Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αναδεικνύει τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες

Περιφερειακοί σύμβουλοί της κατήγγειλαν την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική προστασία και πρόληψη για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Βιομηχανική Ζώνη της Σίνδου
Από παλιότερη κινητοποίηση στη Βιομηχανική Ζώνη της Σίνδου
Την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου Παύλου Μελά και το ζήτημα της πρόληψης ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ) στην ΠΕ Θεσσαλονίκης έφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας στο επίκεντρο της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χτες Πέμπτη.

Μια συνεδρίαση που αποκάλυψε τη διαχρονική υποχρηματοδότηση και τις τραγικές καθυστερήσεις για ζωτικά έργα τα οποία σχετίζονται με την προστασία της ζωής των εργαζομένων, συνολικά του λαού, με ευθύνη διαδοχικών κυβερνήσεων αλλά και διοικήσεων σε επίπεδο Περιφέρειας και δήμων.

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου Παύλου Μελά, όπως:

- Τη σύμβαση για τη μελέτη που αφορά και τον χείμαρρο Ξηροποτάμου «Διευθέτηση - οριοθέτηση ρεμάτων δήμων Πεύκων και Πολίχνης» που υπογράφηκε το 2010 και παραλήφθηκε οριστικά το 2022, για την οποία το αρμόδιο υπουργείο υπέδειξε να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

- Τις τραγικές καθυστερήσεις σε έργα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της Νικόπολης, για τα οποία ήδη από το 2014 είχε εγκριθεί η δημοπράτηση από την ΕΥΔΕ Μείζονος Θεσσαλονίκης και δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Επίσης, σε έργα στο ρέμα Ευκαρπίας. Εργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» από το 2020, ενώ το 2022 υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήμου Παύλου Μελά και ΑΝΕΘ ΑΕ για την εκτέλεσή τους.

Από τις απαντήσεις που δόθηκαν από τη διοίκηση της Περιφέρειας, προέκυψε ότι οι καθυστερήσεις συνεχίζονται λόγω διαμάχης των εργολάβων στα δύο έργα που αφορούν τα όμβρια ύδατα στη Νικόπολη και στη διευθέτηση του ρέματος Ευκαρπίας. Αναφέρθηκε ότι όταν βγουν οι αποφάσεις επί των ενστάσεων κ.λπ., εντός ενός μήνα θα υπογραφεί η σύμβαση και στη συνέχεια θα χρειαστούν 18 μήνες για την ολοκλήρωση έκαστου έργου.

Επίσης, ο Σ. Αβραμόπουλος ζήτησε απαντήσεις και για την υλοποίηση του βασικού αντιπλημμυρικού έργου όλης της δυτικής πλευράς του πολεοδομικού συγκροτήματος, το οποίο αφορά τη διευθέτηση και οριοθέτηση του ρέματος Δενδροποτάμου και έχει χαρακτηριστεί «έργο εθνικής σημασίας».

Εκ μέρους της διοίκησης ειπώθηκε ότι επειδή απαιτείται τροποποίηση του τοπικού ρυμοτομικού σε τμήματα του έργου, σχεδιάζεται να κατατεθεί πρόταση ένταξης τμήματος του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, με αναμενόμενη ολοκλήρωση αυτού του τμήματος στα τέλη 2026 αρχές 2027. Το μέλλον του υπόλοιπου έργου παραμένει απροσδιόριστο.

Ανοχύρωτη η Θεσσαλονίκη απέναντι στον κίνδυνο Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης

Το ζήτημα της πρόληψης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ) στην ΠΕ Θεσσαλονίκης ανέδειξε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Χαβατζάς, τονίζοντας ότι κρίσιμο ζήτημα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ενός ατυχήματος, που θα πρέπει να διασφαλίζει την άμεση και ασφαλή εκκένωση των εγκαταστάσεων, την προστασία εργαζομένων, την προστασία του πληθυσμού από έκθεση σε επικίνδυνες, καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Αναφέρθηκε στον εφιάλτη ενός ΒΑΜΕ, όπως αυτό της JETOIL (24/2/1986) στη Θεσσαλονίκη, που «ξύπνησε» εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε, στις 12 Ιούνη, σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά στην Αττική, σε μια περιοχή που έχει μεγάλους βιομηχανικούς και άλλους εργασιακούς χώρους.

Ανέδειξε επίσης την άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης κινδύνων από τέτοιου είδους περιστατικά, καυτηριάζοντας την απουσία κρατικού ελέγχου που αφήνει πρακτικά ασύδοτες τις επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 27 επιχειρήσεις που λειτουργούν στη βάση της συμφωνίας SEVEZO (εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν και διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών) και ακόμα 3 σε άλλες ΠΕ της Κεντρικής Μακεδονίας. Και όλες αυτές διαθέτουν σχέδια έκτακτης ανάγκης μόνο εντός του περιβάλλοντος χώρου τους.

Είπε, ακόμα, ότι η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση και είναι στη φάση που ετοιμάζει διαγωνισμό για να βρεθεί ανάδοχος ο οποίος θα πραγματοποιήσει τη μελέτη για τη δημιουργία Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) και για τις 30 επιχειρήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρακαταθήκη για νέους αγώνες η σημαντική άνοδος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»(2023-10-10 00:00:00.0)
Εικόνα από το μέλλον της πόλης το κυκλοφοριακό χάος στη Θεσσαλονίκη(2023-09-05 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Παύλου Μελά(2022-10-05 00:00:00.0)
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και πάλι στο προσκήνιο(2021-06-15 00:00:00.0)
«Πνίγηκε» ξανά εξαιτίας της έλλειψης υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας(2020-06-10 00:00:00.0)
Τεράστιες καταστροφές σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Καβάλα(2018-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ