ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Προσπάθεια για νέα παζάρια με την ΕΕ

Από τη χτεσινή συνεδρίαση στη βρετανική Βουλή
Από τη χτεσινή συνεδρίαση στη βρετανική Βουλή
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι εντεινόμενες αντιπαραθέσεις τμημάτων της βρετανικής αστικής τάξης με επίκεντρο τους όρους αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ εκφράστηκαν για μία ακόμη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά τις βασικές τοποθετήσεις της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, η οποία εμφανίστηκε πρόθυμη για νέα παζάρια με την ΕΕ (παρά τη σαφή απροθυμία των Βρυξελλών για καινούργια διαπραγμάτευση), και άλλων αστών πολιτικών για «εναλλακτικές» που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν καλύτερα τα συμφέροντα των βρετανικών μονοπωλίων.

Στην κεντρική ομιλία της η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε έτοιμη να επαναδιαπραγματευθεί την 585σέλιδη συμφωνία, στην οποία κατέληξε με την ΕΕ μόλις τον περασμένο Νοέμβρη, τάζοντας «σημαντικές» αλλαγές, μολονότι οι Βρυξέλλες έχουν σε όλους τους τόνους απορρίψει τέτοιο ενδεχόμενο. «Μιλώ (...) για μια σημαντική και νομικά δεσμευτική αλλαγή στη συμφωνία αποχώρησης», δήλωσε στο Κοινοβούλιο.

Ο Κόρμπιν προτείνει αναβολή...

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, πρότεινε τρίμηνη αναβολή του Βrexit σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν έπαιρνε έως χτες βράδυ την έγκριση της Βουλής στη συμφωνία με την ΕΕ. Εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ καθώς τελειώνει ο χρόνος για να επιτευχθεί μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες. «Ο,τι και αν συμβεί στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν, πλέον έχει καταστεί αναπόφευκτο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρατείνει το άρθρο 50, σε οποιοδήποτε σενάριο», είπε.

Η ΕΕ δεν θα ανοίξει και πάλι τη συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit, δήλωσε νωρίτερα χτες διπλωμάτης της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα ανοίξουμε ξανά τη Συμφωνία Αποχώρησης (...) Αν τα πράγματα πάνε προς περισσότερες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις, αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Ομως αν (η Μέι) θέλει πραγματικά να ανοίξει ξανά ολόκληρη τη συμφωνία, τότε η απάντηση είναι "όχι"».

Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, από την Κύπρο επανέλαβε ότι το σχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανία δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Οι προτεινόμενες τροπολογίες

Οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν αργά χτες βράδυ επί επτά τροπολογιών στη συμφωνία της πρωθυπουργού για το Brexit, που είχε επιλέξει ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου.

Η τροπολογία ομάδας Εργατικών του Κόρμπιν που ψηφίστηκε πρώτη και ζητούσε αποτροπή του Βrexit χωρίς συμφωνία, προωθώντας την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, απορρίφθηκε με 327 κατά (296 υπέρ).

Η τροπολογία των Σκοτσέζων εθνικιστών του κόμματος SNP που πρότεινε παράταση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και αποτροπή αποχώρησης από την ΕΕ δίχως συμφωνία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (πήρε μόνο 39 υπέρ).

Η τροπολογία του βουλευτή Ντόμινικ Γκριβ που πρότεινε να αναλάβει η Βουλή τον έλεγχο μίας σειράς ψηφοφοριών απορρίφθηκε επίσης με 321 ψήφους (πήρε 301 «ναι»).

Η τροπολογία της βουλευτή των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, που ζητούσε να περάσει ο έλεγχος του Brexit από την Μέι στο Κοινοβούλιο, καταψηφίστηκε επίσης με 321 ψήφους (πήρε 298 «ναι»).

Η τροπολογία του Ρ. Ριβς που ζητούσε παράταση του άρθρου 50 για 2 χρόνια εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ έως τις 26/2 απορρίφθηκε με 322 ψήφους (πήρε 299 «ναι»).

Τελικά υπερψηφίστηκαν οι τελευταίες δύο τροπολογίες. Η τροπολογία της Κ. Σπέλμαν, με την οποία διαφωνούσε η πρωθυπουργός και ζητούσε να μη φύγει η Βρετανία από την ΕΕ δίχως συμφωνία πέρασε με 318 ψήφους υπέρ (καταψηφίστηκε από 310 βουλευτές). Τέλος, η τροπολογία του Συντηρητικού βουλευτή Γκρ. Μπρέιντι που ζητούσε την άρση του βορειοϊρλανδικού αποκαλούμενου «μηχανισμού ασφαλείας» (backstop) και την αντικατάστασή του από «εναλλακτικές ρυθμίσεις» εγκρίθηκε με 317 ψήφους υπέρ (πήρε 301 κατά).

Με το τέλος της ψηφοφορίας η πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα επιδιώξει επιπρόσθετες εγγυήσεις από την ΕΕ το επόμενο διάστημα συνδυάζοντας τη λογική των δύο ψηφισθεισών τροπολογιών ώστε να εξασφαλίσει μεταξύ άλλων τη διεκπεραίωση της εντολής που πήρε από τους ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα του 2016 για Brexit.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Μόνιμη δύναμη του ΟΗΕ στη Δ. Οχθη ζητούν οι Παλαιστίνιοι

ΡΑΜΑΛΑ.--

Την ανάπτυξη μόνιμης αποστολής του ΟΗΕ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) ζήτησε χτες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Σαέμπ Ερεκάτ, θεωρώντας ότι έτσι θα σταματήσουν οι συνεχείς βίαιες επιθέσεις, οι προκλήσεις του Ισραήλ και οι διαρκώς επεκτεινόμενοι εποικισμοί εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων εποίκων που αυθαιρετούν και εγκληματούν υπό την προστασία της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους. Ως αφορμή ο Ερεκάτ επικαλέστηκε την προχτεσινή απόφαση του Νετανιάχου να μην ανανεώσει τη θητεία της ολιγομελούς αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης.

Νωρίτερα, είχε υποβάλει την παραίτησή της και η κυβέρνηση του 60χρονου Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ραμί Χαμντάλα, ανταποκρινόμενη σε προηγούμενο αίτημα του Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς. Σε σχετική ανακοίνωση του παραιτηθέντος πρωθυπουργού, επισημαίνεται πως θα συνεχίσει να ασκεί τα απαραίτητα καθήκοντα μέχρι τη συγκρότηση νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, μακραίνει η ατέλειωτη λίστα των θυμάτων της ισραηλινής βίας. Εξέπνευσε χτες σε νοσοκομείο της Γάζας ακόμη ένας 47χρονος Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί σοβαρά την Παρασκευή από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια κινητοποιήσεων για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Ο Σαμίρ αλ Ναμπαχίν είχε χτυπηθεί στο πρόσωπο από δακρυγόνα του ισραηλινού στρατού κοντά στον καταυλισμό Μπουρεΐζ. Νωρίτερα είχε πεθάνει ένας νεαρός Παλαιστίνιος που επίσης είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τις κινητοποιήσεις της περασμένης Παρασκευής.

ΣΥΡΙΑ
Νέες εμπορικές συμφωνίες με το Ιράν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι νέες εμπορικές συμφωνίες με το Ιράν θα βοηθήσουν τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει εναντίον τους ορισμένες δυτικές χώρες, τόνισε χτες ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, μετά την υπογραφή 11 συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης με τον Ιρανό α' αντιπρόεδρο, Εσχάκ Τζαχανγκίρι.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση πολυμελών αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στην «Ανώτερη Επιτροπή Συρίας - Ιράν» και η πραγματοποίηση συρο-ιρανικού επιχειρηματικού φόρουμ στη Δαμασκό με έμφαση στις τεράστιες ανάγκες της Συρίας στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση υποδομών που καταστράφηκαν από τον οκταετή πόλεμο.

Το ίδιο 24ωρο, δυνάμεις του συριακού στρατού βομβάρδισαν περιοχή της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, που παραμένει το τελευταίο μεγάλο «οχυρό» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» έπειτα από επίθεση αυτοκτονίας. Από το βομβαρδισμό αναφέρθηκε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 τζιχαντιστές και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι, μεταξύ των οποίων ήταν και μέλη των οικογενειών τους.

Παράλληλα, αξιωματούχοι δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών που στήριξαν πολλαπλά οργανώσεις τζιχαντιστών στη Συρία εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με το πώς ακριβώς θα αντιμετωπίσουν τα «κύματα» επιστροφής χιλιάδων συμπατριωτών τους που μετέβησαν στη Συρία και έπαιξαν το ρόλο επικίνδυνων μισθοφόρων για λογαριασμό της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, είπε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες δεκάδες Γάλλοι αναμένεται να επιχειρήσουν την επιστροφή στην πατρίδα τους και ότι όταν φθάσουν θα δικαστούν και θα φυλακιστούν. Από τις δηλώσεις του Καστανέρ φάνηκε πάντως πως οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στη Συρία είχαν, ανάμεσα στα άλλα, αναλάβει και καθήκοντα δεσμοφύλακα συλληφθέντων τζιχαντιστών και πως τώρα που καλούνται να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους «αποχωρώντας» από περιοχές που ελέγχουν Κούρδοι μαχητές, οι συλληφθέντες τζιχαντιστές καλούνται να επαναπατριστούν. Στοιχεία του πρακτορείου ΑΡ αναφέρουν πως οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG έχουν συλλάβει πάνω από 900 Ευρωπαίους και Αμερικανούς (ως επί το πλείστον) τζιχαντιστές και περίπου 4.000 μέλη των οικογενειών τους.

«Ετοιμοι» για κλιμάκωση της επέμβασης οι Τούρκοι

Την αναδιάταξη των αμερικανικών στρατευμάτων από τη ΒΑ Συρία πασχίζουν να αξιοποιήσουν και οι Τούρκοι, που επιδιώκουν τρίτη χερσαία επέμβαση στην περιοχή, αυτήν τη φορά ανατολικά του Ευφράτη ποταμού. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, είπε πως έχουν τελειώσει όλες οι προετοιμασίες μίας «διασυνοριακής επιχείρησης στη Συρία» εννοώντας την κλιμάκωση της εισβολής στο συριακό έδαφος με την ανοχή της Ρωσίας. «Οταν έρθει η ώρα, οι απαραίτητες ενέργειες θα γίνουν στο Μανμπίτζ και ανατολικά του Ευφράτη», είπε χτες ο Ακάρ στη διάρκεια επίσκεψης σε στρατόπεδο της επαρχίας Εσκί Σεχίρ, ισχυριζόμενος πως τάχα ο μοναδικός στόχος του τουρκικού στρατού «είναι οι τρομοκράτες». Ο Ακάρ αναφερόταν στους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG, τους οποίους συχνά Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τους πιο αποτελεσματικούς συμπολεμιστές τους κατά των τζιχαντιστών. Το ίδιο θέμα, του «οδικού χάρτη στην Μανμπίτζ», συζήτησαν τηλεφωνικά ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Οπως ανακοινώθηκε, συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός κινήσεων, ενώ έγινε αναφορά σε επικείμενη επίσκεψη Τραμπ στην Τουρκία.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Τριήμερη επίσκεψη Μακρόν με συμφωνίες δισ. ευρώ

ΚΑΪΡΟ.--

Με την υπογραφή άνω των 30 συμφωνιών και διμερών μνημονίων προς όφελος των γαλλικών μονοπωλίων ολοκλήρωσε νωρίς χτες το πρωί την τριήμερη επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν δεν παρέλειψε, για το «θεαθήναι», να επικρίνει τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις κακές επιδόσεις της χώρας του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας ότι «τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το 2017 καθώς μπλόγκερς, δημοσιογράφοι φυλακίζονται και έτσι η εικόνα της Αιγύπτου τραυματίζεται». Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος του απάντησε πως «η Αίγυπτος δεν προχωρά μέσω των μπλόγκερς αλλά μέσα από δουλειά, προσπάθεια και επιμονή».

Οι περισσότερες από τις συμφωνίες που έκλεισαν γαλλικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες επικεντρώθηκαν στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Εμπορίου, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των Τηλεπικοινωνιών και της αγροτικής οικονομίας. Εκτιμάται ότι ξεπερνούν σε αξία αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, οι δραστηριότητες των γαλλικών μονοπωλίων στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα αυτών του τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, είναι αυξημένες. Μόνο το 2017 η Αίγυπτος αγόρασε στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Γαλλία αξίας άνω των 1,4 δισ. ευρώ καθώς η τελευταία αξιοποίησε πλήρως τη δράση τζιχαντιστών στη Χερσόνησο του Σινά. Μεταξύ 2010 - 2016 τα γαλλικά πολεμικά μονοπώλια αύξησαν σημαντικά τον τζίρο από τις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο καθώς από 46 εκατ. δολάρια που ήταν, τις ανέβασαν στο 1,5 δισ. δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ