ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ποιες επιχειρήσεις θα τα "κονομήσουν"

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τις επιχειρήσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης Βιομηχανικής Ερευνας(ΠΑΒΕ Α 94), μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων που είχαν υποβληθεί. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας η επιλογή των εγκεκριμένων έργων στηρίχτηκε αποκλειστικά στη βαθμολογική ιεράρχηση των προτάσεων, όπως αυτή προέκυψε από τη βαθμολογία των αντίστοιχων θεματικών επιτροπών με βαρύτητα 75% και από τη βαθμολογία του επιστημονικού κριτή με βαρύτητα 25%.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των 125 συνολικά εγκεκριμένων έργων ανέρχεται σε 5 δισ. δρχ. και το ύψος της επιχορήγησης σε 2,25 δισ. δραχμές. Ο αριθμός των προτάσεων που υποβλήθηκαν ανέρχεται σε 482 και ο αντίστοιχος αιτούμενος προϋπολογισμός σε 14,6 δισ. δρχ., ο αριθμός των προτάσεων που απορρίφθηκαν στην πρώτη φάση αξιολόγησης ανέρχεται σε 123, ενώ ο αριθμός των προτάσεων που αξιολογήθηκαν από τις θεματικές επιτροπές είναι 359 και ο αιτούμενος προϋπολογισμός 11 δισ. δρχ.

Οι φορείς που επιλέχτηκαν προς ένταξη θα κληθούν να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του αντικειμένου του έργου και του προϋπολογισμού και να προχωρήσουν στην υπογραφή των συμβάσεων. Οπως προκύπτει από τον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα, μεταξύ των επιχειρήσεων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν, είναι και οι εξής: ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ Μ. & Σ. ΑΕΒΕ, IMPETUS ΕΠΕ, η οποία χρηματοδοτείται για ανάπτυξη και κατασκευή κινητού πομποδέκτη INMARSAT - C για δορυφορική επικοινωνία, ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΒΕ, ΕΛΑ+ΔΚΙΣ ΑΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΜΒΝΕΕ, ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟ+ΔΚΙΟΝΤΩΝ & ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ (πρόκειται για τα μεταλλεία Κασσάνδρας που προωθούνται για ιδιωτικοποίηση), ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΑΕΜ, ΕΚΟ, ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ ΑΕ, INFORM Π. ΛΥΚΟΣ ΑΕ κλπ.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΚΟ
Αυξήσεις μισθών κάτω από τον πληθωρισμό
  • Πολιτική νηνεμία, για να εκτελεστεί με συνέπεια ο προϋπολογισμός λιτότητας 1995, συνιστά ο υπουργός Οικονομικών
  • Το πολύ 4%+σν4% θα είναι οι αυξήσεις μισθών στις ΔΕΚΟ

... Εμπρακτη πολιτική συναίνεση, "πολιτική νηνεμία" ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,προκειμένου να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις η - αδιέξοδη - οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και ιδιωτικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή και τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου,τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία της οικονομίας και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα που γίνονταν οι δηλώσεις για "πολιτική νηνεμία", η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την επανεξέταση των δεδομένων των προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ για το 1995. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, σε ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων η ΔΕΗ, θα περικοπούν οι επενδύσεις τους! Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας άρχισαν επαφές με τις διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων στις οποίες εξετάζονται οι προϋπολογισμοί κάθε επιχείρησης. Στα πλαίσια αυτά, χθες, στελέχη του υπουργείου συναντήθηκαν με εκπροσώπους των ΔΣ του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, ενώ έπονται συναντήσεις με τις διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΟΑ.

Εκτός από το ποσό που θα διαθέσουν το 1995 για επενδύσεις, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, βρίσκονται, επίσης, μπροστά στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δηλώνουν, με κάθε ευκαιρία, ότι και στις ΔΕΚΟ θα τηρηθεί η εισοδηματική πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε και στο στενό δημόσιο τομέα. Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση - πέρα από τις διαδικασίες των λεγόμενων "ελεύθερων" διαπραγματεύσεις - έχει "προειδοποιήσει" τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ ότι δε θα ανεχθεί υπερβάσεις της εισοδηματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προσανατολισμός είναι να δοθούν στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ αυξήσεις της τάξης του 4% +σν 4%,όσο δηλαδή υπέγραψε και η ηγεσία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ... Οι αυξήσεις αυτές, ακόμη κι αν είναι μεγαλύτερες από εκείνες που αποφάσισε - με το "έτσι θέλω" - η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους (3% +σν 3%), υπολείπονται σημαντικά από το αναμενόμενη ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού. Φτάνει μόνο να σημειωθεί ότι η αύξηση του 4% +σν 4% ισοδυναμεί με μέση ετήσια αύξηση 6,5%,ενώ ο πληθωρισμός το 1995 στην καλύτερη περίπτωση θα τρέχει με ρυθμό γύρω και πάνω από 9%.

  • Εγκαταστάθηκε χτες το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΒΗΛ, θυγατρικής του ΟΤΕ το οποίο σε ένα μήνα θα πρέπει να έχει ετοιμάσει τη μετατροπή της εταιρίας στην Hellascom στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκησης της οποίας θα συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρίες. Το νέο προσωρινό ΔΣ είναι επταμελές, 6 εκπρόσωποι του ΟΤΕ και ένας εκπρόσωπος της ΟΜΕ - ΟΤΕ, ο Δ. Καπετανάς, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
  • Σήμερα, πρόκειται να γίνει συνάντηση παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με εκπροσώπους των τραπεζών, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα "αναδιάρθρωσης" των τραπεζών με συγχωνεύσεις και άλλα μέτρα.
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
"Βέτο" στην αύξηση δημοτικών τελών

Την αντίθεση του επιχειρηματικού κόσμου στην αύξηση κατά 14,8% των δημοτικών τελών, αλλά και στην επικείμενη αντικατάσταση του τέλους 5%, που καταβάλλουν σήμερα ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών από ένα νέο τέλος - φόρο 1+εχ επί του τζίρου όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων, μετέφερε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Γ. Παπαθανασίου σε συνάντηση που είχε χτες με το δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο.

Στην ίδια συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ έθεσε ακόμη το θέμα των τελών που καταβάλλουν τα κλειστά εμπορικά ακίνητα, καθώς και την αναγκαιότητα εκλογίκευσης των τελών (ΤΑΠ) που καταβάλλουν οι εμπορικές βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, που στεγάζονται σε ακίνητα μεγάλου εμβαδού.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, θεώρησε το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών δεδομένο, "πετώντας το μπαλάκι" της ευθύνης στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Παράλληλα, υποσχέθηκε να μελετήσει το θέμα της αντικατάστασης του τέλους 5% με το 1+εχ επί του τζίρου όλων των επιχειρήσεων. Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα της απομάκρυνσης του πλανόδιου εμπορίου από το κέντρο της Αθήνας, με την αυστηρή εφαρμογή του νόμου της διευκόλυνσης εισόδου στην πόλη με τον έλεγχο των σταθμεύσεων και της προώθησης ρυθμίσεων για ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ - ΕΝΤΟΚΩΝ
"Κλειστό το θέμα" λέει ο υπουργός Οικνομικών

Να φορολογηθούν λέει ο ΣΕΒ και ο υφυπουργός Εργασίας

"Απολύτως κλειστό", θεωρεί ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος το θέμα φορολόγησης των τόκων και ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, το οποίο επανέφερε στην επικαιρότητα ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη βδομάδα. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλ. Παπαδόπουλος υποστήριξε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν υπάρχει θέμα φορολόγησης των ομολόγων και των έντοκων γραμματίων του δημοσίου."Το θέμα είναι απολύτως κλειστό", τόνισε χαρακτηριστικά.

Το θέμα της φορολογίας των τόκων κρατικών τίτλων - ομολόγων και έντοκων - διατηρείται όμως σταθερά στην επικαιρότητα και όπως φαίνεται θα διατηρείται για τους υπόλοιπους μήνες, μέχρι να παρθεί η οριστική απόφαση για τη φορολόγησή τους. Ενδεικτικό από αυτή την άποψη είναι ότι με χτεσινές τους δηλώσεις τάχθηκαν υπέρ της φορολόγησης των τόκων έντοκων και ομολόγων του δημοσίου η ηγεσία του ΣΕΒ και ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Αδαμόπουλος.

Σχετικά με την πορεία των επιτοκίων ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ακολουθείται μια πολιτική λελογισμένων επιτοκίων και απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας μείωσής τους στην επόμενη έκδοση κρατικών ομολόγων, δηλώνοντας ότι αυτά θα παραμείνουν αμετάβλητα. Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς του ΦΑΠ.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ουραγός στην αύξηση το 1994 η Ελλάδα

Ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 5,2%, στην Ελλάδα η αύξηση ήταν μόλις 1,6% και... κατακτήσαμε την προτελευταία θέση

Μικρή αύξηση 1,6%, σημείωσε το 1994 η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα - μετά από 4 χρόνια συνεχούς πτώσης - που όμως υπολείπεται κατά πολύ από το 5,2%, που αυξήθηκε κατά μέσο όρο η βιομηχανική παραγωγή στο σύνολο των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της "Ευρωστάτ", που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα το 1994 ήταν μικρότερη κατά 70% σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) από τις Βρυξέλλες, "η ελληνική επίδοση στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής φέρνει τη χώρα μας στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη των "15", με τελευταία την Πορτογαλία, που σημείωσε μια ανεπαίσθητη άνοδο (0,3%)".

Πρωταθλήτρια στη βιομηχανική παραγωγή το 1994, σύμφωνα με τα στοιχεία της "Ευρωστάτ", αναδείχτηκε η Ιρλανδία με 11,2% (+σν5,7% το 1993) και ακολουθούν η Δανία με 10,8% (+πν2,9% το 1993), το Λουξεμβούργο με 7,5% (+πν3%), η Ισπανία με 7% (+πν4,8%) και η Ιταλία με 6,1% (+πν2,1%). Πολύ θετικά εξελίχθηκε η βιομηχανική παραγωγή το 1994 και στη Φιλανδία (αυξήθηκε 11,5%) και Σουηδία (αυξήθηκε 9,7%), ενώ μέτρια επίδοση σημειώθηκε στην Αυστρία (αύξηση 2,9%).

Σε χαμηλότερα επίπεδα - αλλά υψηλότερα από την Ελλάδα - κυμάνθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ολλανδία (2,2%), τη Γαλλία (3,2%), τη Γερμανία (3,5%), ενώ στη Μ. Βρετανία η αύξηση ήταν 5,3% και ξεπέρασε το μέσο κοινοτικό όρο.

Τις "ελεύθερες" διαπραγματεύσεις, μόνο εάν "συμφωνούν" με την πολιτική λιτότητας, υποστηρίζει η κυβέρνηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ