Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Γαλλογερμανική συναίνεση με στόχο τον τεράστιο φυσικό πλούτο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Η μέχρι τώρα έκβαση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Μάλι «πρωταγωνίστησε» στη χτεσινή ατζέντα των συνομιλιών που είχαν στο Βερολίνο ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο των 50 χρόνων γαλλο-γερμανικής «λυκοφιλίας». Συμφωνία, βεβαίως, υπήρξε για το πρόσχημα της επέμβασης, την δήθεν «αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας», όταν στο στόχαστρο έχει μπει ο τεράστιος πλούτος της Αφρικής συνολικά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επικρότησε και ενθάρρυνε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση, αποφεύγοντας ωστόσο επιμελώς να δεσμευτεί σε περαιτέρω αύξηση της γερμανικής βοήθειας πέρα από την αποστολή στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου Bundeswehr για τις ανάγκες μεταφοράς Δυτικοαφρικανών στρατιωτών της ECOWAS (Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα) στο Μάλι. «Γνωρίζουμε ότι η Γαλλία διεξάγει αυτή τη στιγμή μια δύσκολη στρατιωτική επιχείρηση για όλους μας», είπε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ολάντ, εκφράζοντας «ειλικρινείς ευχές για την «επιτυχία των στρατιωτών (...) γιατί η μάχη εναντίον των ισλαμιστών είναι μια πολύ δύσκολη μάχη».

Η Γερμανία δεν επιθυμεί για την ώρα να αυξήσει την εμπλοκή της σε μία σύνθετη και ριψοκίνδυνη επιχείρηση, ιδιαίτερα ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Σεπτέμβρη, αν και θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να δείξει ότι είναι «αξιόπιστος εταίρος», ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη τακτική διαφοροποίησή της, στην ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2011 στη Λιβύη.

Το ίδιο 24ωρο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν έδωσε εύσημα στο Παρίσι για τη στρατιωτική επέμβαση, λέγοντας ότι επί του παρόντος «δεν υπάρχουν περιθώρια για διάλογο» (!) με τους ισλαμιστές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου στο Μάλι εξαπέλυσε εμμέσως πλην σαφώς επίθεση στις κυβερνήσεις Κατάρ και Αιγύπτου που καταδίκασαν ανοικτά τη γαλλική επέμβαση, λέγοντας ότι αυτή «δεν αποτελεί επίθεση εναντίον του Ισλάμ», γιατί «η Γαλλία ήταν που έσπευσε για τη διάσωση των ανθρώπων από τον κίνδυνο ενώ είχαν εγκαταλειφθεί από όλες τις μουσουλμανικές χώρες».

Στο μεταξύ, ισχυρές δυνάμεις του γαλλικού στρατού και της αεροπορίας άρχισαν χτες τους βομβαρδισμούς βάσεων ισλαμιστών ενόπλων της οργάνωσης «ΑQMI» στη βόρεια πόλη Τιμπουκτού (απέχει περίπου 900 χλμ. ΒΑ της πρωτεύουσας Μάλι). Ηρεμη διαφαινόταν η κατάσταση στις κεντρικές στρατηγικές πόλεις Ντουέντζα και Ντιαμπαλί που ανακαταλήφθησαν προχτές από δυνάμεις του γαλλικού και μαλινέζικου στρατού. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, στις δύο πόλεις δεν σημειώθηκαν καθόλου συγκρούσεις και χτες επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20.00 μ.μ.

Τέλος, οι αρχές του Μάλι παρέτειναν κατά τρεις μήνες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχουν επιβάλει στη χώρα από τη δεύτερη μέρα της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης, στις 12 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ