ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2010
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Πλημμύρισε» το κέντρο της πόλης

Στο Μνημείο των Εργατών που θυσιάστηκαν το Μάη του 1936 κατέληξε η διαδήλωση

Motion Team

Ο δρόμος έχει ανοίξει. Χιλιάδες, πολλές χιλιάδες, τον ακολουθούν. Μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, τραβούν μπροστά, στον αγώνα που βάζει πλώρη για μια κοινωνία με ηγέτη την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, με τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους, κοινωνικοποιημένα, στην υπηρεσία των αναγκών τους. Ετσι τίμησαν τους αγώνες και τους νεκρούς της εργατικής τάξης, της ανειρήνευτης ταξικής πάλης, οι χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι και απλήρωτοι εργάτες, συμβασιούχοι, «stage», αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές που συναντήθηκαν στη μεγαλειώδη απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Η πλατεία και ο δρόμος μπροστά πλημμύρισαν από τους χιλιάδες διαδηλωτές. Από το βήμα της συγκέντρωσης ηθοποιοί της πόλης απήγγειλαν ποιήματα που γράφηκαν σε περιόδους κορυφαίων στιγμών της ταξικής πάλης στην πόλη και τη χώρα. Ο λόγος πέρασε στους συνδικαλιστές. Χαιρέτισαν ο Πέτρος Μυλωνάς από την ΠΟΕΕΠ, ο Γιάννης Κιουλπεκίδης από την ΠΑΣΥ, η Ράνια Καπετανγιώργη από την ΠΑΣΕΒΕ, η Χαριτίνη Παπαδάκη από το ΜΑΣ και ο Γιάννης Θεοδωρίδης από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Κεντρικός ομιλητής ο Σ. Ζαριανόπουλος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, προέτρεψε: «Χρειάζεται να μιλήσουμε στους εργάτες, να προσανατολίσουμε την πάλη τους στο οριστικό ξερίζωμα της αιτίας της κρίσης, της φτώχειας, της ανεργίας. Στο οριστικό ξερίζωμα του συστήματος της μισθωτής σκλαβιάς, της κλοπής του χρόνου και της εργασίας μας, για τα κέρδη των εργοδοτών. Αυτό σε τίποτα δεν περιορίζει το εύρος των εργατικών συνδικάτων. Αντίθετα, τα βάζουν να μιλήσουν έντιμα και με προοπτική κοινωνικής χειραφέτησης στον εργάτη και την εργάτρια, στο νέο που θα ζήσει απίστευτη βαρβαρότητα αν δεν αλλάξει ριζικά η κατάσταση. Η πολιτικοποίηση της εργατικής πάλης δίνει αποτελεσματικότητα στον αγώνα που τόσο έχει ανάγκη ο εργατόκοσμος».

Motion Team

Η πορεία που ακολούθησε ανέδειξε το πραγματικό μέγεθος της διαδήλωσης. Μια πορεία χιλιομέτρων. Συγκλόνισε το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με τα πανό των φορέων και των συνδικάτων υψωμένα και τα λάβαρα του ΠΑΜΕ να ανεμίζουν, διαδήλωσαν με μια φωνή: «Πατριωτισμός το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού», «Κόκκινη Πρωτομαγιά στον αγώνα η εργατιά», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε στον τόπο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατία. Εγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και δεκάδες σωματεία.

  • Μαχητική και μαζική απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία των Σωματείων Δασεργατών, Οικοδόμων και Λιμενεργατών Θεσσαλονίκης.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Ντύθηκε» με τα λάβαρα της εργατιάς

*

Χιλιάδες ήταν οι απεργοί εργάτες και εργάτριες, οι άνθρωποι του μόχθου, με τον πρώτο λόγο να τον έχει η νεολαία, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, που με τα κόκκινα λάβαρα του αγώνα στα χέρια, τις σημαίες του ΠΑΜΕ, έντυσαν τον Πειραιά, το περασμένο Σάββατο, στα χρώματα του ταξικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ο παλμός και ο όγκος της απεργιακής διαδήλωσης, που συγκρότησε όλος αυτός ο εργατόκοσμος, την καταγράφει σε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις που έχει δει το πρώτο λιμάνι της χώρας.

Απεργοί ναυτεργάτες, εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, εργάτες από τα σαπουνάδικα εργοστάσια, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, αυτοαπασχολούμενοι, με νέες δυνάμεις να έχουν ενισχύσει τα μπλοκ τους, με τα ασταμάτητα συνθήματά τους, στα οποία κυριαρχούσαν τα: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά» διατράνωσαν το ελπιδοφόρο μήνυμα της αντεπίθεσης.

Από τα χαράματα, σε ολόκληρο τον Πειραιά έπνεε ο αγωνιστικός άνεμος. Οι απεργιακές φρουρές από τις 5.30 το πρωί είχαν πάρει τις θέσεις τους στους καταπέλτες συμπαραταγμένες στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών, στις πύλες κάθε εργασιακού χώρου.

Η πλατεία Κοραή, όπου ήταν ο τόπος της απεργιακής συγκέντρωσης, πολύ πριν από τις 11 που είχε καθοριστεί το αγωνιστικό ραντεβού, είχε αρχίσει να κατακλύζεται από κόσμο. Εκεί κατέφθασαν με πορεία εργαζόμενοι από συνοικίες του Πειραιά. Ενώ λίγη ώρα αργότερα επικράτησε πια το αδιαχώρητο, όταν στην πλατεία έφτασαν οργανωμένα και συγκροτημένα τα μπλοκ των ταξικών σωματείων του Πειραιά, μετά από προσυγκέντρωση που είχε γίνει στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Ξουράφης από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του ΕΚΠ. Χαιρέτισε ο Νίκος Τούσσας, πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Πειραιά. Οι εργαζόμενες Ευγενία Ποντικού και Νατάσα Σωτηρίου απήγγειλαν ποιήματα του Κ. Παλαμά και του Τ. Λειβαδίτη.

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν μια μαχητική, γεμάτη παλμό πορεία, που κατέληξε στο μνημείο των 11 νεκρών εργατών, από τη μεγάλη απεργία του 1923, όπου παρουσιάστηκε το χρονικό της απεργίας, απαγγέλθηκαν ποιήματα και έγινε κατάθεση στεφανιών.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Γ. Μαρίνο και Ν. Σοφιανό, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

«Εχουμε ευθύνη»!

Σχεδόν 30 χρόνια είχε να κατέβει σε πορεία μια 50χρονη εργαζόμενη. «Ακόμα πιο πολλοί έπρεπε να ήταν εδώ με αυτά που γίνονται» είπε φτάνοντας το Σάββατο στο Σύνταγμα. Κι έπειτα από λίγα λεπτά συμπλήρωσε: «Κι εγώ όμως, τόσα χρόνια, δεν κατέβαινα. Πού ήμουνα; Εχω ευθύνη...». «Να κάνεις λοιπόν ό, τι δεν έκανες τόσα χρόνια» της είπε η διπλανή της μ' ένα χαμόγελο και χτυπώντας τη φιλικά στην πλάτη.

ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ
Ανακλήθηκε η τρομοκρατική απόλυση

Θετικές εξελίξεις και στην «ΠΕΤΡΟΛΑ»

Την επαναπρόσληψη του πρωτοπόρου εργάτη Λεωνίδα Σακκά επέβαλε με την αγωνιστική του δράση το ταξικό συνδικάτο της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων, μαζί με την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου. Ο εργαζόμενος δούλευε στην εκτυπωτική εταιρεία «Αφοί Βλάχου», από όπου απολύθηκε την επόμενη μέρα της 48ωρης απεργίας, που πραγματοποίησαν οι ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα στις 21 και 22 Απρίλη. Μόλις δύο βδομάδες πριν την απεργία η σύμβασή του είχε μετατραπεί από τρίμηνη σε αορίστου χρόνου. Αμεση ήταν η αντίδραση του ταξικού συνδικάτου του κλάδου που προχώρησε σε δυναμική κινητοποίηση με την ενεργό στήριξη και άλλων κλάδων.

Επίσης, χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι στην υπεργολαβία της εταιρείας «ΨΑΡΡΟΣ», στο εργοτάξιο επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ, που έχει αναλάβει η μεγαλοκατασκευαστική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ», μαζί με το Συνδικάτο τους αποφάσισαν να απαιτήσουν τα δεδουλευμένα των τεσσάρων μηνών που τους χρωστούσε ο υπεργολάβος, σημειώνοντας πως θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Η εργοδοσία του «ΑΚΤΩΡΑ», από την πλευρά της, επιχείρησε να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον υπεργολάβο και λέγοντας πως θα τον διώξει από το έργο - αφήνοντας να εννοηθεί πως μαζί με τον υπεργολάβο, θα φύγουν και οι εργαζόμενοι σε αυτόν. Με την άμεση παρέμβαση του συνδικάτου, οι εργάτες πέτυχαν άμεσα αποτελέσματα. Η εργοδοσία σε λιγότερο από δύο ώρες «βρήκε» τα χρήματα που χρωστούσαν στους 100 εργαζόμενους του υπεργολάβου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ