Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Την εμπλοκή τους επανεξετάζουν και οι Ιταλοί

ΡΩΜΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στο επίκεντρο σύνθετων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών βρίσκεται το Αφγανιστάν, για το οποίο τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει το «ενδιαφέρον» και της Κίνας και της Ρωσίας, με φόντο τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την «αποτελεσματικότητα» που είχε τελικά η επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ το 2001.

Θυμίζουμε ότι προχτές μεταδόθηκε πως ΗΠΑ και Ταλιμπάν βρίσκονται σχεδόν ένα βήμα πριν από την τελική έγκριση «σχεδίου συμφωνίας» για την ειρήνη στο Αφγανιστάν. Τις ανακοινώσεις έκανε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, μετά από πολυήμερες επαφές με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στην Ντόχα. Ισχυρίστηκε ότι αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη δέσμευση των Ταλιμπάν για κατάπαυση του πυρός και απευθείας συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση, αλλά και ότι «οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν πως θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μη γίνει το Αφγανιστάν πεδίο διεθνούς τρομοκρατίας». Είπε ακόμα ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας ίσως σημαίνει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, κάτι φυσικά που θα συνιστούσε επαναχάραξη της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή και όχι τερματισμό της.

Πάντως, ο Αφγανός Πρόεδρος, Ασράφ Γάνι, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς προβληματισμούς για τέτοιες συνομιλίες που προχωρούν χωρίς τη συμμετοχή της χώρας του. Κάλεσε τους Ταλιμπάν «να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε ειρήνη, την θέλουμε γρήγορα, αλλά την θέλουμε με σχέδιο... Δεν ξεχνάμε ότι τα θύματα αυτού του πολέμου είναι Αφγανοί και ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει επίσης να γίνεται από τους Αφγανούς». Σημειωτέον, αναφορές περί «ειρηνευτικής διαδικασίας που πρέπει να "ανήκει στους Αφγανούς"» κάνουν διαρκώς οι εκπρόσωποι της Κίνας και της Ρωσίας (που απεύχονται μια βαθύτερη διείσδυση των ΗΠΑ στην περιοχή), με την τελευταία μάλιστα να έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια διάφορες «πρωτοβουλίες» για ειρηνευτικές συναντήσεις με τους Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ, το ιταλικό πρακτορείο «ANSA» μετέδωσε, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, ότι η υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Ελιζαμπέτα Τρέντα (που προέρχεται από το «Κίνημα 5 Αστέρων»), εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τη στρατιωτική δύναμη της χώρας της (μία από τις μεγαλύτερες χώρες του ΝΑΤΟ) που διατηρεί στο Αφγανιστάν μέσα στον επόμενο χρόνο. Ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Εντσο Μοάβερο Μιλανέζι, από την Ιερουσαλήμ, είπε ότι τώρα το ακούει αυτό, για πρώτη φορά και πρόσθεσε ότι η Τρέντα «δεν έχει μιλήσει μαζί μου». Πάντως, το στέλεχος του «Κινήματος» Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα είπε ότι «η αποχώρηση των στρατιωτών (...) είναι θαυμάσια είδηση. Εδωσα για καιρό μάχη γι' αυτόν τον σκοπό και όλο το κίνημα αγωνίστηκε μαζί μου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ