ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παράταση ... «σφύριξε» το Ανώτατο Δικαστήριο

Συναινούν οι Κούτσμα και Γιανούκοβιτς στην «εξέταση» των καταγγελιών περί νοθείας από την παράταξη του «φιλοδυτικού» Γιούστσενκο, την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν για επανάληψη των εκλογών

Οπαδοί και των δύο παρατάξεων χρησιμοποιούνται για να προωθηθούν τα διαφορετικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

Associated Press

Οπαδοί και των δύο παρατάξεων χρησιμοποιούνται για να προωθηθούν τα διαφορετικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα
ΚΙΕΒΟ - ΧΑΓΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-- Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά στην Ουκρανία, καθώς τα πολύμορφα εμπλεκόμενα συμφέροντα πιέζουν μέσω των εκφραστών τους προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Εντός χώρας, το στρατόπεδο του «φιλοδυτικού» Βίκτορ Γιούστσενκο προχώρησε σε κλιμάκωση των διαδηλώσεων των οπαδών του και είχε επαφές με «ομοϊδεάτες» όπως ο αφιχθείς χτες στο Κίεβο Λεχ Βαλέσα, σε αναζήτηση μιας περαιτέρω «διεθνούς» ενίσχυσής του. Από την άλλη πλευρά, τα συμφέροντα πίσω από τους Κούτσμα/Γιανούκοβιτς μοιάζουν να συναινούν στην επίλυση με «τάξη» και «νομιμότητα», δηλαδή τη λεγκαλιστική οδό της «εξέτασης» των καταγγελιών περί ευρύτατης νοθείας, για να αποφευχθούν τα χειρότερα - πράγμα που κατέδειξε το ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δέχτηκε να «ανασταλεί» η επισημοποίηση και κύρωση του αποτελέσματος, που ήδη έχει ανακοινώσει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Χτες, το ουκρανικό «επισκίασε» τη Σύνοδο ΕΕ/Ρωσίας στη Χάγη, όπου οι δύο πλευρές επιχειρούσαν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα, την ώρα που οι Ευρωπαίοι «τράβαγαν» τα πράγματα προς την κατεύθυνση που κρίνουν ότι συλλογικά «τους συμφέρει»: Την «επανάληψη» των εκλογών, συνολικά ή εν μέρει, αλλά οπωσδήποτε προς όφελος του Γιούστσενκο. Στην ίδια κατεύθυνση πιέζει και η Ουάσιγκτον, που, σύμφωνα με τη διατύπωση της «Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ», βλέπει την Ουκρανία ως μια δυνητική στρατηγική «παγκόσμιας σημασίας νίκη» της...

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανακοίνωσε χτες η εκπρόσωπός του Λιάνα Σλιαποσνίκοβα δίνει παράταση χρόνου σε όλες τις πλευρές. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιον θα «ευνοήσει». Αλλά εγγυάται συνέχιση της έντασης. Και τα δύο στρατόπεδα δηλώνουν με αυτοπεποίθηση ότι «πιστεύουν» πως η δικαιοσύνη θα «δικαιώσει» τις προσδοκίες τους. Το ίδιο και ο Πούτιν - που παρότι είχε ήδη «συγχαρεί» τον Γιανούκοβιτς για τη νίκη του τη Δευτέρα, χτες εμφανίστηκε να δηλώνει, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ότι «το δικαστήριο θα κρίνει το νικητή» του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.

Ο Γιούστσενκο κάλεσε τους οπαδούς του να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις: «Δε θα αφήσουμε αυτή την πλατεία», είπε την Πέμπτη στο κέντρο του Κιέβου σε επευφημούντες οπαδούς του, «αν δεν εξασφαλίσουμε τη νίκη». Οι συνεργάτες του, που αργά το βράδυ της Τετάρτης προανήγγειλαν ένταση των κινητοποιήσεων με απεργίες, περικύκλωση κεντρικών και τοπικών συμβόλων εξουσίας κλπ., κάλεσαν πάντως, τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο, να «αποφευχθεί η βία». Ο ίδιος ο Γιούστσενκο κατηγόρησε - και αυτός - την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ότι οδηγεί την Ουκρανία «στην ατραπό προς έναν εμφύλιο πόλεμο». Την ίδια ώρα, από διάφορες πηγές της λεγόμενης «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», κυκλοφορούσαν εκ νέου πληροφορίες περί «διείσδυσης εκατοντάδων Ρώσων κομάντο»εντός Ουκρανίας, για να «συνδράμουν» την πλευρά του Γιανούκοβιτς. Κι οι δύο πλευρές, βέβαια, μιλούν για κίνδυνο εμφυλίου, αλληλοκατηγορούμενες για «πραξικοπηματικές» πρακτικές κι επιρρίπτοντας την ευθύνη η μία στην άλλη: Νωρίτερα χτες ο Λέονιντ Κούτσμα επέσεισε τον κίνδυνο «να πέσει η χώρα σε μια αιματηρή αδελφοκτόνα σύρραξη για χάρη της εξουσίας», ενώ κατηγόρησε τον Γιούστσενκο πως με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των οπαδών του «αποσταθεροποιεί» τη χώρα. Σε ρόλο... καλού μπάτσου, ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς επιχείρησε να δώσει μια εικόνα «ομαλότητας».

Το κυνικό και επικίνδυνο παιχνίδι για τον γεωπολιτικό έλεγχο της χώρας συνεχίστηκε και κλιμακώθηκε σε διεθνές επίπεδο. Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του ΥπΕξ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ πως η Ουάσιγκτον «δεν αποδέχεται» το αποτέλεσμα των εκλογών και την «έκκλησή» του για «επανεξέταση» (δηλαδή, ανατροπή) του αποτελέσματος, που αντήχησε και το ΝΑΤΟ, η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας μάλλον αποτέλεσε διάλογο κωφών. Οι ισχυρότερες δυνάμεις εντός ΕΕ, ειδικά η Γερμανία (κατά εξόφθαλμο τρόπο ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του SPD, Γκερτ Βαϊσκίρχεν, έχει ήδη «κηρύξει» νικητή το Γιούστσενκο), η Βρετανία κ.ά., η καθεμιά για τους δικούς της λόγους, πιέζουν εμμέσως πλην σαφώς για επανάληψη των εκλογών. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο και ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα δεν περιορίστηκαν στο Ουκρανικό, αλλά έθεσαν και ευρύτερα ζητήματα, όπως τα «μειονοτικά» στη Ρωσία και τα κράτη της Βαλτικής, το ρωσικο-ευρωπαϊκό εμπόριο, τις διμερείς σχέσεις μετά τη «διεύρυνση» (επέκταση προς Ανατολάς) του γκρουπ κ.ά. Από την άλλη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνοδευόμενος από τον ΥπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους αξιωματούχους, πίεζε να ακολουθηθεί η οδός της «λύσης βάσει του ουκρανικού Συντάγματος», διότι ουδείς, όπως είπε, δεν έχει δικαίωμα να οδηγήσει την Ουκρανία σε μία «άσκοπη καταστροφή».

Πράγμα όμως που δεν αποκλείεται να συμβεί τελικά, καθώς η σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών και νεοϊμπεριαλιστικών δυνάμεων για επιρροή στη χώρα - χοάνη συμφερόντων καλά κρατεί...

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Νέα κρίσιμη συνεδρίαση

Δυσαρεστημένη η Τεχεράνη με το σχέδιο απόφασης και τις πιέσεις Γαλλίας - Γερμανίας - Βρετανίας

ΒΙΕΝΝΗ.-

«Το Ιράν έχει παγώσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του για τον εμπλουτισμό ουρανίου», διαβεβαίωσε, χθες, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), ο επικεφαλής της. Ο Μουχάμαντ αλ Μπαραντάι επικαλέστηκε τις αναφορές που κατέθεσαν μετά από τους σχετικούς ελέγχους οι επιθεωρητές του. Συμπλήρωσε ότι η ιρανική ηγεσία επιμένει, απλώς, στο αίτημά της να της δοθεί ειδική άδεια για τη συνέχιση της λειτουργίας 20 συσκευών φυγοκέντρισης για την έρευνα και την ανάπτυξη, χωρίς να χρησιμοποιείται πυρηνικό υλικό.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι 3 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αναλάβει το ρόλο του «διαμεσολαβητή» με το Ιράν, βασιζόμενες σε μια κοινή βάση διαπραγμάτευσης, οι Γαλλία - Γερμανία - Βρετανία, κατέθεσαν πρόταση, με την οποία απορρίπτουν το αίτημα της Τεχεράνης και ζητούν από τη ΔΕΑΕ να ελέγξει, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αν η ιρανική ηγεσία θα συμμορφωθεί πλήρως. Αν και η πρόταση των «3» δεν ικανοποιεί την Ουάσιγκτον, που επιμένει στη λήψη σκληρότερων μέτρων κατά του Ιράν ζητώντας την παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, φαίνεται ότι, πλέον, δεν ικανοποιεί ούτε την Τεχεράνη.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μουχάμαντ Χαταμί, εκτίμησε, χθες, ότι η πρόταση των «3» δεν «είναι καθόλου καλή». Ο Χαταμί συμπλήρωσε ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να επιτευχθούν ορισμένες τροποποιήσεις στο σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι Γαλλία - Γερμανία - Βρετανία». Από την πλευρά του, ο αλ Μπαραντάι προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, υποστηρίζοντας πως «το πιθανότερο είναι ότι το ζήτημα θα λυθεί με ευνοϊκό τρόπο εντός των επόμενων 24 ωρών».

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
«Πόλεμος» με αφορμή τον προϋπολογισμό

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Για πρόεδρο με «υπερεξουσίες» κατηγορεί η αργεντινή αντιπολίτευση τον Νέστορ Κίρσνερ. Αφορμή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και η ψήφιση δύο νόμων. Ο ίδιος ο περονιστής Πρόεδρος, ωστόσο, απαντά ότι δεν κάνει τίποτε περισσότερο από τους προκατόχους του. Εξάλλου, για αφορμή πρόκειται, αφού οι κινήσεις του Κίρσνερ σε διεθνές επίπεδο και μόνο έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στα «μεγάλα αφεντικά», που δεν αναγνωρίζουν ότι οι κινήσεις αυτές δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας επιβίωσης της κυβέρνησής του - ο Κίρσνερ εξάλλου δεν εκλέχτηκε ποτέ, αφού αποσύρθηκαν όλοι και δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος για το δεύτερο γύρο - και όχι φυσικά στο πλαίσιο της ριζοσπαστικοποίησής της.

Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση αναφέρεται στο λεγόμενο νόμο για τον προϋπολογισμό και στην παράταση του νόμου έκτακτης οικονομικής ανάγκης, που θεωρεί ότι έτσι συγκεντρώνονται στα χέρια του προέδρου εξουσίες που σήμερα ασκεί το Κογκρέσο.

«Αιχμή» της αντιπολίτευσης (UCR) είναι ένα άρθρο που επιτρέπει στον πρόεδρο να αποφασίζει, χωρίς περιορισμούς, αλλαγές στην κατανομή των κρατικών κονδυλίων. Μπορεί, για παράδειγμα, τα χρήματα που προορίζονται για κρατικές δαπάνες να μεταφερθούν για την πληρωμή μισθών ή συντάξεων.

Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογες εξουσίες είχαν και οι προηγούμενοι πρόεδροι της χώρας. Το δεύτερο «αγκάθι» είναι η παράταση του νόμου έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε το 2002, όταν η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Ο νόμος αυτός δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να παρεμβαίνει στη λειτουργία της αγοράς, όποτε το θεωρεί σκόπιμο. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η οικονομία ανακάμπτει, κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος θεωρεί ότι η κατάσταση έχει μεν βελτιωθεί, ωστόσο ο δρόμος της ανάκαμψης είναι ακόμα μακρύς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ