ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αναδεικνύει τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες

Περιφερειακοί σύμβουλοί της κατήγγειλαν την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική προστασία και πρόληψη για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Βιομηχανική Ζώνη της Σίνδου
Από παλιότερη κινητοποίηση στη Βιομηχανική Ζώνη της Σίνδου
Την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου Παύλου Μελά και το ζήτημα της πρόληψης ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ) στην ΠΕ Θεσσαλονίκης έφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας στο επίκεντρο της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χτες Πέμπτη.

Μια συνεδρίαση που αποκάλυψε τη διαχρονική υποχρηματοδότηση και τις τραγικές καθυστερήσεις για ζωτικά έργα τα οποία σχετίζονται με την προστασία της ζωής των εργαζομένων, συνολικά του λαού, με ευθύνη διαδοχικών κυβερνήσεων αλλά και διοικήσεων σε επίπεδο Περιφέρειας και δήμων.

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου Παύλου Μελά, όπως:

- Τη σύμβαση για τη μελέτη που αφορά και τον χείμαρρο Ξηροποτάμου «Διευθέτηση - οριοθέτηση ρεμάτων δήμων Πεύκων και Πολίχνης» που υπογράφηκε το 2010 και παραλήφθηκε οριστικά το 2022, για την οποία το αρμόδιο υπουργείο υπέδειξε να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

- Τις τραγικές καθυστερήσεις σε έργα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της Νικόπολης, για τα οποία ήδη από το 2014 είχε εγκριθεί η δημοπράτηση από την ΕΥΔΕ Μείζονος Θεσσαλονίκης και δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Επίσης, σε έργα στο ρέμα Ευκαρπίας. Εργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» από το 2020, ενώ το 2022 υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήμου Παύλου Μελά και ΑΝΕΘ ΑΕ για την εκτέλεσή τους.

Από τις απαντήσεις που δόθηκαν από τη διοίκηση της Περιφέρειας, προέκυψε ότι οι καθυστερήσεις συνεχίζονται λόγω διαμάχης των εργολάβων στα δύο έργα που αφορούν τα όμβρια ύδατα στη Νικόπολη και στη διευθέτηση του ρέματος Ευκαρπίας. Αναφέρθηκε ότι όταν βγουν οι αποφάσεις επί των ενστάσεων κ.λπ., εντός ενός μήνα θα υπογραφεί η σύμβαση και στη συνέχεια θα χρειαστούν 18 μήνες για την ολοκλήρωση έκαστου έργου.

Επίσης, ο Σ. Αβραμόπουλος ζήτησε απαντήσεις και για την υλοποίηση του βασικού αντιπλημμυρικού έργου όλης της δυτικής πλευράς του πολεοδομικού συγκροτήματος, το οποίο αφορά τη διευθέτηση και οριοθέτηση του ρέματος Δενδροποτάμου και έχει χαρακτηριστεί «έργο εθνικής σημασίας».

Εκ μέρους της διοίκησης ειπώθηκε ότι επειδή απαιτείται τροποποίηση του τοπικού ρυμοτομικού σε τμήματα του έργου, σχεδιάζεται να κατατεθεί πρόταση ένταξης τμήματος του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, με αναμενόμενη ολοκλήρωση αυτού του τμήματος στα τέλη 2026 αρχές 2027. Το μέλλον του υπόλοιπου έργου παραμένει απροσδιόριστο.

Ανοχύρωτη η Θεσσαλονίκη απέναντι στον κίνδυνο Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης

Το ζήτημα της πρόληψης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ) στην ΠΕ Θεσσαλονίκης ανέδειξε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Χαβατζάς, τονίζοντας ότι κρίσιμο ζήτημα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ενός ατυχήματος, που θα πρέπει να διασφαλίζει την άμεση και ασφαλή εκκένωση των εγκαταστάσεων, την προστασία εργαζομένων, την προστασία του πληθυσμού από έκθεση σε επικίνδυνες, καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Αναφέρθηκε στον εφιάλτη ενός ΒΑΜΕ, όπως αυτό της JETOIL (24/2/1986) στη Θεσσαλονίκη, που «ξύπνησε» εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε, στις 12 Ιούνη, σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά στην Αττική, σε μια περιοχή που έχει μεγάλους βιομηχανικούς και άλλους εργασιακούς χώρους.

Ανέδειξε επίσης την άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης κινδύνων από τέτοιου είδους περιστατικά, καυτηριάζοντας την απουσία κρατικού ελέγχου που αφήνει πρακτικά ασύδοτες τις επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 27 επιχειρήσεις που λειτουργούν στη βάση της συμφωνίας SEVEZO (εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν και διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών) και ακόμα 3 σε άλλες ΠΕ της Κεντρικής Μακεδονίας. Και όλες αυτές διαθέτουν σχέδια έκτακτης ανάγκης μόνο εντός του περιβάλλοντος χώρου τους.

Είπε, ακόμα, ότι η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση και είναι στη φάση που ετοιμάζει διαγωνισμό για να βρεθεί ανάδοχος ο οποίος θα πραγματοποιήσει τη μελέτη για τη δημιουργία Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) και για τις 30 επιχειρήσεις.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκρηκτικά τα ζητήματα της σχολικής στέγης

Θέματα σχολικής στέγης και ειδικότερα τα ζητήματα των σχολικών υποδομών που στεγάζονται σε λυόμενες εγκαταστάσεις βρέθηκαν, με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλονίκης, στο επίκεντρο της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το πρόβλημα με τα λυόμενα σχολεία υπάρχει εδώ και δεκαετίες, όμως αναδείχθηκε τους τελευταίους μήνες καθώς η δημοτική αρχή σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μεταστεγαστούν σε άλλα σημεία της πόλης το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Διαπολιτισμικό και να συγχωνευθεί με άλλο σχολείο ή να διαμοιραστούν οι μαθητές του 89ου Δημοτικού Σχολείου.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στους γονείς των μαθητών αλλά και στους εκπαιδευτικούς, που αγωνιούν για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων αλλά και για το πού πρόκειται να στεγαστούν οι μαθητές τα επόμενα χρόνια και συντονισμένα, αγωνιστικά, προβάλλουν το αίτημα για ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων.

Η διοίκηση του δήμου πιεζόμενη από τις αντιδράσεις γονιών και εκπαιδευτικών εμφανίζεται να αναζητά λύσεις στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων τους.

Ετσι στην περίπτωση του 89ου αναμένεται η ολοκληρωμένη τεχνική γνωμοδότηση του ΤΕΕ, στην οποία αναμένεται να προτείνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του στο ίδιο κτίριο τουλάχιστον για την επόμενη σχολική χρονιά.

Για το 1ο Ειδικό, που αρχικά σχεδιαζόταν η μεταστέγασή του χιλιόμετρα μακριά από την τωρινή θέση του, συζητείται η προσωρινή μεταστέγασή του σε άλλο χώρο εκπαίδευσης κοντά στην περιοχή.

Για το Διαπολιτισμικό που σχεδιάζεται να στεγαστεί στο 3ο Γυμνάσιο Λύκειο, όπου όμως δεν επαρκούν οι χώροι για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών και σχεδιάζεται να διαχωριστούν με γυψοσανίδες, ο δήμαρχος περιορίστηκε να πει ότι ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας επικαλείται ότι υπάρχει επαρκής αριθμός αιθουσών. Και επιφυλάχθηκε να επανέλθει.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός, όπως διαφάνηκε από τα λεγόμενα του δημάρχου, ότι η διοίκηση επιλέγει τη λύση των ελαφριών κατασκευών για την αντικατάσταση των λυόμενων και μέχρι και σήμερα δεν έχει παρουσιάσει πρόγραμμα ανέγερσης σύγχρονων σχολικών μονάδων.

Αυτό σχολίασε μεταξύ άλλων και ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ανέδειξε επίσης πως ανεξάρτητα από την παρούσα δυνατότητα των εν λόγω σχολικών μονάδων να στεγάσουν μαθητές και την επόμενη σχολική χρονιά, πρέπει να τερματιστεί η στέγαση μαθητών σε λυόμενες εγκαταστάσεις και κάλεσε τον λαό να μην εφησυχάσει και να βρίσκεται σε αγωνιστική εγρήγορση.


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί αποζημιώσεις στους πληγέντες της Κωπαΐδας

Να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες αποζημίωσης των αγροτών της Κωπαΐδας για τις ζημιές που έχουν υποστεί ή θα υποστούν εξαιτίας της αδυναμίας άρδευσης των καλλιεργειών τους, απαίτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη διασφάλιση επάρκειας αρδευτικού νερού.

Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες στήριξης των αγροτών της Κωπαΐδας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε, χτες, Πέμπτη 27 Ιούνη την τραγική κατάσταση που έχουν βρεθεί εξαιτίας της έλλειψης υποδομών άρδευσης και των διαχρονικών ευθυνών κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα για τους αγρότες του κάμπου της Κωπαΐδας, αφού αυτήν τη στιγμή χάνονται καλλιέργειες εξαιτίας της έλλειψης αρδευτικού νερού με ευθύνη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της κυβέρνησης που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στη οποία έχει περιέλθει η Κωπαΐδα», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Κώστας Μπασδέκης, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επισήμανε ότι «πάνω από 100.000 στρέμματα βαμβακιού, μηδικής, βιομηχανικής ντομάτας, καλαμποκιού κ.ά. καλλιεργειών βρίσκονται σε κίνδυνο και πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα περισσότερα στρέμματα και πολλές ακόμη καλλιέργειες να μην καταφέρουν να αντέξουν στην έλλειψη αρδευτικού νερού με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για το εισόδημα χιλιάδων αγροτών της περιοχής».

Απαντώντας ουσιαστικά στην προσπάθεια της περιφερειακής αρχής του Φ. Σπανού να κρύψει τις ευθύνες της με γενικόλογες αναφορές στην «κλιματική αλλαγή», τη «λειψυδρία», αλλά και να επιρρίψει ευθύνες στους ίδιους τους αγρότες, λέγοντας πως νοιάζονται, δήθεν, μόνο για τα δικά τους κτήματα και δεν δείχνουν αλληλεγγύη(!), ο Κ. Μπασδέκης τόνισε πως οι αγρότες της Κωπαΐδας δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, καθώς και ότι είχαν επισημάνει τον συγκεκριμένο κίνδυνο πολύ έγκαιρα και έλαβαν τις καθησυχαστικές υποσχέσεις από την πλευρά της Περιφέρειας.

Προσδιόρισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τους αγρότες της περιοχής για πολλά χρόνια, επισημαίνοντας τις ευθύνες της Περιφέρειας και της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στα χωριά της περιοχής Ακραιφνίου και Αλιάρτου, «εξαιτίας της κακής διαχείρισης που χρόνια τώρα υπάρχει στην Κωπαΐδα, της μη εκτέλεσης των αναγκαίων έργων υποδομής και συντήρησης των αρδευτικών δικτύων, της αδιαφορίας που επέδειξε η Περιφέρεια όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα το πλωτό αρδευτικό σύστημα να βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα παρόχθια βράχια της Υλίκης και να μην αξιοποιείται».

Απαίτησε ακόμα να καταγραφούν αντικειμενικά οι ζημιές στις καλλιέργειας και να εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η αναγκαία χρηματοδότηση, επίσης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν έργα και παρεμβάσεις περιορισμού της καταστροφής, όπως η ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού από τον Μόρνο και τις γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής, με στόχο να καλυφθεί μέρος των αναγκών. Επίσης, να υπάρξει μέριμνα για να τεθεί άμεσα σε λειτουργία το πλωτό αρδευτικό σύστημα που βρίσκεται στην παρόχθια περιοχή, καθώς αυτά που τοποθετήθηκαν πρόσφατα δεν επαρκούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ