων της αντισυριακής αντιπολίτευσης.

Ο 67χρονος Χάουι δολοφονήθηκε όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του, κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού, στο οποίο καθόταν. Ο ίδιος πέθανε σχεδόν ακαριαία ενώ ο οδηγός του τραυματίστηκε. Η βόμβα, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ζύγιζε περίπου ένα κιλό και αποτελούνταν από πλαστικές εκρηκτικές ύλες, πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο, την ώρα που το αυτοκίνητο βρισκόταν στη συνοικία Ουάτα Μουσάιτμπεχ, όπου κατοικούσε ο Χάουι. Επιτόπου συγκεντρώθηκε πλήθος Λιβανέζων, παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να αποκλείσει την περιοχή.

Τις λιβανικές υπηρεσίες πληροφοριών και το Ισραήλ κατηγόρησε ο νυν ΓΓ του Λιβανέζικου ΚΚ, Χάλεντ Χντάιντι, για «τη σειρά επιθέσεων που πλήττουν τη χώρα».

Ο Σάαντ Χαρίρι, γιος του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, μίλησε για «γενικό σχέδιο πληγμάτων κατά σημαντικών προσωπικοτήτων του Λιβάνου». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάλεντ Καμπάνι, που μετέβη στον τόπο της επίθεσης, τόνισε ότι «πρόκειται για άλλη μια απόπειρα κατά της ενότητας και της εθνικής συμφιλίωσης μετά από τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών». Ο Πρόεδρος της χώρας, Εμίλ Λάχουντ, που έγινε και πάλι στόχος των πυρών της αντιπολίτευσης, δεδομένης της φιλοσυριακής του θέσης, καταδίκασε την επίθεση επισημαίνοντας ότι «δεν πέρασαν ούτε δευτερόλεπτα από τη στιγμή που έγινε η επίθεση για να εκτοξευτούν κατηγορίες» εναντίον του ιδίου και των υπηρεσιών ασφαλείας. Υπογράμμισε ότι «δημιουργείται η εντύπωση πως υπάρχει ένα έτοιμο πρόγραμμα κατηγοριών που τίθεται σε εφαρμογή». Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «συνωμότες» που στόχο έχουν «την αποσταθεροποίηση της χώρας».

«Αμεση αντίδραση» από Ουάσιγκτον

Ο,τι απέμεινε από τη φονική έκρηξη

Associated Press

Ο,τι απέμεινε από τη φονική έκρηξη
Την «ευκαιρία», φυσικά, δεν έχασαν οι ΗΠΑ. Η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, τόνισε ότι, αν και δε γνωρίζει ποιος πυροδότησε τη βόμβα, «θα πρέπει η Συρία να σταματήσει επιτέλους να αναμειγνύεται στο Λίβανο». Ανακοίνωση εξέδωσε και η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό εκτιμώντας ότι «η επίθεση αποτελεί μέρος της προσπάθειας να κλείσουν τα στόματα όσων ζητούν ελευθερία και εθνική κυριαρχία».

Τη δολοφονία Χάουι καταδίκασαν η Γαλλία, ο ΓΓ του ΟΗΕ και η Συρία, που, για άλλη μια φορά, διαχώρισε πλήρως τη θέση της και διά στόματος υπουργού Πληροφοριών εκθείασε τον Χάουι για την προσφορά του στην αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής και για τους αγώνες του για τη λιβανική ενότητα. Το εγκώμιο του Χάουι έπλεξε και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμάντ Κορέι, υπενθυμίζοντας ότι ο Χάουι υπήρξε πάντα στενός σύμμαχος του παλαιστινιακού λαού και στάθηκε στο πλευρό του Γιάσερ Αραφάτ και των μαχητών του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, 1975-1990.

  • Με τη διεξαγωγή εκλογών και στις 2 περιφέρειες του Βορείου Λιβάνου, την Κυριακή, ολοκληρώθηκαν οι 4 φάσεις των βουλευτικών εκλογών. Επίσημα και συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναμένονταν αργά χτες το βράδυ. Σύμφωνα, όμως, με όλες τις πληροφορίες που διέρρεαν από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, στην τελευταία εκλογική μάχη επικράτησε το ψηφοδέλτιο του Σάαντ Χαρίρι, που συνεργάστηκε τόσο με τον Δρούζο Ουαλίντ Τζουμπλάντ όσο και με ακροδεξιές χριστιανικές δυνάμεις.Με βάση, πάντα, αυτές τις πληροφορίες, το ψηφοδέλτιο του Χαρίρι εξασφαλίζει την πλειοψηφία, αν όχι όλες, από τις 28 έδρες που έχει η εκλογική περιφέρεια του Βορείου Λιβάνου. Ο Χαρίρι και οι εκλογικοί του σύμμαχοι, από τις προηγούμενες 3 φάσεις, είχαν εξασφαλίσει 44 από τις 128 έδρες του Κοινοβουλίου. Με 65 εξασφαλίζει την πλειοψηφία, και όπως όλα δείχνουν το έχει πετύχει. Η συμμετοχή έφθασε στο 49%.
Εδωσε όλη του τη ζωή για την ειρήνη

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε στην ΚΕ του Λιβανέζικου ΚΚ το παρακάτω τηλεγράφημα για τη δολοφονία του Ζορζ Χάουι:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε τη δολοφονία του σ. Ζορζ Χάουι, πρώην ΓΓ του Λιβανέζικου ΚΚ, επιφανούς στελέχους του κινήματος αντίστασης και απελευθέρωσης του Λιβάνου από την ισραηλινή κατοχή και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Οι κομμουνιστές της Ελλάδας τον θυμούνται με συγκίνηση από τη συμβολή του στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και διεθνιστικής αλληλεγγύης μεταξύ των κομμάτων μας.

Ο σ. Χάουι αγωνίστηκε με συνέπεια σ' όλη του τη ζωή από τις πιο υπεύθυνες θέσεις του Κόμματος σας για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, για την απελευθέρωση του Νότιου Λιβάνου από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και την αντιμετώπιση των πολύμορφων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο Λίβανο και την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".

Εδωσε όλη τη ζωή του για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την παλαιστινιακή υπόθεση, για την ευημερία και τα κυριαρχικά δικαιώματα του λιβανέζικου λαού. Δεχτείτε αγαπητοί σύντροφοι τα θερμά μας συλλυπητήρια για το χαμό του συντρόφου και μεταβιβάστε τη βαθιά λύπη μας στην οικογένειά του».

Εγκλημα κατά της χώρας

Ανακοίνωση του Λιβανέζικου ΚΚ για τη δολοφονία του Τζ. Χάουι

Το Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα θρηνεί τον μεγάλο ηγέτη του και τον μαχητικό αγωνιστή Τζορτζ Χάουι.

Με μεγάλη θλίψη σας γνωστοποιούμε ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Λιβανικού ΚΚ, σύντροφος Τζορτζ Χάουι, δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βηρυτό, σήμερα (χτες) 21 Ιουνίου 2005, στις 10 το πρωί.

Το Λιβανέζικο ΚΚ και όλοι οι κομμουνιστές του Λιβάνου, τόσο όσοι είναι οργανωμένα μέλη του κόμματος όσο και όσοι βρίσκονται στο πλευρό του, θρηνούν τον ιστορικό τους ηγέτη, τον ιδρυτή του Λιβανικού Εθνικού Μετώπου Αντίστασης και έναν από τους κύριους ηγέτες του Εθνικού Λιβανικού Κινήματος. Αυτό το φοβερό έγκλημα κατά της χώρας και του έθνους μας ακολουθεί μια σειρά δολοφονιών, που άρχισαν με την αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του βουλευτή Μαρουάν Χμαντέχ. Αυτή η σειρά εγκλημάτων, που φέρει τα αποτυπώματα του καθεστώτος ασφαλείας και των ομάδων θανάτου που υποστηρίζονται από αυτό το σύστημα, πρέπει να καταδικαστεί κατηγορηματικά.

Το Λιβανέζικο ΚΚ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να ακολουθήσει το δρόμο του δολοφονημένου συντρόφου και διαβεβαιώνει τους δράστες που διέπραξαν αυτό το έγκλημα ότι δε θα μείνουν ατιμώρητοι.

Η επίσημη κηδεία του Τζορτζ Χάουι θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2005.

ΚΚΕ
«Ωμή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Στο Ευρωκοινοβούλιο η υπόθεση του Κολομβιανού επαναστάτη

Την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων με την παράνομη σύλληψη - απαγωγή του Ρικάρδο ΓκονσάλεςΡοδρίγο Γκράντα) ανώτερου στελέχους των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) από τις αρχές της Κολομβίας και επίορκους αστυνομικούς της Βενεζουέλας, κατήγγειλε σε Ερώτησή της στο Ευρωκοινοβούλιο η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέροντας τα παρακάτω:

«Στις 13/12/2004 απήχθη στο Καράκας της Βενεζουέλας από αστυνομικούς της Κολομβίας και επίορκους αστυνομικούς της Βενεζουέλας το στέλεχος του Διεθνούς Τμήματος των Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων Κολομβίας και παραδόθηκε στις αρχές της Κολομβίας. Οπως παραδέχτηκε ο υπουργός Αμυνας της Κολομβίας, η απαγωγή στοίχισε 2 εκατομμύρια δολάρια. Η σύλληψη του Γκράντα είναι παράνομη, αφού δεν υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψης και το κατηγορητήριο είναι κατασκευασμένο. Επιπλέον, η εισαγγελέας αρνήθηκε να παραδώσει τα πειστήρια στο συνήγορό του, ενώ και η ίδια η παραμονή του συνηγόρου του στην πόλη όπου θα διεξαχθεί η δίκη είναι προβληματική, λόγω της έντονης παρουσίας παραστρατιωτικών ομάδων.

Επειδή τα παραπάνω αποτελούν ωμή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των διεθνών δικονομικών κανόνων και της αρχής της δίκαιης δίκης, εκ μέρους των αρχών της Κολομβίας, ποια είναι η θέση του Συμβουλίου, και πώς σκοπεύει να αντιδράσει;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ