Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Καταθέσεις για την κάλυψη που είχαν οι φασίστες

Με τον δημοτικό σύμβουλο Νίκαιας - Ρέντη Κωσταντίνο Παπαδόπουλο συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας κατέθεσε για τη δράση της τοπικής οργάνωσής της στην περιοχή. Αναφερόμενος στα τάγματα εφόδου της ΧΑ, είπε ότι μαζεύονταν κοντά στο δημαρχείο «με σημαίες, ρόπαλα, ασπίδες. Σχημάτιζαν λόχο, 20 ή 50 άτομα, ανά δυάδες - τριάδες με στρατιωτικό σχηματισμό. Είχαν επικεφαλής που έδινε παραγγέλματα, μερικές φορές είδα τον κ. Κασιδιάρη». «Αυτή η συγκροτημένη ομάδα ατόμων χτυπούσε τους μετανάστες, όπως μας καταγγέλθηκε», πρόσθεσε ο μάρτυρας. Για το ΑΤ Νίκαιας είπε ότι δεν απέτρεπε μόνο τους αλλοδαπούς να καταγγείλουν επιθέσεις γιατί «θα μπλέξουν», αλλά και τους ίδιους ως δημοτική παράταξη. Μίλησε και για τον διοικητή του ΑΤ, Γιοβανίδη: «Εχουν ακουστεί πολλά (...) Θυμάμαι ότι βασάνισαν μετανάστη στο ΑΤ Νίκαιας, πέθανε...», συμπλήρωσε.

H αντιδήμαρχος Αθήνας Νέλλη Παπαχελά, συνταξιούχος δικηγόρος, κάτοικος πλ. Βικτωρίας, αναφέρθηκε σε γεγονότα που είδε αλλά και της μετέφεραν κάτοικοι της περιοχής. Συγκεκριμένα, μίλησε για το πογκρόμ των χρυσαυγιτών το 2011, μετά τη δολοφονία Καντάρη, όπου «κυνηγούσαν μετανάστες και έσπαγαν καταστήματα». Περιέγραψε ότι είδε από το μπαλκόνι της ομάδα χρυσαυγιτών «οργανωμένη με δοκάρια και κράνη που ξεκίνησαν να κυνηγάνε και να δέρνουν με πολύ άγριο τρόπο τους αλλοδαπούς στην πλατεία. Μπροστά στα μάτια μου - είπε - χτύπησαν γυναίκες με παιδιά, έσπασαν στο ξύλο πωλητή με κουλούρια που του έπεσαν όλα στον δρόμο»... «Το ΑΤ της περιοχής δεν έκανε τίποτα απολύτως και ξέρω από δημοτικούς συμβούλους ότι όσες φορές είχαν πάει να καταγγείλουν στο τμήμα, ήταν σαν να μη γινόντουσαν οι καταγγελίες. Δεν δινόταν συνέχεια. Αυτό που ακουγόταν, ήταν ότι υπήρχαν θύλακες στην Αστυνομία που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακόμα στο 2008, τότε που η Χρυσή Αυγή, όπως είπε η μάρτυρας, άρχισε να πουλάει «προστασία» στους κατοίκους της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ