ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Γαλλογερμανική συναίνεση με στόχο τον τεράστιο φυσικό πλούτο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Η μέχρι τώρα έκβαση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Μάλι «πρωταγωνίστησε» στη χτεσινή ατζέντα των συνομιλιών που είχαν στο Βερολίνο ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο των 50 χρόνων γαλλο-γερμανικής «λυκοφιλίας». Συμφωνία, βεβαίως, υπήρξε για το πρόσχημα της επέμβασης, την δήθεν «αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας», όταν στο στόχαστρο έχει μπει ο τεράστιος πλούτος της Αφρικής συνολικά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επικρότησε και ενθάρρυνε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση, αποφεύγοντας ωστόσο επιμελώς να δεσμευτεί σε περαιτέρω αύξηση της γερμανικής βοήθειας πέρα από την αποστολή στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου Bundeswehr για τις ανάγκες μεταφοράς Δυτικοαφρικανών στρατιωτών της ECOWAS (Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα) στο Μάλι. «Γνωρίζουμε ότι η Γαλλία διεξάγει αυτή τη στιγμή μια δύσκολη στρατιωτική επιχείρηση για όλους μας», είπε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ολάντ, εκφράζοντας «ειλικρινείς ευχές για την «επιτυχία των στρατιωτών (...) γιατί η μάχη εναντίον των ισλαμιστών είναι μια πολύ δύσκολη μάχη».

Η Γερμανία δεν επιθυμεί για την ώρα να αυξήσει την εμπλοκή της σε μία σύνθετη και ριψοκίνδυνη επιχείρηση, ιδιαίτερα ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Σεπτέμβρη, αν και θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να δείξει ότι είναι «αξιόπιστος εταίρος», ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη τακτική διαφοροποίησή της, στην ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2011 στη Λιβύη.

Το ίδιο 24ωρο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν έδωσε εύσημα στο Παρίσι για τη στρατιωτική επέμβαση, λέγοντας ότι επί του παρόντος «δεν υπάρχουν περιθώρια για διάλογο» (!) με τους ισλαμιστές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου στο Μάλι εξαπέλυσε εμμέσως πλην σαφώς επίθεση στις κυβερνήσεις Κατάρ και Αιγύπτου που καταδίκασαν ανοικτά τη γαλλική επέμβαση, λέγοντας ότι αυτή «δεν αποτελεί επίθεση εναντίον του Ισλάμ», γιατί «η Γαλλία ήταν που έσπευσε για τη διάσωση των ανθρώπων από τον κίνδυνο ενώ είχαν εγκαταλειφθεί από όλες τις μουσουλμανικές χώρες».

Στο μεταξύ, ισχυρές δυνάμεις του γαλλικού στρατού και της αεροπορίας άρχισαν χτες τους βομβαρδισμούς βάσεων ισλαμιστών ενόπλων της οργάνωσης «ΑQMI» στη βόρεια πόλη Τιμπουκτού (απέχει περίπου 900 χλμ. ΒΑ της πρωτεύουσας Μάλι). Ηρεμη διαφαινόταν η κατάσταση στις κεντρικές στρατηγικές πόλεις Ντουέντζα και Ντιαμπαλί που ανακαταλήφθησαν προχτές από δυνάμεις του γαλλικού και μαλινέζικου στρατού. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, στις δύο πόλεις δεν σημειώθηκαν καθόλου συγκρούσεις και χτες επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20.00 μ.μ.

Τέλος, οι αρχές του Μάλι παρέτειναν κατά τρεις μήνες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχουν επιβάλει στη χώρα από τη δεύτερη μέρα της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης, στις 12 Γενάρη.

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ισχυρό «όχι» στους «Πάτριοτ»

Οι κομμουνιστές στην Τουρκία στην πρώτη γραμμή ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Οι κομμουνιστές στην Τουρκία στην πρώτη γραμμή ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
ΑΓΚΥΡΑ.--

Με κινητοποιήσεις συνεχίζει να απαντά το ΚΚ Τουρκίας, (ΤΚΡ) στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ» στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Χτες, χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΤΚΡ, αψηφώντας την έντονη αστυνομοκρατία, πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το τουρκικό κοινοβούλιο στην Αγκυρα, καταδικάζοντας την άφιξη των «Πάτριοτ» στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν) και τη συμμετοχή της Τουρκίας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και την εμπλοκή στην επέμβαση στη Συρία. Σε ανακοίνωση που διαβάστηκε στην κινητοποίηση, έγινε αναφορά και στη διαδήλωση διαμαρτυρίας της Δευτέρας, στην Αλεξανδρέττα.

Οπως τονίζει το ΚΚ Τουρκίας, το θέμα των «Πάτριοτ» προκάλεσε διαφωνίες και μεταξύ των Τούρκων βουλευτών. Απαντώντας στη θέση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία είναι ΝΑΤΟικό έδαφος, το ΤΚΡ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία ανήκει στους εργαζόμενους και στο λαό της.

ΣΥΡΙΑ
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Την άποψη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι συγκρούσεις στη Συρία «να διαρκέσουν για πολύ καιρό ακόμη» εξέφρασε, χτες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου στη Μέση Ανατολή, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Ο Μπογκντάνοφ, όπως και ο συνάδελφός του υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ντένισοφ, δήλωναν, όπως μετέδιδε το ρωσικό πρακτορείο «Ιτάρ - Τας», ότι η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από τη Συρία, που πραγματοποιήθηκε χτες διά μέσου του αεροδρομίου της Βηρυτού, δεν είναι «επιχείρηση εκκένωσης» αλλά απλώς εξυπηρετεί μόνο όσους Ρώσους υπηκόους επιθυμούν να φύγουν από τη Συρία. Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης που είχε χτες στη Μόσχα ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Μ. Σουλεϊμάν, με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντ. Μεντβέντεφ.

Επί της ουσίας για συνέχιση και επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία μίλησε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος στην καθιερωμένη συνέντευξή του για την έναρξη του έτους, παραδέχτηκε ότι δε φαίνεται να υπάρχει «άμεσα κάποια σημαντική προοπτική λύσης» παρότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου Λακχντάρ Μπραχίμι.

Εντός Συρίας, οι μάχες συνεχίζονται και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα σκληρές στο βορρά, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου συγκρούονται σφοδρά εδώ και πολλά 24ωρα ένοπλοι ισλαμιστές μισθοφόροι με μαχητές κουρδικών ομάδων Λαϊκής Αμυνας στην ευρύτερη περιοχή του Ρας αλ Αϊν.

Αντικαθεστωτικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Σαλμίγια, κοντά στη Χάμα, από αεροπορικό βομβαρδισμό. Το περιστατικό μετέδωσε και η κρατική συριακή τηλεόραση, μιλώντας για «τρομοκρατική επίθεση κατά αμάχων». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ της τηλεόρασης, η συριακή ηγεσία έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ καταγγέλλοντας ότι τη δράση των τρομοκρατών ενόπλων στη Συρία «στηρίζει η "αλ Κάιντα"» καθώς και το γεγονός ότι αυτοί οι ένοπλοι εισέρχονται στο συριακό έδαφος από τις γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία.

Τέλος, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενημέρωσε ότι μόνο τις τελευταίες μέρες, περίπου 12.000 Σύροι πρόσφυγες έφτασαν στους καταυλισμούς της Ιορδανίας, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα προσφυγικά κύματα των τελευταίων μηνών.

ΙΣΡΑΗΛ
Εκλεισαν οι κάλπες των πρόωρων εκλογών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στις πρόωρες κάλπες που προκηρύχθηκαν, τον Οκτώβρη, προσήλθαν χτες οι Ισραηλινοί, προκειμένου να επιλέξουν τα μέλη της νέας 120μελούς Κνέσετ μεταξύ των υποψηφίων 34 κομμάτων και με γνώμονα τα τρία βασικά θέματα που κυριάρχησαν προεκλογικά: Τη στάση απέναντι στους Παλαιστινίους, τη στάση απέναντι στο Ιράν και κυρίως τη σχεδιαζόμενη αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας και περικοπών. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 5,65 εκατομμύρια. Σχολιάζοντας την ισραηλινή εκλογική διαδικασία, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ προειδοποίησε ότι «η λύση των δύο κρατών μοιάζει να σβήνει και ευθύνονται κυρίως οι εποικισμοί. Αυτό θέλω να πιστεύω ότι θα το κατανοήσει η όποια καινούργια ισραηλινή κυβέρνηση».

Στην τελευταία του ομιλία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε όλους τους οπαδούς και ψηφοφόρους του να μην «πειραματιστούν». Η αναφορά του χαρακτηρίζεται από αναλυτές ως ύστατη προσπάθεια να ανακόψει ροή ψηφοφόρων από τον εκλογικό συνασπισμό του οποίου ηγείται και συστάθηκε ανάμεσα στο «Λικούντ» και στο ακροδεξιό «Ισραελ Μπεϊτένιου», του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, προς το κόμμα - έκπληξη αυτών των εκλογών το ακροδεξιό εποικιστικό κόμμα «Εβραϊκό Σπίτι», το οποίο από το πουθενά φαίνεται να συγκεντρώνει 14 έδρες.

Το «Ισραελ Μπεϊτένιου», αν και προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να περιορίζεται στις 32 έδρες, δηλαδή 10 λιγότερες από ό,τι τα δύο κόμματα έχουν στην απερχόμενη βουλή. Ενισχυμένο φαίνεται ότι θα εξέλθει από τις κάλπες και το Εργατικό Κόμμα, που πιθανότατα θα επανέλθει στη δεύτερη ή στην τρίτη θέση. Να διατηρήσει ή ακόμη και να ενισχύσει τις δυνάμεις του (4 έδρες) προσδοκεί το «Χαντάς» (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα), του οποίου κορμός είναι το ΚΚ Ισραήλ. Το «Χαντάς» έδωσε μέχρι και την τελευταία στιγμή μάχη προκειμένου να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Ισραηλινούς Αραβες να ψηφίσουν, καθώς τα ποσοστά αποχής στις γραμμές τους είναι πολύ μεγάλα.

50ή ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ
Συνεργασία του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με κοινή συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων, συζήτηση στη γερμανική Βουλή, συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών και πλήθος άλλων εκδηλώσεων, Γαλλία και Γερμανία τίμησαν χτες την 50ή επέτειο της συμφωνίας «συμφιλίωσης» που υπέγραψαν το Γενάρη του 1963 ο Γάλλος Πρόεδρος ντε Γκολ και ο Γερμανός καγκελάριος Αντενάουερ. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, υποστήριξαν ότι είναι «μη αναστρέψιμη η ολοένα στενότερη συνεργασία» των δύο χωρών αν και η πορεία αυτή «δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντα ήρεμη».

Ως προς την ΕΕ, και οι δύο υποστήριξαν ότι θα εντείνουν τη συνεργασία τους, επαναφέροντας τον όρο «γαλλογερμανική μηχανή» της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθεί η λεγόμενη «σταθεροποίηση και ενίσχυση της οικονομικής ένωσης», δηλαδή να προωθηθεί η στρατηγική του κεφαλαίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ως «αποτέλεσμα» της συνεργασίας τους ο Ολάντ ανέφερε την «παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», εννοώντας προφανώς τη στήριξη των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών με τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Οι δύο ηγέτες προανήγγειλαν την παρουσίαση κοινών προτάσεων μέχρι το Μάη για ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και την υποτιθέμενη ταυτόχρονη στήριξη της «κοινωνικής προστασίας».

  • Στη Γαλλία η «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων δείχνει και πάλι τα «δόντια» της. Η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας «Renault» απειλεί ότι θα κλείσει τουλάχιστον δύο εγκαταστάσεις επί γαλλικού εδάφους, αν τα συνδικάτα δε δεχθούν να υπογράψουν «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», δηλαδή αν δε δεχθούν τη σφαγή των δικαιωμάτων τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ