Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκαθαρίσεων και επιθέσεων συνέχεια

Εκκληση αναβολής των εκλογών απευθύνουν οι σουνιτικές πολιτικές παρατάξεις απειλώντας με μποϊκοτάζ και ακύρωση των εκλογών

Πογκρόμ, μπλόκα, δολοφονίες και μαζική τρομοκρατία για την «ελευθερία» και τη «δημοκρατία»

Associated Press

Πογκρόμ, μπλόκα, δολοφονίες και μαζική τρομοκρατία για την «ελευθερία» και τη «δημοκρατία»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, οι κατοχικές δυνάμεις επιχειρούν σε μια σειρά από σουνιτικές πόλεις νοτίως της Βαγδάτης, με Αμερικανούς και Ιρακινούς στρατιώτες να επιδράμουν από βορράν και Βρετανούς του τάγματος «Black Watch» από νότο, εισβάλλοντας από σπίτι σε σπίτι. Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ανεξάρτητη πληροφόρηση και το μόνο που έχει ανακοινωθεί επισήμως είναι ότι έγιναν 60 συλλήψεις, αλλά οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Είναι η πρώτη φορά, μετά τις μάχες της εισβολής, που οι βρετανικές δυνάμεις συμμετέχουν, με τόσο μεγάλο αριθμό, σε ευρείες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη, αργά το βράδυ της Τετάρτης, δολοφονήθηκε, από αγνώστους, ένας Αμερικανικός διπλωμάτης, «σύμβουλος» στο υπουργείο Παιδείας, ο Τζιμ Μόλεν. Νωρίς χτες το απόγευμα, ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν τόσο την περιοχή γύρω από την «Πράσινη Ζώνη», που ορίζει το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων, όσο και τη ζώνη του διεθνούς αεροδρομίου, όπου είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός Αμερικανών στρατιωτών για να γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών. Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κάνουν το οποιοδήποτε σχόλιο.

Βορειότερα της πρωτεύουσας, στη Σαμάρα σημειώθηκαν χτες με διαφορά λίγης ώρα, δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Η πρώτη έγινε στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 πολίτες και 6 αστυνομικοί. Η δεύτερη είχε ως στόχο ένα αστυνομικό τμήμα, χωρίς, όμως, να έχει διευκρινιστεί αν και πόσα είναι τα θύματα. Στο νότο, στη Βασόρα, η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 6 ενόπλους, εκ των οποίων οι 5 φέρονται να είναι Αραβες.


Associated Press

Στη Φαλούτζα, στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις και η ιρακινή εθνοφρουρά επιμένουν στους ελέγχους από σπίτι σε σπίτι και από αποθήκη σε αποθήκη. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ανακάλυψαν τεράστιες ποσότητες αποθηκευμένων όπλων, όλων των ειδών και των μεγεθών, κυρίως σε τεμένη, τα οποία, όπως είπαν χαρακτηριστικά, «ήταν αρκετά για να τιναχτεί ολόκληρη η χώρα στον αέρα». Από την πλευρά του, ο δοτός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κάσεμ Νταούντ, υποστήριξε ότι Εθνοφρουροί ανακάλυψαν εργαστήρια κατασκευής χημικών και βιολογικών όπλων καθώς και οδηγίες για την κατασκευή τους, πληροφορία που δεν επιβεβαίωσαν οι κατοχικές δυνάμεις.

Ο Νταούντ, επίσης, έκανε τελικό απολογισμό των Ιρακινών νεκρών στη Φαλούτζα μιλώντας για 2.085, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να διευκρινιστεί πόσοι από αυτούς είναι άμαχοι και πόσοι ήταν αντάρτες. Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χτες ότι ο Νοέμβρης ήταν ο δεύτερος πιο αιματηρός μήνας γι' αυτές, μετά τον περασμένο Μάρτη, καθώς καταμέτρησαν 109 νεκρούς. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, έχουν σκοτωθεί 1.230 Αμερικανοί στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί 9.300, εκ των οποίων οι 5.000 είναι σε τόσο σοβαρή κατάσταση που είναι αδύνατον να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης.

Εκκλήσεις και οξύνσεις

Εκκληση για ολιγόμηνη αναβολή των εκλογών απηύθυναν χτες 8 σουνιτικές πολιτικές παρατάξεις, υποστηρίζοντας ότι αν δε γίνει αυτό, η σουνιτική μειοψηφία δε θα προσέλθει στις κάλπες και το αποτέλεσμα των εκλογών δε θα είναι «νόμιμο». Το αίτημά τους αναμένεται να συζητηθεί σε ευρεία σύσκεψη αρκετών ιρακινών πολιτικών παρατάξεων, όχι μόνο σουνιτικών, που διοργανώνει ο πρώην ΥΠΕΞ, επί διοικητή Μπρέμερ, Αντνάν Πατσάτσι, μέσα στις επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα, η τουρκική εφημερίδα «Βατάν» υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον είναι βαθιά δυσαρεστημένη από πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, με θέμα την κατάσταση στο Ιράκ και τις επιχειρήσεις στη Φαλούτζα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Ερντογάν, στο μήνυμά του για το Ραμαζάνι, υποστήριξε, κάνοντας νύξη για το Ιράκ, ότι «οι δυνάμεις στον κόσμο ασκούν την κυριαρχία τους με άπονο τρόπο και πρώτοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι σε αυτήν την κατάσταση».

Ο Ερντογάν δέχτηκε αμέσως τηλέφωνο από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τσέινι και η συνομιλία φέρεται να έγινε σε έντονο ύφος, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε προφορική διαμαρτυρία εκτιμώντας ότι «οι δηλώσεις αυτές προκαλούν έκπληξη και ανησυχία και δεν ωφελούν τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις». Την πραγματοποίηση προφορικής διαμαρτυρίας διέψευσε, αργότερα χτες, το τουρκικό ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ