Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Προσπάθεια για νέα παζάρια με την ΕΕ

Από τη χτεσινή συνεδρίαση στη βρετανική Βουλή
Από τη χτεσινή συνεδρίαση στη βρετανική Βουλή
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι εντεινόμενες αντιπαραθέσεις τμημάτων της βρετανικής αστικής τάξης με επίκεντρο τους όρους αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ εκφράστηκαν για μία ακόμη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά τις βασικές τοποθετήσεις της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, η οποία εμφανίστηκε πρόθυμη για νέα παζάρια με την ΕΕ (παρά τη σαφή απροθυμία των Βρυξελλών για καινούργια διαπραγμάτευση), και άλλων αστών πολιτικών για «εναλλακτικές» που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν καλύτερα τα συμφέροντα των βρετανικών μονοπωλίων.

Στην κεντρική ομιλία της η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε έτοιμη να επαναδιαπραγματευθεί την 585σέλιδη συμφωνία, στην οποία κατέληξε με την ΕΕ μόλις τον περασμένο Νοέμβρη, τάζοντας «σημαντικές» αλλαγές, μολονότι οι Βρυξέλλες έχουν σε όλους τους τόνους απορρίψει τέτοιο ενδεχόμενο. «Μιλώ (...) για μια σημαντική και νομικά δεσμευτική αλλαγή στη συμφωνία αποχώρησης», δήλωσε στο Κοινοβούλιο.

Ο Κόρμπιν προτείνει αναβολή...

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, πρότεινε τρίμηνη αναβολή του Βrexit σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν έπαιρνε έως χτες βράδυ την έγκριση της Βουλής στη συμφωνία με την ΕΕ. Εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ καθώς τελειώνει ο χρόνος για να επιτευχθεί μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες. «Ο,τι και αν συμβεί στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν, πλέον έχει καταστεί αναπόφευκτο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρατείνει το άρθρο 50, σε οποιοδήποτε σενάριο», είπε.

Η ΕΕ δεν θα ανοίξει και πάλι τη συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit, δήλωσε νωρίτερα χτες διπλωμάτης της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα ανοίξουμε ξανά τη Συμφωνία Αποχώρησης (...) Αν τα πράγματα πάνε προς περισσότερες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις, αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Ομως αν (η Μέι) θέλει πραγματικά να ανοίξει ξανά ολόκληρη τη συμφωνία, τότε η απάντηση είναι "όχι"».

Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, από την Κύπρο επανέλαβε ότι το σχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανία δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Οι προτεινόμενες τροπολογίες

Οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν αργά χτες βράδυ επί επτά τροπολογιών στη συμφωνία της πρωθυπουργού για το Brexit, που είχε επιλέξει ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου.

Η τροπολογία ομάδας Εργατικών του Κόρμπιν που ψηφίστηκε πρώτη και ζητούσε αποτροπή του Βrexit χωρίς συμφωνία, προωθώντας την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, απορρίφθηκε με 327 κατά (296 υπέρ).

Η τροπολογία των Σκοτσέζων εθνικιστών του κόμματος SNP που πρότεινε παράταση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και αποτροπή αποχώρησης από την ΕΕ δίχως συμφωνία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (πήρε μόνο 39 υπέρ).

Η τροπολογία του βουλευτή Ντόμινικ Γκριβ που πρότεινε να αναλάβει η Βουλή τον έλεγχο μίας σειράς ψηφοφοριών απορρίφθηκε επίσης με 321 ψήφους (πήρε 301 «ναι»).

Η τροπολογία της βουλευτή των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, που ζητούσε να περάσει ο έλεγχος του Brexit από την Μέι στο Κοινοβούλιο, καταψηφίστηκε επίσης με 321 ψήφους (πήρε 298 «ναι»).

Η τροπολογία του Ρ. Ριβς που ζητούσε παράταση του άρθρου 50 για 2 χρόνια εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ έως τις 26/2 απορρίφθηκε με 322 ψήφους (πήρε 299 «ναι»).

Τελικά υπερψηφίστηκαν οι τελευταίες δύο τροπολογίες. Η τροπολογία της Κ. Σπέλμαν, με την οποία διαφωνούσε η πρωθυπουργός και ζητούσε να μη φύγει η Βρετανία από την ΕΕ δίχως συμφωνία πέρασε με 318 ψήφους υπέρ (καταψηφίστηκε από 310 βουλευτές). Τέλος, η τροπολογία του Συντηρητικού βουλευτή Γκρ. Μπρέιντι που ζητούσε την άρση του βορειοϊρλανδικού αποκαλούμενου «μηχανισμού ασφαλείας» (backstop) και την αντικατάστασή του από «εναλλακτικές ρυθμίσεις» εγκρίθηκε με 317 ψήφους υπέρ (πήρε 301 κατά).

Με το τέλος της ψηφοφορίας η πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα επιδιώξει επιπρόσθετες εγγυήσεις από την ΕΕ το επόμενο διάστημα συνδυάζοντας τη λογική των δύο ψηφισθεισών τροπολογιών ώστε να εξασφαλίσει μεταξύ άλλων τη διεκπεραίωση της εντολής που πήρε από τους ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα του 2016 για Brexit.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ