Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Τριήμερη επίσκεψη Μακρόν με συμφωνίες δισ. ευρώ

ΚΑΪΡΟ.--

Με την υπογραφή άνω των 30 συμφωνιών και διμερών μνημονίων προς όφελος των γαλλικών μονοπωλίων ολοκλήρωσε νωρίς χτες το πρωί την τριήμερη επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν δεν παρέλειψε, για το «θεαθήναι», να επικρίνει τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις κακές επιδόσεις της χώρας του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέγοντας ότι «τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το 2017 καθώς μπλόγκερς, δημοσιογράφοι φυλακίζονται και έτσι η εικόνα της Αιγύπτου τραυματίζεται». Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος του απάντησε πως «η Αίγυπτος δεν προχωρά μέσω των μπλόγκερς αλλά μέσα από δουλειά, προσπάθεια και επιμονή».

Οι περισσότερες από τις συμφωνίες που έκλεισαν γαλλικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες επικεντρώθηκαν στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Εμπορίου, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των Τηλεπικοινωνιών και της αγροτικής οικονομίας. Εκτιμάται ότι ξεπερνούν σε αξία αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, οι δραστηριότητες των γαλλικών μονοπωλίων στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα αυτών του τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, είναι αυξημένες. Μόνο το 2017 η Αίγυπτος αγόρασε στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Γαλλία αξίας άνω των 1,4 δισ. ευρώ καθώς η τελευταία αξιοποίησε πλήρως τη δράση τζιχαντιστών στη Χερσόνησο του Σινά. Μεταξύ 2010 - 2016 τα γαλλικά πολεμικά μονοπώλια αύξησαν σημαντικά τον τζίρο από τις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο καθώς από 46 εκατ. δολάρια που ήταν, τις ανέβασαν στο 1,5 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ