Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Νέα κρίσιμη συνεδρίαση

Δυσαρεστημένη η Τεχεράνη με το σχέδιο απόφασης και τις πιέσεις Γαλλίας - Γερμανίας - Βρετανίας

ΒΙΕΝΝΗ.-

«Το Ιράν έχει παγώσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του για τον εμπλουτισμό ουρανίου», διαβεβαίωσε, χθες, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), ο επικεφαλής της. Ο Μουχάμαντ αλ Μπαραντάι επικαλέστηκε τις αναφορές που κατέθεσαν μετά από τους σχετικούς ελέγχους οι επιθεωρητές του. Συμπλήρωσε ότι η ιρανική ηγεσία επιμένει, απλώς, στο αίτημά της να της δοθεί ειδική άδεια για τη συνέχιση της λειτουργίας 20 συσκευών φυγοκέντρισης για την έρευνα και την ανάπτυξη, χωρίς να χρησιμοποιείται πυρηνικό υλικό.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι 3 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αναλάβει το ρόλο του «διαμεσολαβητή» με το Ιράν, βασιζόμενες σε μια κοινή βάση διαπραγμάτευσης, οι Γαλλία - Γερμανία - Βρετανία, κατέθεσαν πρόταση, με την οποία απορρίπτουν το αίτημα της Τεχεράνης και ζητούν από τη ΔΕΑΕ να ελέγξει, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αν η ιρανική ηγεσία θα συμμορφωθεί πλήρως. Αν και η πρόταση των «3» δεν ικανοποιεί την Ουάσιγκτον, που επιμένει στη λήψη σκληρότερων μέτρων κατά του Ιράν ζητώντας την παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, φαίνεται ότι, πλέον, δεν ικανοποιεί ούτε την Τεχεράνη.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μουχάμαντ Χαταμί, εκτίμησε, χθες, ότι η πρόταση των «3» δεν «είναι καθόλου καλή». Ο Χαταμί συμπλήρωσε ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να επιτευχθούν ορισμένες τροποποιήσεις στο σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι Γαλλία - Γερμανία - Βρετανία». Από την πλευρά του, ο αλ Μπαραντάι προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, υποστηρίζοντας πως «το πιθανότερο είναι ότι το ζήτημα θα λυθεί με ευνοϊκό τρόπο εντός των επόμενων 24 ωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ