Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Την άποψη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι συγκρούσεις στη Συρία «να διαρκέσουν για πολύ καιρό ακόμη» εξέφρασε, χτες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου στη Μέση Ανατολή, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Ο Μπογκντάνοφ, όπως και ο συνάδελφός του υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ντένισοφ, δήλωναν, όπως μετέδιδε το ρωσικό πρακτορείο «Ιτάρ - Τας», ότι η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από τη Συρία, που πραγματοποιήθηκε χτες διά μέσου του αεροδρομίου της Βηρυτού, δεν είναι «επιχείρηση εκκένωσης» αλλά απλώς εξυπηρετεί μόνο όσους Ρώσους υπηκόους επιθυμούν να φύγουν από τη Συρία. Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης που είχε χτες στη Μόσχα ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Μ. Σουλεϊμάν, με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντ. Μεντβέντεφ.

Επί της ουσίας για συνέχιση και επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία μίλησε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος στην καθιερωμένη συνέντευξή του για την έναρξη του έτους, παραδέχτηκε ότι δε φαίνεται να υπάρχει «άμεσα κάποια σημαντική προοπτική λύσης» παρότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου Λακχντάρ Μπραχίμι.

Εντός Συρίας, οι μάχες συνεχίζονται και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα σκληρές στο βορρά, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου συγκρούονται σφοδρά εδώ και πολλά 24ωρα ένοπλοι ισλαμιστές μισθοφόροι με μαχητές κουρδικών ομάδων Λαϊκής Αμυνας στην ευρύτερη περιοχή του Ρας αλ Αϊν.

Αντικαθεστωτικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Σαλμίγια, κοντά στη Χάμα, από αεροπορικό βομβαρδισμό. Το περιστατικό μετέδωσε και η κρατική συριακή τηλεόραση, μιλώντας για «τρομοκρατική επίθεση κατά αμάχων». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ της τηλεόρασης, η συριακή ηγεσία έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ καταγγέλλοντας ότι τη δράση των τρομοκρατών ενόπλων στη Συρία «στηρίζει η "αλ Κάιντα"» καθώς και το γεγονός ότι αυτοί οι ένοπλοι εισέρχονται στο συριακό έδαφος από τις γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία.

Τέλος, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενημέρωσε ότι μόνο τις τελευταίες μέρες, περίπου 12.000 Σύροι πρόσφυγες έφτασαν στους καταυλισμούς της Ιορδανίας, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα προσφυγικά κύματα των τελευταίων μηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ