Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
«Πόλεμος» με αφορμή τον προϋπολογισμό

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Για πρόεδρο με «υπερεξουσίες» κατηγορεί η αργεντινή αντιπολίτευση τον Νέστορ Κίρσνερ. Αφορμή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και η ψήφιση δύο νόμων. Ο ίδιος ο περονιστής Πρόεδρος, ωστόσο, απαντά ότι δεν κάνει τίποτε περισσότερο από τους προκατόχους του. Εξάλλου, για αφορμή πρόκειται, αφού οι κινήσεις του Κίρσνερ σε διεθνές επίπεδο και μόνο έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στα «μεγάλα αφεντικά», που δεν αναγνωρίζουν ότι οι κινήσεις αυτές δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας επιβίωσης της κυβέρνησής του - ο Κίρσνερ εξάλλου δεν εκλέχτηκε ποτέ, αφού αποσύρθηκαν όλοι και δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος για το δεύτερο γύρο - και όχι φυσικά στο πλαίσιο της ριζοσπαστικοποίησής της.

Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση αναφέρεται στο λεγόμενο νόμο για τον προϋπολογισμό και στην παράταση του νόμου έκτακτης οικονομικής ανάγκης, που θεωρεί ότι έτσι συγκεντρώνονται στα χέρια του προέδρου εξουσίες που σήμερα ασκεί το Κογκρέσο.

«Αιχμή» της αντιπολίτευσης (UCR) είναι ένα άρθρο που επιτρέπει στον πρόεδρο να αποφασίζει, χωρίς περιορισμούς, αλλαγές στην κατανομή των κρατικών κονδυλίων. Μπορεί, για παράδειγμα, τα χρήματα που προορίζονται για κρατικές δαπάνες να μεταφερθούν για την πληρωμή μισθών ή συντάξεων.

Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογες εξουσίες είχαν και οι προηγούμενοι πρόεδροι της χώρας. Το δεύτερο «αγκάθι» είναι η παράταση του νόμου έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε το 2002, όταν η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Ο νόμος αυτός δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να παρεμβαίνει στη λειτουργία της αγοράς, όποτε το θεωρεί σκόπιμο. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η οικονομία ανακάμπτει, κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος θεωρεί ότι η κατάσταση έχει μεν βελτιωθεί, ωστόσο ο δρόμος της ανάκαμψης είναι ακόμα μακρύς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ