Ενώ ξεκίνησε και συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών
2025 The Associated Press. All |
Δυνάμεις καταστολής «περιφρουρούν την τάξη» από τους διαδηλωτές, στην Κωνσταντινούπολη |
Οπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Οζγκιούρ Οζέλ, το CHP θα συνεχίσει τις αντιδράσεις μέχρι να αποφυλακιστεί ο Ιμάμογλου ή να προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές.
Αύριο Σάββατο ετοιμάζει νέα κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη, για την έναρξη της προεκλογικής του καμπάνιας ενόψει των εκλογών, που κανονικά είναι προγραμματισμένες για το 2028.
«Σε κάθε πόλη όπου πάμε, θα έχουμε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Οζέλ, προσθέτοντας ότι «η πίστη στον Εκρέμ Ιμάμογλου και στη δημοκρατία θα κάνει μεγαλύτερες και δυνατότερες τις διαδηλώσεις». Θα ακολουθήσουν διαδηλώσεις σε Αγκυρα, Σμύρνη, Αττάλεια, Μερσίνη και αλλού με σύνθημα «Αφήστε τον υποψήφιό μας».
Επιπλέον, ο Οζέλ ανήγγειλε την έναρξη συλλογής υπογραφών με αίτημα την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών. Στόχος είναι η συγκέντρωση 28 εκατομμυρίων υπογραφών, «να ξεπεράσουμε τα 27,7 εκατομμύρια ψήφους τις οποίες έλαβε ο Ερντογάν» στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.
Στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται, οπαδοί του CHP συμμετέχουν με συνθήματα όπως «Είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ» και «Τι ευτυχισμένος είναι αυτός που λέει ότι είμαι Τούρκος».
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του CHP ξεκαθαρίζει ότι εξυπηρετεί τις προσπάθειες γεωπολιτικής αναβάθμισης του ντόπιου κεφαλαίου.
Μιλώντας στο «CNN International», ο Οζέλ ξεκαθάρισε: «Υποστηρίζουμε την ενσωμάτωση της χώρας μας με τη Δύση και μια ισχυρή συμμαχία με το ΝΑΤΟ». Σε αυτό το πλαίσιο επέκρινε την κυβέρνηση του ΑΚΡ για ενέργειες που «αποτελούν εμπόδιο και παρασύρουν την Τουρκία σε παράνομο μονοπάτι», σπεύδοντας να επισημάνει ότι «οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ ή άλλες δημοκρατικές χώρες θα πρέπει να συνεχιστούν με τη μορφή ανοιχτού διαλόγου».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ιμάμογλου προφυλακίστηκε με κατηγορίες για διαφθορά και καθαιρέθηκε από τη θέση του δημάρχου αφού θα οδηγηθεί σε δίκη.
Προχτές το 314μελές Δημοτικό Συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης (όπου την πλειοψηφία ελέγχει η αντιπολίτευση), εξέλεξε με 177 ψήφους ως προσωρινό δήμαρχο τον Νούρι Ασλάν.
Συνολικά σε λιγότερο από μία βδομάδα οι συλλήψεις στην Τουρκία πλησιάζουν τις 2.000, ενώ η κυβερνητική επιχείρηση φίμωσης και τρομοκρατίας στρέφεται στοχευμένα και κατά αγωνιστικών δυνάμεων, που πρωτοστατούν για την οργανωμένη πάλη υπέρ των λαϊκών - εργατικών αναγκών, διαχωρίζοντας τη θέση τους από το CHP και άλλες δυνάμεις που προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον λαό σε ενδοαστικές διαμάχες.
Είναι χαρακτηριστικές οι συλλήψεις δεκάδων στελεχών, μελών και οπαδών του ΚΚ (ΤΚΡ) και της ΚΝ Τουρκίας, ακόμα και με επιδρομές σε σπίτια.
Χτες, ο αριθμός των υπό κράτηση μελών και φίλων του ΤΚΡ αυξήθηκε σε 10, ενώ άλλα 11 μέλη του Κόμματος που είχαν συλληφθεί προηγούμενες μέρες αφέθηκαν ελεύθερα.
Το ΚΚ Τουρκίας ζητά την άμεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων ενώ οι δυνάμεις του συνεχίζουν εξορμήσεις και άλλες δράσεις για να συζητηθεί με τον λαό η ουσία των εξελίξεων.
Στο μεταξύ, δεκαήμερη αναστολή μετάδοσης επιβλήθηκε στο φιλικά προσκείμενο στην αντιπολίτευση τηλεοπτικό δίκτυο «Sozcu TV» για «υποκίνηση δημόσιου μίσους και εχθρότητας», ενώ η αρμόδια αρχή (RTUK) προειδοποίησε και με πλήρη ανάκληση της άδειας λειτουργίας του «αν επαναληφθούν οι παραβιάσεις».
Αντιδράσεις που έχουν ήδη διατυπώσει δυτικά επιτελεία μεγαλώνουν και για τις συλλήψεις πολλών δημοσιογράφων. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «είναι ζωτικής σημασίας οι δημοσιογράφοι να μπορούν να εκτελούν το έργο τους χωρίς να απειλούνται με βία, παρενόχληση ή εκφοβισμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις πληροφορίες».
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, είπε ότι «η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Χρειάζεται όμως μια Τουρκία που αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, (και) συνεχίζει τη δημοκρατική της πορεία σεβόμενη τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».
Εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως «επειδή μοιραζόμαστε μια ισχυρή και σημαντική σχέση με την Τουρκία, και όπως με όλους τους συμμάχους μας, αναμένουμε σεβασμό για τις διεθνείς δεσμεύσεις που μοιραζόμαστε και για το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων γρήγορων και διαφανών δικαστικών διαδικασιών».
Μεταλλικός φράχτης και χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή
Διάταξη που περιορίζει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα ασύλου ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, για την «καταπολέμηση» των προσφυγικών και μεταναστευτικών «ροών» που προέρχονται από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, με τους ξεριζωμένους να γίνονται «μπαλάκι» εν μέσω σφοδρού γεωπολιτικού ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με νόμο που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο στα μέσα Μάρτη και υπογράφηκε χτες από τον Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, η κυβέρνηση μπορεί, «υπό ορισμένες προϋποθέσεις», να περιορίσει προσωρινά το δικαίωμα υποβολής αίτησης διεθνούς προστασίας σε συγκεκριμένο τμήμα των συνόρων. Αντίστοιχα μέτρα παίρνονται και σε άλλα κράτη της ΕΕ, όπως στη Γερμανία όπου έχουν κλείσει τα σύνορα με τα γειτονικά κράτη και απορρίπτονται αιτούντες άσυλο.
Τον Δεκέμβρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι τα κράτη της ΕΕ μπορούν να περιορίσουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που «εργαλειοποιούνται» από τη Ρωσία, παρέχοντας σαφή στήριξη στη Βαρσοβία απέναντι στις «υβριδικές επιθέσεις».
Τον περασμένο μήνα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) προέτρεψε το πολωνικό Κοινοβούλιο να απορρίψει το νομοσχέδιο, το οποίο «αντιβαίνει στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Πολωνίας».
Σύμφωνα με τους Πολωνούς συνοριοφύλακες, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι επιχείρησαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα με τη Λευκορωσία το 2024.
Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία, μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατηγορούν από το 2021 τη Λευκορωσία και τη Ρωσία ότι οργανώνουν ροές μεταναστών, στο πλαίσιο «υβριδικής επίθεσης» που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και όλη την ΕΕ. Τα κράτη αυτά έχουν ξεκινήσει το χτίσιμο τείχους στα σύνορά τους με τη Λευκορωσία και αυξάνουν την στρατιωτικοποίηση της μεθορίου.
Συγκεκριμένα η Πολωνία έχει εγκαταστήσει μεταλλικό φράχτη ύψους 5 μέτρων, εξοπλισμένο με προηγμένες συσκευές παρακολούθησης και έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες.
Παράταση έως το τέλος του 2026 σε νόμο που της επιτρέπει να απορρίπτει τις αιτήσεις ασύλου των μεταναστών που διασχίζουν τα κλειστά ανατολικά σύνορά της με τη Ρωσία και να τους στέλνει πίσω, ζήτησε η κυβέρνηση της Φινλανδίας με το επιχείρημα ότι «η απειλή της εργαλειακής μετανάστευσης στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας παραμένει υψηλή και απρόβλεπτη».
Ο νόμος έκτακτης ανάγκης εγκρίθηκε αρχικά για ένα έτος τον Ιούλη του 2024 επειδή περισσότεροι από 1.300 μετανάστες από Συρία, Ιράκ, Υεμένη κ.ά. εισήλθαν από τη Ρωσία το 2023.
Ανακοίνωση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ
«Καταδικάζουμε την άγρια καταστολή που έχει εξαπολύσει το τουρκικό αστικό κράτος απέναντι στον τουρκικό λαό και τη νεολαία που διαδηλώνουν μαζικά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Αγκυρας και άλλων πόλεων, ενάντια στον περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων σε συνέχεια της σύλληψης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και την παύση του από το αξίωμά του», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ και προσθέτει:
«Η κυβέρνηση του AKP έχει προχωρήσει σε συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών, ανάμεσά τους μέλη και στελέχη του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και φοιτητές, με επιδρομές ακόμα και στα σπίτια τους. Οι εξελίξεις εκθέτουν για άλλη μια φορά την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που αναγορεύουν την κυβέρνηση του Ερντογάν σε "στρατηγικό σύμμαχο" και θεματοφύλακα των συμφερόντων τους στην περιοχή.
Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ) εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στον λαό και τη νεολαία, στους συντρόφους μας από την ΚΝ και το ΚΚ Τουρκίας που αγωνίζονται για τα λαϊκά δικαιώματα ενάντια στην καταστολή και την προσπάθεια εγκλωβισμού σε σχεδιασμούς αντιτιθέμενων συμφερόντων στους κόλπους της τουρκικής αστικής τάξης.
Απαιτούμε να σταματήσουν η καταστολή και οι κάθε είδους διώξεις. Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες»!
Την απαγόρευση συμμετοχής στις τοπικές εκλογές σε πολίτες κρατών εκτός της ΕΕ αποφάσισε το Κοινοβούλιο της Εσθονίας, ένα μέτρο που στοχεύει κυρίως τη ρωσική μειονότητα που ζει στη χώρα. Η γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία έχει οξυνθεί, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, και οι χώρες της Βαλτικής έχουν λάβει διάφορα μέτρα κατά των ρωσόφωνων πληθυσμών τους.
Τόσο η Εσθονία, όσο και η Λετονία έχουν μεγάλες ρωσόφωνες μειονότητες, γεγονός που αξιοποιείται στη γεωπολιτική ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση.
Οπως τόνισε πρόσφατα ο Εσθονός πρωθυπουργός, Κρ. Μίχαλ, «φωτογραφίζοντας» τη Ρωσία και τη Λευκορωσία «οι αποφάσεις για τις ζωές μας δεν θα λαμβάνονται από πολίτες επιτιθέμενων κρατών (...) εμείς οι ίδιοι θα αποφασίζουμε».
Η διάταξη, που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στο εσθονικό Κοινοβούλιο (93 ψήφοι υπέρ, 7 κατά), σκοπεύει να περιορίσει οποιαδήποτε «ρωσική επέμβαση» και «ανάμειξη» και στο εξής καταργείται το δικαίωμα συμμετοχής στις τοπικές εκλογές για Ρώσους (80.000), Λευκορώσους και απάτριδες (60.000 συνολικά) που ζουν στη χώρα των 1,3 εκατ. κατοίκων.
Το μέτρο θα πρέπει να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο Αλαρ Κάρις, ο οποίος στο παρελθόν εξέφρασε επιφυλάξεις, λέγοντας πως «οι περιορισμοί θεμελιωδών δικαιωμάτων χωρίς πειστικά επιχειρήματα υπονομεύουν το διεθνές καθεστώς μας ως κράτος δικαίου και, κατά συνέπεια, την ασφάλειά μας».